Factorii de protectie in copilarie
Vorbim deseori despre traumele din copilarie, despre evitarea greselilor cu efecte daunatoare pe termen lung in relatia parinte-copil si despre cum incurajam rezilienta copiilor. Iata care sunt factorii care, potrivit studiilor, contribuie la sanatatea emotionala a copiilor si o protejeaza cand acestia se confrunta cu dificultati.
Citeste si:
Experientele pozitive din copilarie
Experientele adverse din copilarie – ce inseamna si cum ne afecteaza la varsta adulta
Factorii de protectie a sanatatii emotionale in copilarie
Daca vrem sa crestem copii care nu doar supravietuiesc, dar se dezvolta armonios, este important sa stim care sunt experientele care ii ajuta sa isi pastreze echilibrul emotional in fata situatiilor dificile. Niciun copil nu poate fi protejat in totalitate de respingerea sociala, de esecuri si greseli, conflicte cu cei din jur sau frica, dar toti copiii pot deveni mai puternici daca in viata lor sunt prezenti o serie de factori benefici pentru sanatatea lor emotionala. Iata care sunt acestia.
Factorii individuali
dezvoltarea fizica armonioasa
rezultate scolare bune
abilitati de gestionare a emotiilor si a comportamentului
abilitati de rezolare a problemelor
implicare in activitati si relatii sociale in cel putin doua medii: scoala, prieteni, sport, cultura, comunitate, munca/voluntariat
Factori legati de familie
un mediu care ofera structura, limite, reguli si predictibilitate
relatii de familie care ofera sprijin copiilor
Factori legati de scoala/comunitate
prezenta mentorilor si sprijn oferit pentru dezvoltarea intereselor si abilitatilor copiilor
implicarea in scoala si in comunitate
reguli care incurajeaza comportamente pozitive
asteptari clare legate de comportament
siguranta emotionala si fizica
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
Rezilienta este o super putere a copiilor care ii ajuta sa faca fata oricaror probleme in viata. Inca din primii ani de viata, ei se vad nevoiti sa rezolve probleme, sa isi gestioneze emotiile si sa isi asume riscuri, de aceea, e important sa incerci ca parinte sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte cat de timpuriu rezilienta.
-
De ce este necesara tristetea
Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.
-
Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.
Comentează: