characters characters

Copiii: parteneri de cumparaturi?

Propus de: Echipa Intuitext   |   10 august 2009    |   3172 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

 Este posibil ca pentru multi parinti mersul la cumparaturi alaturi de copiii lor sa fie o adevarata provocare. Apar diverse situatii dificile. Copiii se agita printre rafturi, atrasi de tot felul de produse pe care parintii sfarsesc prin a le cumpara, desi nu le sunt necesare. Agitatia din jur ii irita si reactioneaza prin plans, insistand sa plece acasa.

 

In general, aceste situatii sunt specifice copiilor prescolari, dar pot fi intalnite si la varste mai mari
In cazul in care decizi sa mergi la cumparaturi insotit de copilul tau, este recomandabil sa privesti situatia si din perspectiva lui. Intr-un loc agitat si aglomerat, in care nu isi gaseste locul, copilul tau poate simti nevoia de a i se acorda atentie si poate chiar nevoia de siguranta. De aceea, are mai mult de castigat daca este implicat in activitate. Cum abordezi situatia? Iata cateva sugestii:

  • Consulta-l in realizarea listei. Poate are nevoie de ceva pentru scoala sau gradinita sau poate a observat ca e nevoie de ceva in casa.
  • Spune-i ca are voie sa aleaga un numar limitat de produse pe care sa i le cumperi. Stabileste impreuna cu el cate dulciuri sau cate jucarii ii vei cumpara, in functie de bugetul de care dispui.
  • Odata ajunsi in supermarket, copilul poate fi in continuare implicat in activitate: daca stie sa citeasca, poate pastra lista de cumparaturi sau poate lua de pe rafturi produsele accesibile lui. La final, ii poti cere ajutorul la plasarea obiectelor la casa si apoi, in pungi.
  • Daca varsta nu ii permite sa realizeze sarcinile sugerate mai sus, o alta solutie ar fi sa i se lase la indemana jucaria preferata. Totusi este foarte probabil ca atentia sa ii fie atrasa de produsele de pe rafturi etc.
  • In cazul in care copilul devine nelinistit, profita de faptul ca atentia sa este usor de distras la varstele mici. Orienteaza-i atentia catre alte obiecte, povesteste-i ceva despre acestea: pentru ce folosesc, din ce sunt fabricate etc.
  • Este posibil sa vrea sa ii cumperi mai multe obiecte decat cele deja negociate. Explica-i ferm ca trebuie sa se limiteze la numarul de jucarii sau dulciuri deja stabilit. (De exemplu, ii poti spune:”Am stabilit ca vom cumpara doar 5 ciocolate; daca esti cuminte, data viitoare cand mergem la cumparaturi, iti vom lua altele.”)

Este o ocazie pentru micuti sa invete sa faca alegeri si sa recunoasca autoritatea parintilor. In acelasi timp, faptul ca este implicat intr-o activitate a oamenilor „mari” ii va creste increderea in sine, autonomia, responsabilitatea si va va apropia. Este important pentru copil sa simta ca parerea lui conteaza pentru tine si ca i se dau sarcini pe care le poate indeplini.

Acest articol are la baza o „poveste reala”. Am observat cu placere si cu surprindere, intr-un supermarket, un tata cu fiica lui in varsta de 4-5 ani cooperand in realizarea cumparaturilor. Asezata in carutul de cumparaturi, fetita il ajuta pe tatal ei sa aranjeze produsele la casa, fiind foarte concentrata si preocupata de ce avea de facut. Faptul ca parintele ei ii dadea atentie si avea incredere in ea o incanta si o determina sa abordeze sarcina cu seriozitate. Cand a vrut sa i se cumpere o cutie de bomboane, tatal i-a explicat simplu ca aveau deja dulciuri acasa. Micuta a renuntat dupa doua incercari de a-l convinge. Totul decurgea normal, fara stres, lacrimi si proteste, iar cei doi pareau sa se bucure de momentele petrecute impreuna.

Dorim sa aflam daca pornind de la acest articol, cumparaturile impreuna cu copilul tau sunt sau nu un prilej de bucurie, asa ca scrie-ne.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe