characters characters

Greselile parintilor in educatia copiilor. Cum sa nu repeti greselile parintilor tai

Propus de: SuntParinte.ro   |   01 octombrie 2013    |   2519 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

Multi parinti pornesc la drum cu ideea ca “Nu voi repeta greselile parintilor mei” si au deja o idee destul de clara despre ce inseamna acest lucru. Nimeni nu e perfect, nici propriii parinti, nici noi, nici copiii nostri. Asadar, greselile sunt inevitabile. Dar pentru ca stii din propria experienta care pot fi efectele greselilor pe care parintii tai le-au facut, iti doresti sa nu le repeti in relatia cu copilul tau. Cu toate acestea, de multe ori te surprinzi spunand sau facand lucruri pe care parintii tai le faceau cand erai copil, aproape ca un reflex.

Cele mai frecvente greseli preluate de la propriii parinti

Care sunt cele mai frecvente greseli pe care le-au facut parintii nostri si pe care le repetam cu copilul nostru?
1. Suntem prea cicalitori. De unde sa stie un copil cum anume se spala in mod corect vasele, cum se face curatenie in camera ori cum se uda florile? Desigur ca trebuie sa ii aratam. Iar daca nu ii iese din prima, alegem sa il urmarim la fiecare pas si sa oferim indicatii.
2. Suntem prea ingrijorati: unde e? cat sta? de ce sta? doarme suficient? De ce nu terminat toata mancarea din farfurie? E putin transpirat, daca raceste?
3. Suntem plini de sfaturi chiar si atunci cand cei mici ar prefera sa ii ascultam si nu sa le tinem predici.
4. Aplicam aceleasi pedepse doar pentru ca stim ca in cazul nostru au functionat.

Este usor sa preiei tipare de comportament de la parintii tai, pentru ca le-ai invatat si pentru ca sunt primele care iti vin in minte atunci cand te confrunti cu o problema. De aceea, la inceput, va fi nevoie de un efort constient pentru a inlocui comportamentele nepotrivite  cu unele adecvate.

Iata si cativa pasi prin care poti sa eviti sa repeti greselile parintilor tai
1. Identifica acele comportamente pe care ai fi preferat ca parintii tai sa nu le faca in relatie cu tine. Poti realiza chiar o lista cu ele, pentru a fi sigur ca nu ai uitat ceva.

2. Impaca-te cu propriul tau trecut si propria copilarie si accepta ca nu le mai poti schimba, dar ca poti schimba prezentul.

3. Gandeste-te la situatiile in care ajungi sa ai aceleasi reactii ca parintii tai si in care ai dori sa procedezi altfel.

5. Invata sa gestionezi emotiile, mai ales furia.

6. Apasa butonul “pauza” de fiecare data cand ai nevoie, oferindu-ti timp pentru relaxare.

7. Schimba modul in care alegi sa comunici cu cei din jur, incepand cu expresiile si cuvintele pe care le folosesti. De exemplu, in loc de: “Nimeni nu ma ajuta niciodata. Nu stiu ce ati face fara mine!”, spune “Am nevoie de ajutor la curatenie. Iata ce as vrea sa faceti.”; in loc de “Nu ma mai enerva!” poti spune “Comportamentul tau ma deranjeaza, hai sa gasim impreuna o solutie.”. Felul in care vorbesti cu cei din jur si cu tine poate fi modificat prin exercitiu, astfel incat sa reduci stresul si conflictele.

8. Daca problemele din propria copilarie sunt dificil de depasit, iar conflictele cu propriii parinti continua si in prezent, poti cere ajutor de specialitate pentru a le gestiona, in cadrul terapiei sau consilierii de familie.

Pentru a reusi sa nu repeti greselile parintilor tai, este nevoie de efort voluntar, de rabdare cu tine insuti, de sprijinul celor din jur si de perseverenta. Dar cum altfel ai putea fi sigur ca devii un parinte din ce in ce mai bun? Care sunt situatiile in care te suprinzi ca spui sau faci lucruri pe care le-ai preluat de la mama sau tatal tau?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Cum poti deveni un parinte mai bun? Acorda atentie copilului tau interior
    Cum poti deveni un parinte mai bun? Acorda atentie copilului tau interior
    01 iulie 2024   

    In literatura de specialitate a aparut conceptul de ”reparenting” care se refera la procesul prin care o persoana isi reconstruieste relatia cu sine intr-o maniera sanatoasa si empatica cu scopul de a-si imbunatati starea de bine, dar si relatiile cu cei din jur.

  • Munca invizibila a mamelor
    Munca invizibila a mamelor
    26 iunie 2024   

    Conceptul de munca invizibila se refera la eforturile pe care parintii - in majoritatea cazurilor, mamele - le fac pentru a sustine echilibrul emotional al copiilor, relatiile armonioase in familie si pentru a organiza si planifica activitatile si responsabilitatile familiei.

  • Parentingul constient
    Parentingul constient. Ce inseamna si de ce este important
    14 iunie 2024   

    Parentingul constient se refera la un stil de a creste si educa copilul, cu accent pe constientizarea si atentia parintelui in relatia cu copilul sau.

Mai multe