Organizeaza-i mediul pentru a invata eficient
Copilul tau are frecvent probleme in ceea ce priveste invatarea? Se apuca de temele pe care le are de facut, insa dupa o jumatate de ora pur si simplu se ridica si pleaca. Nu ii place materia, nu il atrage invatatul, nu vrea sa stea la birou atunci cand citeste pentru ca, spune el, “nu ma pot concentra la masa”.
Incepe perioada examenelor, a temelor si proiectelor. E nevoie de concentrare, o mare disponibilitate de a-ti petrece timpul in fata caietelor si a cartilor. Cum poti sa il ajuti sa invete? E adevarat ca de multe ori lipseste motivatia, insa mediul din jur este deosebit de important. Cu alte cuvinte, organizarea spatiului in care invata copilul este importanta. Suntem bombardati zilnic de o multime de informatii, pe care le percepem constient si inconstient. Astfel ca, toate lucrurile din jurul nostru actioneaza ca niste distractori. Cu cat e mai incarcat spatiul ce ne inconjoara, cu atat e mai mare probabilitatea sa nu ne putem concentra si sa avem rezultate bune.
Iata cateva recomandari pe care poti sa le faci copilului tau pentru a-l ajuta sa isi organizeze mediul de invatare:
- Invata la birou. De ce trebuie sa evite sa invete in alte locuri? Creierul nostru asociaza evenimentele cu spatiile. Toate lucrurile pe care le-ai facut in diverse locuri se activeaza. De exemplu, cand spui cuvantul sala de clasa, primele lucruri care iti vin in minte sunt invatat, profesor, banca, elev, manual etc. Nu te vei gandi niciodata la discoteca, muzica, farfurii pentru ca nu asta este ceea ce faci in mod obisnuit intr-o sala de clasa. De aceea, daca va incerca sa invete in pat, cel mai probabil I se va face somn in scurt timp. Locul cel mai potrivit pentru a invata este la masa, asezat frumos pe scaun.
- Pregateste toate materialele de care ai nevoie pentru a invata la o singura materie. Este bine sa aseze pe masa de studiu cartile si caietele pentru o singura materie. Exista mari sanse ca atunci cand ceva nu va intelege la matematica, copilul tau sa vada caietul de romana si sa decida ca ar fi mai bine sa se apuce sa-si faca tema la aceasta materie, urmand ca mai tarziu sa revina la matematica. O abordare de acest gen va duce la o performanta scazuta la ambele materii.
- Aranjeaza pe birou toate instrumentele de scris. Cere-i sa isi ascuta creioanele grafice, sa-si caute pixuri cu pasta suficienta inauntru, sa se asigure ca are cerneala in stilou etc. Aseaza-le pe birou, la indemana; astfel, copilul tau nu va avea scuza sa ia o mica pauza pentru a-si ascuti creionul si a uita de sine, ratacind pe drumul spre bucatarie sau pe usa de la iesire.
- Elimina toate sursele de distractori ce ar putea sa apara. Asta inseamna, televizor inchis, calculator stins, muzica oprita. Chiar daca multi vor spune ca pot sa invete foarte bine pe muzica, nu este adevarat. Asta presupune directionarea atentiei catre doua sarcini deodata (a invata si a asculta). Rezultatul va fi o atentie distribuita pe doua cai si performante scazute atat la invatat, cat si la ascultatul muzicii. De asemenea, timpul necesar pentru a invata va fi mai mare deoarece nu exista concentratie maxima.
Tu ce altceva propui pentru a-i organiza mediul de lucru al copilului tau? Asteptam sugestii si propuneri.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
7 obiceiuri zilnice care ii ajuta pe copii sa invete
Obiceiurile zilnice bune sunt cele care ii ajuta atat pe copii, cat si pe adulti sa aiba performante si sa se simta impliniti din toate punctele de vedere.
-
Anul Nou. Cinci obiceiuri noi de invatare pentru copilul tau
Inceputul anului nou poate fi o ocazie perfecta pentru a vorbi cu copilul tau despre felurile in care isi poate imbunatati rezultatele scolare. Iata cinci obiceiuri de invatare eficienta pe care le poate dezvolta in acest an.
-
De ce e importanta invatarea in vacanta de vara
Cinci motive pentru care este benefic sa introduci invatarea in programul de vacanta al copilului.
Comentează:
Daca iti face placere, poti sa ne scrii cand ai timp atat despre situatiile pentru care gasesti mai greu rezolvare, dar si despre metodele pe care le aplici si dau rezultate. Dincolo de materialele pe care le scriem noi, experienta voastra – a parintilor care intra pe acest site – este cea mai valoroasa. Te asteptam cu drag.