characters characters

Jocurile din retelele sociale

Propus de: BitDefender.ro   |   08 aprilie 2010    |   1982 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Succesul retelelor sociale nu poate fi contestat de nimeni, cu atat mai mult cu cat recent cea mai populara retea sociala numara si in Romania peste un milion de utilizatori. Si la urma urmei, de ce n-ar atrage utilizatori? Sunt doldora de jocuri sau teste si au devenit aproape peste noapte locul de intalnire virtuala cu prietenii si colegii, indiferent daca acestia se afla la cativa metri distanta sau pe alte continente.
 

Totusi, frenezia de a avea cat mai multi prieteni in reteaua proprie poate avea multe urmari neplacute.

De aceea, este bine sa ii prezinti copilului tau urmatoarele perspective asupra jocurilor din retelele sociale:
 
  • In primul rand, intreaba-te daca oare chiar te intereseaza ce au de spus zeci de straini care si-au gasit loc in cercul tau de prieteni doar pentru ca aveai nevoie de mai multe maini de lucru in jocul care presupune intretinerea unei ferme virtuale?

  • In al doilea rand, gandeste-te ca toti acei straini au acces la informatiile pe care le postezi despre tine. Chiar vrei sa stie toti cand si unde pleci in vacanta, cand esti bolnav si cand esti prins in trafic?

  • In al treilea si poate cel mai important rand, spammerii si phisherii au descoperit utilitatea acestui “canal” pentru trimiterea atacurilor cibernetice. Ce inseamna asta mai clar?

Daca de spam ati auzit mai mult ca sigur, de phishing se poate sa fi scapat pana acum (in cazurile fericite). Prin phishing, sau tentativa de furt de date personale un atacator cloneaza practic un anunt, un website sau orice fel de comunicare atribuita de obicei unei institutii bancare. Apoi, trimite un mesaj prin care cere utilizatorului sa isi dezvaluie datele de identificare pe baza carora ulterior ii va fi curatat contul din banca.
 
Cea mai recenta tendinta a acestor atacuri este sa se deruleze prin intermediul retelelor sociale. Astfel, spammer-ii si phisherii isi creeaza profile false si apeleaza la sisteme automate (numite si "boti"- de la cuvantul "roboti"), care trimit mesaje spam catre grupuri. In cazul spamul uiclasic din retelele sociale, utilizatorii sunt ademeniti sa adauge un spammer in cercul de prieteni. In cazul despre care vorbim acum, profilurile false create pentru jocul din reteaua sociala sunt adaugate de bunavoie de catre utilizatori pentru ca acestia au nevoie de cat mai multi "prieteni" care sa le sustina activitatea  de joc. Asta face imposibila suspendarea conturilor false pentru ca actiunea in sine nu constituie un abuz.

Cele mai eficiente conturi false sunt acelea care simuleaza cel mai bine profilurile reale si ofera foarte multe detalii si poze despre presupusul utilizator. In urma unui experiment efectuat de BitDefender® au fost create trei profiluri “capcana”, pentru a testa modul in care utilizatorii retelelor sociale le adauga in grupul de prieteni. Unul oferea cateva informatii si nu continea poze, altul doar imagini si informatii sumare, iar al treilea avea multe informatii si poze. Toate cele trei profiluri erau abonate la grupuri de interes general. La o ora dupa inceperea largirii retelei de prieteni pentru fiecare profil, cercul de prieteni pentru primul profil era de 23 de conturi, pentru al doilea de 47 si pentru al treilea profil de 53 prieteni.

Dupa aderarea la grupurile de jocuri, numarul utilizatorilor care accepta de bunavoie persoane necunoscute drept prieteni a crescut semnificativ. Dupa 24 de ore, 85 de utilizatori s-au conectat  la primul profil capcana, 108 la al doilea si 111 la al treilea profil.

Repercusiunile asupra securitatii sunt numeroase si variaza de la consolidarea si cresterea intensitatii spam-ului, furt de date si de identitate, preluarea conturilor pana la raspandirea de programe care pot afecta functionarea computerului.

O adresa URL scurtata postata fara nici un fel de explicatie pe fiecare dintre profilurile capcana a fost accesata de catre 24% dintre prietenii celor trei profiluri chiar daca utilizatorii nu stiau cine a postat si unde duce link-ul.

In cazul serviciilor de e-mail utilizatorii sunt mult mai precauti in momentul in care primesc mesaje de la persoane necunoscute, dar pe retelele sociale situatia e alta. Utilizatorii sunt dispusi sa adauge un profil necunoscut daca acesta are poze si detalii si apoi urmaresc adresele furnizate de acel cont. De aceea, este bine sa ai in vedere si acest aspect atunci cand te gandesti la siguranta online a copilului.
 
Autor: BitDefender.ro

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe