characters characters

Mama introvertita – dificultati frecvente

Propus de: SuntParinte.ro   |   06 iunie 2019    |   1310 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

mama introvertita
Temperamentul iti influenteaza stilul de parenting. Pentru mamele introvertite, cresterea unui copil extravertit poate duce usor la epuizare. Pentru ca persoanele introvertite au nevoie de perioade de liniste si solitudine, rolul de parinte se poate dovedi coplesitor in scurt timp. 

Citeste si:

Obiceiurile mamelor fericite

Lucruri pentru care se simt vinovate mamele


Mama introvertita - cum iti poti face viata mai usoara


Accepta-ti propriile nevoi

Temperamentul este innascut si este cea mai stabila latura a personalitatii noastre. Cu alte cuvinte, oricat vei incerca sa actionezi impotriva tendintelor tale naturale, rezultatele vor fi limitate si frustrarea ta va creste. Este mai simplu sa iti asiguri portia de liniste si solitudine pentru a interactiona plina de energie cu copilul tau decat sa iti ignori nevoile si sa fii epuizata tot timpul. Este important sa tii minte ca temperamentul introvertit este diferit de timiditate si nu este un defect. Este pur si simplu, modalitatea prin care interactionezi cu lumea si este definita la nivel fiziologic. Asadar, nu ai ales sa ai aceste nevoi, te-ai nascut cu ele.

Este natural sa pui nevoile copilului tau pe primul loc, mai ales in primul an de viata. Insa acest lucru nu inseamna sa ti le neglijezi tot timpul pe ale tale. 


Incearca sa reduci vinovatia

Multi parinti introvertiti (si poate nu numai) se simt vinovati pentru ca nu se joaca destul cu copiii lor sau pentru ca se joaca fara sa se bucure de experienta. Este benefic pentru cel mic sa petreaca timp cu tine si sa va jucati impreuna, insa doar pana in punctul in care acest lucru devine frustrant pentru tine. De ce? Pentru ca cel mic va simti la nivel nonverbal oboseala, iritarea sau exasperarea parintelui, iar experienta plina de bucurie a jocului va fi umbrita de emotii mai putin placute. Poti evita acest lucru programand dinainte sesiunile de joaca cu copilul tau, anuntandu-l si cat timp va veti juca: "Ne jucam dupa ce mancam, dar numai 20 minute, apoi trebuie sa mergem la cumparaturi."


Incurajeaza-l pe copil sa se joace independent

Acest lucru nu inseamna ca nu te vei juca cu el, ci ca ii dezvolti autonomia si te asiguri ca iti respecti si propriile nevoi.


Accepta-l pe copilul tau asa cum este

Daca esti mama de copil extravertit, energia si dorinta lui de socializare pot fi dificil de acceptat sau inteles. Asa cum tu ai nevoie de calm si solitudine pentru a-ti reface energia, copilul tau are nevoie de socializare si actiune pentru a se energiza. Asadar, este important sa ii oferi ocazii sa interactioneze: mergeti la locuri de joaca sau in parc, inscrie-l la cursuri extrascolare sau tabere si scoli de vara. Copilul tau poate socializa (si este bine pentru el sa faca acest lucru) in contexte diferite, nefiind obligatoriu sa implinesti doar tu aceasta nevoie. Apreciaza-i calitatile asociate cu temperamentul extravertit: capacitatea de a-si face usor prieteni, deschiderea si entuziasmul pentru noutate, de exemplu.


Vorbiti in familie despre nevoile si preferintele voastre

Cei mici pot intelege o multime de lucruri, daca parintii lor le explica in mod calm. Spune-i copilului tau ca ai nevoie de o pauza atunci cand vrei putina liniste, asa cum si el are nevoie de joaca sau activitate. Vorbind frecvent despre temperament, preferinte si nevoi, pui bazele intelegerii in familie si eviti multe conflicte.


*Sursa foto: freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Cum poti deveni un parinte mai bun? Acorda atentie copilului tau interior
    Cum poti deveni un parinte mai bun? Acorda atentie copilului tau interior
    01 iulie 2024   

    In literatura de specialitate a aparut conceptul de ”reparenting” care se refera la procesul prin care o persoana isi reconstruieste relatia cu sine intr-o maniera sanatoasa si empatica cu scopul de a-si imbunatati starea de bine, dar si relatiile cu cei din jur.

  • Munca invizibila a mamelor
    Munca invizibila a mamelor
    26 iunie 2024   

    Conceptul de munca invizibila se refera la eforturile pe care parintii - in majoritatea cazurilor, mamele - le fac pentru a sustine echilibrul emotional al copiilor, relatiile armonioase in familie si pentru a organiza si planifica activitatile si responsabilitatile familiei.

  • Parentingul constient
    Parentingul constient. Ce inseamna si de ce este important
    14 iunie 2024   

    Parentingul constient se refera la un stil de a creste si educa copilul, cu accent pe constientizarea si atentia parintelui in relatia cu copilul sau.

Mai multe