characters characters

Limitarea timpului petrecut la calculator de prescolari

Cand copilul nu mai vrea sa renunte la telefon sau tableta

Propus de: SuntParinte.ro   |   04 noiembrie 2019    |   2788 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

limitarea timpului petrecut la calculator
Timpul petrecut de copil in fata unui ecran (de telefon, calculator, tableta etc.) poate deveni cu usurinta o problema daca parintii ii lasa pe copii sa decida in legatura cu acesta.

Citeste si:

Recomandarile OMS privin timpul petrecut la calculator, somnul si miscarea fizica la prescolari

Cat timp este bine sa stea copilul la televizor sau calculator?


De ce ajung copiii sa petreaca prea mult timp in fata calculatorului sau televizorului?


Jocurile si aplicatiile pe telefon reprezinta pentru cel mic o sursa continua de divertisment, pentru care nu trebuie sa depuna foarte mult efort si care nu ii creeaza frustrare - atunci cand nu reuseste sa joace un joc, poate alege altul.


Copiii au rabdare si atentie limitata,
iar mediul virtual (jocurile sau site-urile pentru copii) ofera stimuli diversi, usor accesibili si practic nelimitati - oricand poate gasi un alt joc, un alt desen animat sau un alt videoclip interesant sau distractiv. 


Cu alte cuvinte, pentru cei mici, mediul online poate fi asemanat cu un infinit magazin de dulciuri (sau jucarii) in care are acces la toate produsele si in care nu se intampla nimic neplacut. Este normal ca la un moment dat, va fi greu pentru copil sa se opreasca sau sa isi limiteze timpul petrecut in fata ecranului. De aceea, este rolul parintilor sa intervina.

Iata cum poti limita timpul petrecut de cel mic in fata unui ecran

Stabileste ideea ca timpul petrecut in fata unui ecran este limitat in fiecare zi, pentru fiecare membru al familiei. Cand telefonul sau calculatorul are un rol specific in programul zilnic al copilului tau, vei reduce tentatia acestuia de a-l folosi excesiv sau de a apela la el in momentele de plictiseala. Astfel, calculatorul sau telefonul poate fi folosit pentru a vedea desene animate sau pentru a juca un joc pentru o jumatate de ora in fiecare zi. Este preferabil ca telefonul sau tableta sa fie folosite la aceeasi ora in fiecare zi, pentru a reduce tentatia de a folosi tehnologia in momentele de plictiseala sau oboseala. Acelasi principiu este bine sa il aplice si adultii din casa: folositi tabletele si telefoanele cu un anumit scop, nu doar pentru a umple momentele goale in timpul zilei.

Daca deja copilul tau sta prea mult timp la calculator sau pe telefon, va fi nevoie sa introduci aceasta schimbare in mai multe etape:

Valideaza emotiile copilului tau. „Stiu ca iti place sa te uiti la desene pe tableta/ sa te joci pe calculator/ sa te uiti la televizor.”

Explica-i de ce nu e bine sa faca acest lucru in mod excesiv. „Cand stam prea mult cu ochii intr-un ecran, ne putem imbolnavi.”. Ii poti explica in cuvinte simple faptul ca timpul petrecut in fata unui ecran ii poate afecta ochii sau postura fizica, dar si atentia sau memoria, daca te intreaba mai multe.

Spune-i cum se vor schimba lucrurile de acum inainte. „De aceea, nu pot sa te las sa te joci/sa te uiti la desene etc mai mult de 30 minute pe zi.”. Explica apoi cat inseamna 30 minute – cat dureaza un episod de desene animate, de exemplu.

Fii pregatit sa te confrunti cu refuzuri, negocieri si opozitie. Doar pentru ca ai explicat de ce nu este bine pentru el sa petreaca prea mult timp in fata unui ecran, nu inseamna ca cel mic va accepta schimbarea fara proteste. Acesta este un bun moment sa iti exersezi fermitatea blanda, acea atitudine care te ajuta sa ii transmiti copilului ca tu iei deciziile de acest fel pentru ca ii vrei binele. Va fi nevoie sa reiei etapa validarii emotionale („Stiu ca nu iti place aceasta regula.”), fara sa oferi neaparat consolari sau solutii alternative – lasa-l sa isi exprime frustrarea, aratandu-i ca esti de partea lui chiar daca ai luat o decizie care nu ii place.

Foloseste aplicatii care limiteaza timpul petrecut de copil la calculator sau pe telefon. Dupa ce ai explicat copilului ca de acum inainte timpul petrecut pe telefon sau la televizor va fi limitat, poti cauta aplicatii care limiteaza timpul petrecut pe telefon.

Ofera exemplul personal. Cand parintele isi petrece seara sau ziua libera in timpul ecranului, copiii vor intelege ca aceasta este singura optiune existenta. Poti inlocui micul ecran cu iesiri in aer liber, practicarea unui sport, jocuri sau activitati diverse impreuna cu intreaga familie. Incurajeaza comportamentele sanatoase si limiteaza-le pe cele mai putin benefice.

Implica-l pe copil in diferite activitati. Ofera-i copilului carti pentru a citi, jocuri educative, ustensile pentru a picta sau a desena, echipamente sportive etc.

Petrece timp alaturi de copilul tau. In timp, o relatie apropiata cu tine va face ca orice activitate realizata impreuna sa fie mai interesanta si mai satisfacatoare decat timpul petrecut singur pe tableta sau in fata televizorului.

 
*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe