Cum supravietuim la cumparaturi
Imagineaza-ti. Ai intrat in magazinul cu jucarii pentru a vedea spre ce anume isi indreapta copilul tau privirea. Asa iti vei da seama care este cadoul potrivit pentru copil. Si ce te faci daca cel mic incepe si se arunca pe jos urland ca din gura de sarpe ca vrea jucaria acum, nu la Craciun. Nu mai vrea sa o treaca pe lista de dorinte, ci vrea sa o duca la el acasa? Gandeste-te putin.
Si acum hai sa mergem putin in timp pana in momentul in care isi pierde interesul pentru jucarie. Apoi vei fi nevoita sa o urci in pod sau sa o arunci pentru ca pur si simplu nu se mai joaca cu ea. Scene de genul acesta se petrec de cateva zeci de ori intr-un an si in general apar atunci cand parintii nu reusesc sa-si impuna autoritatea in fata copiilor.
Iata cateva sfaturi pentru a te scapa de rusinea „privitorilor” din magazin care te privesc cu ostilitate deoarece esti atat de insensibila si nu vrei sa-i cumperi ceea ce-si doreste:
- Zambeste. Incearca sa fii bine dispusa atunci cand mergi intr-un magazin alaturi de copilul tau. Nelinistea, supararea sau dezinteresul tau fata de ce e in exterior il pot influenta in mod negativ pe copil. In acest caz, crizele din magazin pot sa fie un semnal de alarma „Mami, sunt si eu aici!”.
- Gandeste fiecare pas. Incearca din rasputeri sa-l tii aproape de tine pe cel mic. Asta inseamna ca nu trebuie sub nicio forma sa-l lasi sa impinga el caruciorul, mai ales daca vrei doar sa faci o „vizita fulger” in magazin. Te va scuti de niste rafturi rasturnate si de o mare bataie de cap. Exista carucioare speciale in care il poti pune pe copilul tau si asa vei putea sa fii linistita.
- Pastreaza contactul vizual. Nu-l scapa din priviri pe copilul tau si incearca sa-i cauti mereu privirea pentru a-i ghici intentiile, dar si pentru a-i atrage atentia asupra unui eventual comportament nepotrivit pe care il are in public.
- Daca nu l-ai asezat intr-un carucior asigura-te ca ii tii mainile ocupate. Cere-i sa tina el pachetul de servetele sau de hartie igienica, cartile sau caietele pana cand ajungeti la casa de marcat.
- Ia in considerare nevoile bazale ale copilului tau. Acest lucru inseamna ca, daca copilului tau i se face foame brusc, sete sau are nevoie sa mearga la toaleta este bine sa incerci sa-i satisfaci aceasta nevoie cat se poate de repede. In caz contrar, reactiile sale vor aparea extrem de repede, iar consecintele nu vor fi placute pentru niciunul dintre voi.
- Empatizeaza. Incearca sa-l intelegi pe cel mic. La fel ca si oamenii mari, poate sa aiba o zi mai proasta si pur si simplu sa nu se simta in largul lui. Da dovada de empatie. E suficient sa-l intrebi daca se simte bine, daca a avut o zi grea, destainuindu-ti si tu gandurile si oboseala. De asemenea, negociaza cu el. Intreaba-l daca e ok sa-ti faci rapid cumparaturile si sa plecati cat se poate de repede. Daca este de acord, atunci tine-te de cuvant.
- Canta un cantec. Incearca sa pui pe ritmuri muzicale obiectele de pe lista de cumparaturi. Copilului i se va parea ceva total neobisnuit si plin de umor.
- Atentie! Inainte de a pleca din casa nu uita sa-i specifici clar care sunt regulile de comportament in interiorul magazinului. Ia atitudine in momentul in care ai vazut ca a incalcat regula. Doar asa va invata cum trebuie sa se comporte.
- Citeste-i lista de cumparaturi si specifica-i ca nu se mai poate pune nimic aditional. „Mergem sa cumparam doar ce e pe lista!”. Asa vei evita cel putin anumite probleme.
Tu ce metode folosesti pentru a tempera comportamentul copilului in magazin? Asteptam noi solutii.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Parentingul constient. Ce inseamna si de ce este important
Parentingul constient se refera la un stil de a creste si educa copilul, cu accent pe constientizarea si atentia parintelui in relatia cu copilul sau.
-
Modul in care ii raspunzi la intrebari copilului tau
Modul in care raspunzi copilului la intrebarile pe care ti le adreseaza conteaza foarte mult, nu doar pentru dezvoltarea lui intelectuala, ci si emotionala.
-
Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.
Comentează:6 comentarii