characters characters

Cum sa inveti mai usor pentru Evaluarea Nationala, clasa a VIII-a

Propus de: SuntParinte.ro   |   10 martie 2016    |   11209 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani.

cum sa inveti
De cate ori nu ti s-a intamplat sa inveti tu poezia copilului incercand din rasputeri sa il ajuti sa o retina si el? De cate ori nu ai rezolvat probleme de matematica impreuna cu el, reusind sa intelegi tu mai bine principiile de rezolvare decat el? Pentru a veni in sprijinul parintilor, dar mai ales al copiilor, va propunem o lista cu cateva recomandari despre cum poti sa inveti mai usorsi sa ai rezultate mai bune.

examenul tau


Invatarea este mai eficienta cand e realizata in etape.

Cercetarile arata ca invatam mai usor si mai bine in sesiuni a cate 20-30 de minute de-a lungul a cateva saptamani si nu intr-o singura sesiune de mai multe ore. Asta inseamna ca 20 de sesiuni a cate o jumatate de ora de studiu sunt cu mult mai eficiente decat 10 ore de studiu intruna.

Rutina de studiu creste eficienta invatarii.

Cercetatorii in domeniul invatarii spun ca a sta si a invata noaptea de dinaintea unui test este cea mai ineficienta strategie de studiu. Cel mai bun lucru pe care poata sa il faca adolescentul tau este sa isi creeze o rutina de studiu, in fiecare zi la aceeasi ora si in acelasi loc. Astfel, isi antreneaza creierul sa se pregateasca pentru invatare, iar asimilarea informatiilor va fi mai rapida.

Cartonasele de studiu sau notitele sunt mai utile decat recitirea intregii materii.

Daca totusi copilul tau nu si-a programat foarte bine materia de invatat si i-a ramas foarte mult pe ultima suta de metri, oamenii de stiinta recomanda sa foloseasca cartonase pe care sa scrie informatiile esentiale sau fise de lucru. Va invata mai usor asa decat daca va reciti la nesfarsit capitolele sau cartea intreaga.

Inainte de invatare: stabilirea obiectivelor.

Inainte de a se apuca de invatat, recomanda-i copilului sa isi formuleze niste obiective. E mai usor sa inveti atunci cand stii de la inceput ce anume ti-ai propus. Spre exemplu, daca inainte de a incepe sa invete, isi va stabili drept obiectiv „Vreau sa invat caracterizarea personajului din aceasta nuvela”, atentia sa va fi orientata catre toate informatiile care il ajuta sa contureze portretul personajului respectiv.

Invata ca si cum ar trebui sa inveti mai apoi pe altcineva ceea ce ai invatat.

Pentru a fi sigur ca retine informatia si o intelege, spune-i sa abordeze situatia ca si cum ar trebui sa predea altcuiva materia pe care o invata. Studiile arata ca elevii care invata pentru ei insisi obtin rezultate mai scazute la evaluare, decat cei care si au propus sa invete in asa fel incat sa fie capabili sa ii invete si pe alti colegi aceleasi informatii. Creierul se pare ca structureaza materia in mod diferit in a doua situatie. Ii poti cere copilului sa iti explice tie ce a invatat astfel incat sa poti intelege cat mai usor.

Personalizarea locului de invatat.

Care este cel mai bun loc pentru a invata? Depinde de fiecare elev in parte, insa locul trebuie ales cu grija. Este important sa invete in acelasi loc in fiecare zi si sa aiba la indemana tot ce este necesar. Asta inseamna un birou pe care sa aiba instrumente de scris, caietele si cartile la indemana si tot ceea ce crede ca ii este util pentru invatare.

Indeparteaza orice gadget pe tot parcursul timpului in care inveti.

E recomandat un calculator electronic pentru a-l ajuta la calculele de matematica si nu calculatorul de pe telefon. Toate notificarile, mesajele, apelurile si luminile telefonului afecteaza puternic concentrarea asupra sarcinii, ceea ce inseamna un timp mai lung petrecut studiind si o calitate a invatarii mai slaba. Daca adolescentul tau are nevoie de internet pentru a invata mai bine, este recomandat sa se delogheze de pe retelele sociale sau mesageriile instant pentru a-si concentra atentia doar asupra cautarii informatiilor utile pentru invatare.

Testarea cunostintelor imediat dupa invatare.

Daca vrei sa inveti o limba straina, Gabriel Wyner, autorul cartii  „Fluent pentru totdeauna” sustine ca trebuie sa incerci sa iti reamintesti in permanenta ceea ce ai invatat. Asta inseamna ca atunci cand vrei sa inveti o lista de cuvinte noi intr-o limba straina, cel mai eficient este sa o citesti o data si apoi sa iti testezi cunostintele. Se pare ca aceasta strategie este utila pentru orice material de invatare. Psihologii numesc acest fenomen „efectul testarii”. In plus, a combina testarea cu feedbackul imediat (a afla daca ai dat raspunsul corect sau nu) este mult mai eficient si poate ajuta memorarea intr-o proportie mult mai mare decat prin alte metode.

Invatarea eficienta nu depinde doar de inteligenta sau talent, ci si de metodele de invatare folosite. Atentia concentrata asupra invatarii, perseverenta in fata dificultatilor si cautarea informatiilor din diverse surse sunt lucruri care pot creste in mod semnificativ eficienta invatarii. Copilul tau ce metode de invatare foloseste?

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    Alina Spatar    06.05.2022 - 08:56
    Este un ghid bun pentru părinte.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe