Care sunt caracteristicile copiilor care au succes la scoala
Talentul sau inteligenta nu sunt de ajuns. Care sunt trasaturile asociate cu rezultate scolare bune
Asa cum cadrele didactice stiu deja din experienta, inteligenta sau talentul nu sunt suficiente pentru ca un copil sa aiba succes si sa evolueze bine la scoala sau in domeniul care il intereseaza. Pentru a obtine rezultate bune, este nevoie si de alte caracteristici si trasaturi pe care le poti incuraja la copilul tau, astfel incat sa isi puna in valoare inteligenta si talentele.
Copiii care invata bine sunt curiosi, au intrebari multe despre subiectele care ii pasioneaza si nu renunta pana nu inteleg sau nu afla ce isi doresc. Le place sa descopere, iar a afla ceva nou despre ceea ce ii intereseaza le ofera o satisfactie reala pe care o vezi nu doar prin cuvinte, ci si prin privirea cu care te urmaresc.
Elevii buni sunt constiinciosi.
Constiinciozitate este trasatura de personalitate care determina cat de organizat, responsabil si eficient este copilul. Copiii constiinciosi depun suficient efort pentru invatare si teme, nu le amana, termina la timp ce au de facut si sunt orientati catre reusita. Ei sunt dispusi sa caute informatia, citesc, fac analize, evalueaza ceea ce descopera. Vorbesc unii cu altii, studiaza mai mult si le pasa de ceea ce nu reusesc sa inteleaga. Deseori, constiinciozitatea merge mana in mana cu perseverenta.
Elevii buni nu se asteapta ca invatarea sa fie mereu usoara.
Invatarea nu poate fi intotdeauna usoara si distractiva. De multe ori, inainte de intelegerea unei notiuni sau a unei idei noi, exista un moment de confuzie si tensiune, care, o data depasit, va fi urmat de clarificare. Copiii care s-au obisnuit cu aceasta stare specifica procesului de intelegere si invatare nu vor renunta usor atunci cand o intalnesc, reusind astfel sa invete mai eficient. Invatarea eficienta presupune de multe ori atentie la detalii, repetitie si metode de invatare eficienta.
Elevii buni se tem de esec, insa nu se descurajeaza atunci cand se confrunta cu el.
Elevii cu rezultate bune au invatat ca esecurile pot fi depasite si ca de multe ori ele sunt ocazii de invatare.
Elevii buni stiu sa foloseasca informatiile noi.
Invatarea presupune restructurarea informatiilor vechi pentru a le asimila pe cele noi. Flexibilitatea gandirii, disponibilitatea de a modifica ideile vechi in functie de informatiile noi primite si tendinta de a cauta legaturi intre informatiile vechi si cele noi sunt calitati care pot fi exersate de catre copii.
Elevii buni pun multe intrebari.
Intotdeauna e ceva mai mult de aflat, de aceea acesti elevi nu vor fi niciodata satisfacuti de ceea ce stiu. Vor adresa in permanenta intrebari, iar raspunsurile pe care le afla genereaza mereu alte intrebari.
Elevii buni dau mai departe ce au invatat.
Cei mai buni elevi ii invata pe cei din jur ceea ce ei deja stiu. Iar explicarea a ceea ce ai invatat este in sine o metoda eficienta de consolidare a informatiilor, asa ca toata lumea are de castigat.
*Sursa foto:Pixabay, autor: White77
Citeste si:
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Exercitiu de reflectie la sfarsit de an scolar
Inca un an scolar incheiat, inca o ocazie de a reflecta asupra experientei scolare a copilului tau. Fiecare sfarsit este si un nou inceput, dar pentru a marca cu adevarat incheierea anului scolar, este util sa il incurajezi pe copil sa faca un exercitiu de reflectie sau bilant cu privire la acesta.
-
Beneficiile automonitorizarii: cum cresti motivatia si performanta
Automonitorizarea este cea mai simpla si mai eficienta metoda pe care o avem la dispozitie pentru a ne imbunatati rezultatele, indiferent de domeniul de activitate.
-
Lipsa de motivatie pentru invatare - cauze frecvente
La inceput de an scolar, motivatia copiilor pentru invatare este la nivel crescut: entuziasmul revederii colegilor, un nivel mai ridicat de energie si bucuria unui nou inceput contribuie la elanul cu care cei mici incep scoala.
Adauga tu primul comentariu: