Copilul sportiv - Inteligenta kinestezica
”E interesant cum copilul meu pipaie, miroase si manevreaza diverse obiecte. Am crezut ca asa face fiecare copil, insa se pare ca al meu retine mai usor detalii daca atinge un obiect cu care intra in contact pentru prima data.” (o mamica, Galati.) Inteligenta kinestezica ajuta copiii sa realizeze miscari cu obiecte, dar si actiuni si miscari implicate in diverse sporturi. Afla mai mult despre acest tip de inteligenta.
Cum recunosti inteligenta kinestezica la copilul tau?
- Ii place sa atinga si sa manevreze obiectele pe care le vede pentru prima data;
- Este entuziasmat atunci cand ii propui o activitate de colorat, desenat sau modelat cu plastilina;
- Este pasionat de dans si sporturi care presupun manuirea de obiecte si interactiunea fizica precum: box, sarit coarda, tenis sau baschet;
- Atunci cand e un eveniment in familie ofera cadouri facute de el: desene, origami, tablouri sau obiecte facute din material reciclat;
- Ii plac jocurile pe calculator, insa cele de viteza si care necesita o buna coordonare ochi-mana (apasare de taste contracronometru);
- Are o buna coordonare motrica, invatand usor figuri noi de dans sau miscari specifice unui sport;
- Simte nevoia sa se miste atunci cand invata, avand un stil de invatare tactilo-kinetic.
Cum dezvolti inteligenta kinestezica la copil?
1. Ajuta-l sa exploreze lumea din jur folosindu-si simturile, in special cel tactil.
2. Propune-i activitati care sa ii dezvolte musculatura mainilor si a picioarelor, precum si coordonarea ochi-mana.
3. Implica-l in sporturi care presupun folosirea muschilor si observarea detaliilor.
4. Jucati-va jocuri care presupun a construi, a ridica, a uni piese sau cartonase, a face potrivirea intre mai multe elemente.
5. Incepe jocuri fara a-i spune care sunt regulile si ajuta-l sa le descopere pe parcurs, singur, prin experimentare.
Ce profesii se potrivesc copilului cu inteligenta kinestezica?
Meseriile in care se va descurca cel mai bine copilul cu inteligenta kinestezica sunt: maseur, dentist, pompier, sofer, gradinar, chirurg, antrenor, mecanic, profesor de sport, coregraf, gimnast, actor, sculptor etc.
Exemple de personalitati cu inteligenta kinestezica dominanta: Charlie Chaplin, Michael Jordan.
Parintii ii pot ajuta pe copiii cu inteligenta kinestezica sa o puna in valoare, inscriindu-i la diverse cursuri de dans sau sportive, astfel incat cei mici sa descopere ce activitate le place cel mai mult. De asemenea, cadrele didactice au un rol important in descoperirea talentului sportiv al copilului, ei observand cu usurinta care dintre elevi se descurca mai bine sau sunt mai entuziasmati de ora de educatie fizica. Asadar, nu ezita sa ceri si parerea cadrului didactic despre inteligenta kinestezica a copilului tau.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Exercitiu de reflectie la sfarsit de an scolar
Inca un an scolar incheiat, inca o ocazie de a reflecta asupra experientei scolare a copilului tau. Fiecare sfarsit este si un nou inceput, dar pentru a marca cu adevarat incheierea anului scolar, este util sa il incurajezi pe copil sa faca un exercitiu de reflectie sau bilant cu privire la acesta.
-
7 obiceiuri zilnice care ii ajuta pe copii sa invete
Obiceiurile zilnice bune sunt cele care ii ajuta atat pe copii, cat si pe adulti sa aiba performante si sa se simta impliniti din toate punctele de vedere.
-
Beneficiile automonitorizarii: cum cresti motivatia si performanta
Automonitorizarea este cea mai simpla si mai eficienta metoda pe care o avem la dispozitie pentru a ne imbunatati rezultatele, indiferent de domeniul de activitate.
Adauga tu primul comentariu: