Increderea in sine si rezultatele scolare
Cand copilul tau nu are incredere ca poate avea succes la scoala
Copiii care intampina dificultati la scoala in mod repetat se pot descuraja, isi pot forma o imagine de sine negativa si, in cele din urma, vor renunta sa mai incerce sa invete.
Citeste si:
Cum il poti ajuta pe copil sa aiba incredere in el insusi la scoala
Cum se invata increderea in sine
Increderea in sine scazuta si rezultatele scolare ale copiilor
Mintea umana functioneaza astfel incat sa nu mai depuna efort intr-o activitate daca incercari repetate au dus la esec. Acest lucru se datoreaza instinctului de conservare al energiei si ne va insoti pe tot parcursul vietii. Acest lucru inseamna ca pentru a-I creste motivatia scolara, este important pentru copil sa aiba parte de experiente pozitive de invatare. Cum putem sa ii ajutam pe copii sa aiba experiente pozitive legate de scoala atunci cand intampina dificultati de mult timp?
Reformulati asteptarile legate de rezultatele scolare. Daca notele obtinute de copil sunt destul de mici, nu este util sa ii ceri note maxime in viitorul apropiat. Mai mult, nici nu este necesar sa puneti accentul pe note, ci pe recuperarea materiei si pe intelegerea acesteia.
Stabiliti impreuna obiective care pot fi atinse usor. De exemplu, daca are dificultati la matematica, incepeti prin a recupera materia treptat, poate tabla inmultirii, de exemplu.
Urmariti impreuna progresul facut in atingerea obiectivului ales. Poate fi vorba de fise de monitorizare a progresului, de o lista cu toti pasii pe care i-a parcurs pana in prezent, de un tabel cu toate raspunsurile corecte pe care le-a dat cand si-a verificat cunostintele sau de un grafic in care sa observati evolutia pozitiva a performantei lui. Cand copilul are ocazia sa vada progresul concret facut catre un obiectiv,sunt puse bazele increderii in sine si a autoeficacitatii.
Sarbatoriti fiecare mic pas inainte, oricat de nesemnificativ ar parea. Orice progres, toate cunostintele pe care copilul le are sau le-a dobandit, toate abilitatile lui trebuie scoase in evidenta, apreciate si aratate si copilului. Astfel, treptat, il vei ajuta sa isi reconstruiasca o imagine de sine mai pozitiva, bazata pe un sentiment de competenta si autonomie.
Cere ajutorul cadrului didactic. Acesta stie cel mai bine care sunt zonele in care copilul a ramas in urma sau in care are nevoie de mai mult ajutor.
Nu eticheta niciodata copilul ca fiind lenes, incapabil sa invete sau dezinteresat. Ajuta-l sa vada invatarea ca pe o activitate pe care este posibil si benefic sa o adaptati la nevoile si preferintele lui.
Incurajeaza si sprijina efortul lui consecvent. Nu ne putem imbunatati performanta in niciun domeniu in lipsa exercitiului consecvent. Ii vei incuraja astfel o mentalitate flexibila, care este esentiala pentru depasirea obstacolelor si pentru imbunatatirea performantei.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cand copilul spune frecvent "Nu pot!"
Copilul care spune deseori ”Nu pot!”, ascunde probleme diverse ce pot sa aiba legatura cu dezvoltarea sa de natura emotionala, increderea in sine sau cu modul in care percepe situatia cu care se confrunta.
-
Descurajarea la copii - cum o poti reduce
Copiii nu au nevoie de multe pentru a se descuraja: o simpla privire dezaprobatoare din partea parintilor, un deget ridicat sau un cuvant ironic sunt suficiente pentru a-i face pe cei mici sa isi piarda speranta in propriile puteri.
-
6 moduri de a-i ajuta pe copii sa evite problemele legate de imaginea corporala
Studiile sustin ca inca de la varsta de 3-5 ani, copiii incep sa dezvolte ingrijorari cu privire la aspectul fizic si la greutatea corpului si implicit sentimente de nefericire
Adauga tu primul comentariu: