characters characters

Imbunatatirea memoriei – 15 metode simple

Propus de: SuntParinte.ro   |   05 martie 2018    |   5951 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

imbunatatirea memoriei
Cu totii ne dorim sa retinem informatiile noi mai usor, pentru mai mult timp. Insa dincolo de retetele sau ingredientele minune care promit ca ne ajuta sa ne imbunatatim memoria, exista o serie de lucruri pe care le putem face, atat noi, cat si copiii, pentru a retine mai usor lucrurile de care avem nevoie.

Citeste si alte materiale despre memorie:


Memoria de lucru – ce inseamna si de ce este importanta in invatare


Strategii de invatare usor de pus in practica


Iata 15 recomandari pentru imbunatatirea memoriei:

1. Recomanda-i sa invete cu scopul de a preda altcuiva lectiile invatate. In acest sens, grupul de studiu este perfect: copiii isi pot imparti materia si pot preda pe rand o parte din ea.

2. Repetarea informatiei cu voce tare. Chiar si atunci cand un coleg ii preda sau ii explica o lectie, recomanda-i copilului tau sa repete cu voce tare ideile pe care le-a inteles. Astfel, va verifica daca a inteles corect si va retine mai usor informatiile noi. Cand invata singur, poate de asemenea sa repete materia cu voce tare.

3. Scrisul de mana. Notarea ideilor pe hartie imbunatateste semnificativ calitatea invatarii. Studiile arata insa ca notitele luate pe laptop sau pe tableta nu au acelasi efect, asa ca indeamna-l pe copil sa isi exerseze scrisul de mana.

4. Folosirea acronimelor si a altor menotehnici. Cand copilul are de invatat liste de cuvinte sau denumiri, poate folosi acronime sau tehnici de memorare precum Camera Romana.

5. Gruparea informatiilor. Cand trebuie sa invete liste lungi de cuvinte sau diverse enumerari, poate sa le imparte pe acestea in mai multe grupuri, invatand de exemplu cate 3 sau cate 5, in loc sa incerce sa retina toata lista deodata.

6. Testarea cunostintelor este una dintre cele mai eficiente metode de imbunatatire a invatarii.

7. Recomanda-i copilului sa se intrebe „De ce?” atunci cand invata o informatie noua. Cand cautam explicatii pentru informatiile pe care le invatam, asociem informatiile noi cu cele vechi si astfel crestem eficienta invatarii.

8. Repetarea informatiilor. Desi pare redundanta, aceasta recomandare este necesara pentru multi copii, care considera ca daca au invatat intr-o zi o lectie, este suficient pentru a o retine. Invata-l pe copil despre curba uitarii si despre faptul ca trebuie sa repete lectiile in mod regulat pentru a se asigura ca le va tine minte pe termen lung.

9. Impartirea materialului in bucati mai mici. Este mai eficient sa invete cate trei lectii pe zi in 5 zile decat toate cele 15 lectii intr-o zi, desigur.

10. Pauzele intre sesiunile de invatare pot contribui la eficienta invatarii, daca sunt luate in momentele oportune (cand copilul a invatat deja o parte semnificativa din lectie si cand simte ca a obosit) si daca sunt folosite pentru relaxare sau invigorare (este recomandat ca in pauze sa faca putina miscare, sa ia aer curat sau chiar sa doarma putin, daca simte nevoia).

11. Invata-l sa isi controleze atentia cat mai bine. Din pacate, este foarte probabil ca atentia copilului tau sa fie usor distrasa. Comunicarea instanta, care ne face viata mai usoara, ne afecteaza insa si capacitatea de a ne concentra atentia pentru mult timp asupra unui singur lucru. Vorbeste-i copilului tau despre lucrurile care ii distrag atentia si despre felul in care poate sa le evite.

12. Incurajeaza-l sa citeasca mult si sa fie curios. Cu cat invatam mai multe lucruri, cu atat memoria noastra devine mai buna. La fel ca atentia, capacitatea noastra de a memora devine mai eficienta daca este exersata. In plus, cu cat copilul tau cunoaste mai multe lucruri, cu atat mai usor ii va fi sa lege noile informatii de cele vechi.

13. Invata-l sa aiba grija de sanatatea creierului sau. Nu va putea invata la capacitatea sa maxima daca nu doarme suficient, nu se hraneste sanatos, nu se hidrateaza destul si nu este destul de activ.

14. Arata-i cum se poate organiza mai bine, astfel incat sa nu fie nevoit sa isi incarce memoria cu lucruri inutile. Simplul efort de a tine minte lucrurile pe care le avem de facut consuma din energia pe care am putea sa o folosim atunci cand chiar facem lucrurile respective.  In engleza, acest fenomen poarta numele de mental burden (povara mintala).  Organizarea eficienta a temelor si a materialelor de invatare poate reduce mult din povara mintala a copilului tau si ii permite sa se concentreze asupra lucrurilor cu adevarat importante
.

15. Ofera-i ocazia sa petreaca timp in natura, in mod regulat. Chiar si 20 minute pe zi intr-un parc sau in alte spatii verzi pot avea efecte pozitive asupra memoriei copiilor.

*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe