Excesul de tehnologie in perioada izolarii
Cum evitam sa ii lasam pe copii prea mult timp in fata ecranului
In perioada de izolare, tentatia de a petrece timpul in fata unui ecran este mai mare decat in mod normal, iar motivele sunt usor de inteles. La un moment dat, ramanem fara idei cand vine vorba de activitati pe care le putem realiza in casa, iar distractia oferita de tehnologie ne ajuta sa reducem pe moment stresul pe care il resimtim si este intotdeauna usor accesibila. In plus, timpul petrecut in fata ecranului nu ne activeaza din punct de vedere cognitiv, devenind din ce in ce mai pasivi pe masura ce petrecem mai mult timp astfel.
Citeste si:
Cat timp ar trebui sa petreaca la calculator copiii pana la 5 ani
Activitati online educationale pentru copii in perioada izolarii
Este important sa faci diferenta intre materialele online educationale si cele care il pot afecta negativ pe copil. Lectiile online, cursurile, spectacolele de teatru sau filmele pentru copii ii ajuta pe acestia sa invete lucruri noi si ii mentin activi din punct de vedere intelectual, spre deosebire de navigarea la intamplare pe internet sau timpul excesiv petrecut pe retele de socializare.
Academia Americana de Pediatrie a lansat un set de recomandari pentru parinti in legatura cu modalitati de a limita excesul de tehnologie in timpul izolarii si de a evita efectele negative ale timpului petrecut in fata unui ecran.
Iata care sunt acestea:
- Faceti un plan. Vorbeste cu copilul tau despre programul fiecarei zi, despre cum puteti sa gestionati stresul si despre momentele zilnice in care veti lua pauza de la munca sau scoala pentru a va relaxa impreuna.
- Tine legatura cu cadrele didactice despre activitatile educationale online si offline pe care le pot face copiii.
- Folositi retelele de socializare online pentru a face bine. Luati legatura cu vecinii, prietenii si persoanele dragi. Gasiti feluri in care puteti ajuta copiii care au nevoie de hrana sau conexiune la internet pentru invatarea online.
- Folositi tehnologia pentru a va apropia emotional. Distantarea sociala duce la izolare, iar copiilor s-ar putea sa le lipseasca prietenii sau rudele. Incercati sa mentineti legatura cu acestia prin apeluri video, mesaje etc.
- Alege cu atentie materialele la care se uita copiii.
- Folositi tehnologia impreuna. Este o modalitate de a verifica la ce se uita copiii mai mari pe internet si de a urmari lucrurile pe care le invata copiii. Chiar si a vedea un film in familie va poate ajuta sa va relaxati si sa apreciati impreuna semnificatia povestii filmului.
- Daca lucrezi de acasa, este bine sa ai asteptari realiste cu privire la munca ta. Poti de asemenea profita de ocazie pentru a le arata copiilor ce presupune profesia ta. Daca este posibil, il poti incuraja pe copilul tau sa se implice in joaca imaginativa, alaturi de tine.
- Poti folosi podcasturi si carti audio pentru a-i tine pe copii ocupati in timp ce tu te ocupi de treburi casnice sau responsabilitati profesionale.
- Gasiti activitati offline care va ajuta sa va relaxati si sa comunicati in familie. Jocuri de societate, lectura in familie, petreceri in familie. Fa o lista cu lucrurile care ii plac copilului tau si asigura-te ca le faceti impreuna.
- Fii deschis cand vine vorba de ingrijorarile membrilor familiei tale.
- Acorda atentie felului in care tu insuti folosesti tehnologia. Cand ramai prins in fata ecranului, citind stiri la nesfarsit si devenind din ce in ce mai stresat in legatura cu acestea, copiii tai vor fi afectati si ei. Ia o pauza de la tehnologie pentru propriul tau echilibru emotional.
- Limitele si regulile sunt inca importante. Rutinele sunt importante, mai ales pentru ca durata izolarii sociale este incerta. Asigura-te ca tehnologia nu ia locul altor activitati care ar trebui sa faca parte din programul zilnic al copiilor precum somnul, activitatea fizica, lectura, relaxarea sau timpul petrecut in familie.
- Stabileste un plan in legatura cu timpul petrecut de copii jucand jocuri online. Incurajeaza-l pe copil sa isi dezvolte autocontrolul cand vine vorba de tehnologie si sa inchida singur televizorul, tableta, jocul, in loc sa ii aduci tu aminte.
- Gandeste-te la activitatile pe care iti place sa le faci in familie. Ajuta alte familii impartasind aceste idei cu ele.
Iata si o serie de activitati „offline” pe care le poti propune copilului tau:
- Implica-l in activitatile casnice si prezinta-le ca fiind ceva distractiv, nu doar absolut necesar
- Implica-l in gatit: cere-i ajutorul, cere-i parerea si lasa-l sa aleaga meniul
- Alcatuieste dimineata devreme un plan pentru ziua respectiva care sa includa activitati la care sa participe si copilului
- Cititi impreuna o carte din biblioteca
- Realizati colaje din revistele si ziarele pe care le aveti in casa
- Plantati in ghivece seminte de legume sau flori
- Faceti karaoke
- Inventati jocuri
- Propuneti competitii sportive in interiorul casei si jocuri cu pedepse si recompense
- Invata-l sa gateasca o reteta pe care o alege el
- Colorati, desenati, pictati, jucati-va cu apa, cu lemnul, nisipul sau orice altceva aveti la indemana
- Amenajati in camera, un cort in care sa improvizati povesti de groaza, povesti amuzante sau diferite jocuri
- Faceti parada modei in casa, folosind hainele din dulap sau inventati o parada a modei din obiecte reciclate
- Alcatuiti un nou album foto al familiei
Pentru ca multi copii pastreaza legatura online cu profesorii lor, timpul pe care copiii il petrec in fata ecranului deja a crescut in perioada izolarii. De aceea, este important ca parintii sa faca un efort constient pentru a descuraja cresterea si mai mare a timpului dedicat tehnologiei. Daca observi ca deja tehnologia ocupa prea mult timp in programul zilnic al copilului tau, nu e tarziu sa iei masuri. Poti reduce treptat timpul pe care copilul il petrece in fata ecranului.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Postarile vulnerabile ale adolescentilor in social media
Pentru o parte din adolescenti, retelele sociale indeplinesc rolul de jurnal personal, devenind locul in care acestia isi exprima emotiile si experientele personale, asumandu-si un nivel ridicat de vulnerabilitate si expunere.
-
Trei feluri in care putem incuraja o relatie sanatoasa a copiilor cu social media
Retelele de socializare online sau social media fac parte din viata de zi cu zi a adultilor, dar si a copiilor si adolescentilor. Cum le pot influenta acestea dezvoltarea emotionala si cum ii putem ajuta sa nu fie afectati de timpul petrecut online?
-
Cum poate fi afectata sanatatea emotionala a adolescentilor de retelele de socializare online
Daca esti parinte de adolescent sau preadolescent, stii deja o multime de lucruri despre retelele de socializare online, dar si despre nevoia copiilor care petrec timp pe acestea de a primi apreciere si admiratie din partea celorlalti utilizatori.
Comentează: