Iti cumpar ce vrei, numai sa taci!
"Mama: Ti-am promis ca-ti cumpar ceva daca iei FB la Abecedar. Ce vrei sa-ti ia mama?
Copilul: Trenuletul asta electric.
Mama: Dar costa prea multi bani, alege altceva.
Copilul: Nu, il vreau pe asta. Ai zis ca-mi iei orice vreau !!!"
Ti se pare cunoscut acest dialog? Cu siguranta si tu ca parinte ai trecut printr-o situatie de genul acesta. I-ai promis copilului ca-i vei cumpara orice ca si rasplata: fie pentru o nota buna obtinuta la scoala, fie pentru ceva ce a reusit sa faca asa cum ti-ai dorit. Si totusi ajungi intr-o astfel de situatie.
Ce faci? Cum reactionezi? Ii cumperi jucaria si asa vei proceda de fiecare data?
Inca de mic, copilul trebuie motivat sa faca din proprie initiativa orice prin casa: sa faca curatenie, sa-si aranjeze patul dimineata, sa stranga farfuriile de pe masa dupa ce a terminat de mancat, sa-si faca singur temele dupa ce vine de la scoala. Dupa toate aceste activitati pe care le face, este bine sa-l incurajezi cat poti de mult si sa-i arati ca ai observat eforturile depuse si ii esti recunoscator. O metoda ar fi cea a jetoanelor. Dupa fiecare lucru facut ii dai un jeton care valoreaza o anumita suma de bani. La sfarsitul saptamanii sau atunci cand doreste copilul, poti sa schimbi jetoanele in bani si sa mergi cu el la cumparaturi. Ii vei cumpara o jucarie sau ceea ce-si doreste, atata timp cat se incadreaza in banii pe care ii are. In acest fel te vei scuti de crizele pe care le fac de obicei copiii in magazine pentru ca-si doresc ceva, iar tu fie ca vrei sau nu vrei, vei ajunge sa faci asa cum zice pentru a te scapa de rusinea si de privirile celorlalti cumparatori. Recompensele pe care le oferi nu trebuie sa fie in mod propriu-zis bani si cu atat mai putin dulciuri sau mancare. Exista numeroase cazuri in care oferind ca si rasplata dulciuri sau ciocolata, copiii au ajuns sa aiba probleme cu greutatea corporala. Asadar, pentru a-i arata ca-i apreciezi eforturile incearca sa-i arati acest lucru intr-un mod care sa nu-l duca la dependenta; ofera-i lucruri simple, cumpara-i jocuri interactive, puzzle-uri, carti de colorat sau de povesti, orice ii poate stimula creativitatea.
De multe ori, copilul se simte multumit doar daca petreci mai mult timp alaturi de el, fara a fi nevoit sa-i cumperi nimic. El vrea sa faca fapte bune tocmai pentru a-ti atrage atentia, pentru a-ti arata ca poti sa ai incredere in el. Doar fiind aproape de copil vei reusi sa-l motivezi sa faca din intiativa ceva, il vei ajuta sa aiba curajul de a incerca lucruri noi, va dobandi incredere in el stiind ca are un sprijin si un punct de intoarcere, mereu la tine si va invata sa se bucure de lucrurile simple. Tu cum iti recompensezi copilul?
Stim foarte bine ca nimeni nu se naste un parinte excelent. E nevoie de practica si de multa informatie. Multi sunt dezorientati atunci cand isi vad copilul cauzand numai probleme si nu stiu cum ar trebui sa se comporte cu el. Ce inseamna un comportament normal, cum poti sa schimbi comportamentul copilului, cum poti modifica un comportament neadecvat sau incuraja unul care e potrivit varstei copilului? Cum il poti ajuta sa-si mentina o atitudine placuta, sa-l incurajezi si sa-l rasplatesti pe masura?
Autor: Diana Mariana Apopi
Facultatea de Psihologie, Cluj-Napoca
Pasionata de Psihologia Dezvoltarii si de universul copiilor.
Experienta in domeniul educational prin absolvirea liceului pedagogic dar si prin practica din timpul anilor de facultate la centre de plasament, centre maternale.
Interesata de politici educationale si reforme in sistemul de invatamant actual.
*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/kowitz/234467012
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Comportamentele nedorite ale copiilor si cauzele lor
Intelegand comportamentele nedorite ale copiilor in termeni de nevoi, avem mai multe sanse sa ii ajutam pe copii sa le inlocuiasca cu alte comportamente mai adecvate.
-
Nevoile si dorintele copilului. Cum faci diferenta intre ele? 1
“Vreau o masinutaaaa!”, “Mama, trebuie sa imi schimb telefonul, cel pe care il am acum e demodat!”, “Imi trebuie haine noi!”, “Vreau sa merg in vacanta in Europa!”. Pe masura ce cresc, copiii isi doresc din ce in ce mai multe lucruri. Sau au nevoie de mai multe lucruri? Daca nu gasesti un raspuns la aceasta intrebare, te vei confrunta in curand cu dilema urmatoare: “As vrea sa stiu unde sa trag linie intre ceea ce ii ofer si ceea ce ii refuz. Am doar un copil si vreau sa fiu sigura ca primeste t
-
Cand copilul vrea ceva si tu nu... Ce e de facut? 4
Ce faci cand copilul tau vrea sa ii cumperi ... de toate? Poate uneori ii cumperi. Imediat. Poate uneori ii cumperi peste cateva zile. Dar daca nu poti sau nu vrei sa ii cumperi deloc? Ce ii spui?
Adauga tu primul comentariu: