Cand rudele sau strainii iti imbratiseaza copilul
Stop! Nu atingeti!
Imi amintesc si acum mirarea (sa nu zic socul, ca parca suna prea grav!) cand, gravida fiind, un cuplu s-a oprit langa mine si mi-au mangaiat burta. Dar pornirile unora nu s-au limitat doar la corpul meu, ci de indata ce a aparut pe lume, si la Ionut. Mergeam in parc si necunoscuti il prindeau de obraji sau maini, ii sarutau crestetul sau piciorusele. Odata chiar, o doamna a incercat sa-l scoata din carucior, sa-l tina-n brate, pentru simplul motiv ca ei ii plac mult, mult de tot copii.
E drept, traiesc intr-o tara in care contactul fizic e la mare pret. Nu-i nimic iesit din comun sa te imbratisezi cu oameni pe care de-abia i-ai cunoscut, prietenii se saruta intra ei, nu de putine ori, mi s-a intamplat sa ma intalnesc cu vreo matusa/ verisoara de-a sotului care sa ma tina de mana (!!!) pe durata intregii conversatii. Pentru una ca mine, rece as zice si nu exagerez, iesirile astea sunt un motiv teribil de stres.
Ionut ne seamana (pentru ca si jumatatea mea elena e la fel de “rece”) si, intre noi fie vorba, lucrul asta ma linisteste. Mai ales ca aici nimanui nu-i trece prin cap sa intrebe un copil daca vrea sa fie luat in brate, daca vrea sa fie mangaiat sau sarutat. Prima data cand am exprimat gandurile astea cu voce tare am fost privita cu ochi mari. Cum adica sa-i cer voie copilului sa-l pup? Pai sunt bunica lui! Cum adica sa-l intreb daca vrea sa fie mangaiat pe cap sau tras de obrajori? Pai e nepotul meu/ e copilul prietenei mele/ e DOAR un copil.
Si totusi. Toti ne dorim copii care sa stie sa se protejeze. Sa fie stapani pe corpul lor, sa stie ce vor, cand vor. Ce mesaj ii transmiti unui copil cand il fortezi, il ameninti sau il santajezi emotional sa mearga sa-i dea o imbratisare bunicii? Sau altei rude? Ca e ok sa cedezi chiar daca tu nu vrei sa o faci? Ca e in regula sa saruti pe cineva sau sa imbratisezi si sa te lasi imbratisat chiar daca tu nu vrei?
Mi s-a atras atentia de multe ori, de prea multe ori, cum ca nu-i acelasi lucru. Ca nu-i nici o problema cand e vorba de rude sau prieteni apropiati. Ei bine, eu cred ca de aici incepe educatia. De la respectul pe care il aratam lor, copiilor, inca de cand sunt mici in sanul familiei. De la ideea ca fiecare are dreptul sa refuze un sarut sau o imbratisare si dorinta lui, a copilului trebuie sa fie respectata. De cate ori nu am auzit “Hai, da-i un pupic lui buni! Du-te si da-i o imbratisare unchiului! Stai in brate la matusa!” si de cate ori n-am auzit si m-am intristat “Ma supar daca nu-mi dai un pupic!”, “De ce nu vrei sa stai la mine-n brate? Nu ma iubesti?”. E asa de usor sa schimbam personajele si sa galopam peste ani. Sa vedem in loc de un baietel dragalas si o fetita la fel, adolescenti si tineri care nu sunt stapani pe corpul lor si pe dorintele lor pentru ca nu stiu ce inseamna asta. Nu cred ca-i nevoie de texte complicate si carti sugestive si prea mult stres cand vine vorba de a-i explica unui copil ca trupul lui e al lui si doar el poate decide pe cine imbratiseaza si pe cine saruta si de cine se lasa atins. Cred insa cu tarie ca invatatura vine din exemple si din respectul pe care li-l aratam zi de zi, din faptul ca le luam in serios dorintele.
Nu am exemple standard, stiu doar cum facem noi cu al nostru copil.
- Vreau pupic de noapte buna!
- Hmmm... azi nu, raspunde el.
- Ok.
E asa de simplu.
*Sursa foto: Ambro, FreeDigitalPhotos.net
Alexandra Pintea Varnava
Alexandra Pintea Varnava, mama lui Ionut (5 ani), implicata cu tot sufletul in proiectul Work At Home Moms Romania (chiar daca de la distanta), jurnalista si PR-ista care a dat cariera pe dragoste nebuna.
Traiesc in Grecia de mai bine de 7 ani, scriu - pe blog (http://www.ouzoland.com), povesti pentru copii ("Povestiri pentru micutii pofticiosi" a fost deja publicata) si sunt jumatatea proiectului Mame de Poveste. De aproape un an, ma gasiti si aici, pe SuntParinte.ro
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Parentingul constient. Ce inseamna si de ce este important
Parentingul constient se refera la un stil de a creste si educa copilul, cu accent pe constientizarea si atentia parintelui in relatia cu copilul sau.
-
Hiper independenta - ce inseamna si cum apare inca din copilarie
Hiper independenta inseamna determinarea deseori exagerata a unei persoane de a fi independent intru totul, chiar si atunci cand ar fi cazul sa accepte ajutorul sau sprijinul celor din jur.
-
Modul in care ii raspunzi la intrebari copilului tau
Modul in care raspunzi copilului la intrebarile pe care ti le adreseaza conteaza foarte mult, nu doar pentru dezvoltarea lui intelectuala, ci si emotionala.
Adauga tu primul comentariu: