Efectele benefice ale imbratisarilor oferite de parinti copiilor
Imbratisarile parinte-copil nu sunt doar semne de manifestare a iubirii, ci ele reprezinta momente profunde de conexiune.
Citeste si:
Imbratisarile fortate - de ce nu este bine sa le incurajezi
Efectele benefice ale imbratisarilor parinte-copil
Cum contribuie imbratisarile parinte-copil la dezvoltarea armonioasa pe termen lung a celor mici?
Afectiunea parintelui contureaza fericirea copilului pe viata. Cu cat un parinte manifesta mai multa caldura si iubire, cu atat copilul va avea o stima de sine mai ridicata, o comunicare mai buna cu parintele sau si mai putine probleme comportamentale si psihice pe termen lung.
Afectiunea parintelui il protejeaza pe copil de efectul daunator al stresului, ajutandu-l sa isi mentina o sanatate fizica si psihica mai buna.
Afectiunea parintelui creste empatia copilului. Un copil care primeste caldura din partea parintelui va trai mai rar simptome de anxietate sau de depresie, chiar si in perioada adulta si va avea o capacitate mai mare de a fi empatic si incarcat de compasiune cu cei din jur.
Imbratisarile au rolul de a promova legaturile si conexiunile profunde. In timpul imbratisarilor se elibereaza o cantitate mare de oxitocina, care promoveaza conexiunea si increderea intre oameni. Astfel, copiii care primesc imbratisari si afectiune fizica devin adulti deschisi catre alti oameni, capabili sa ofere afectiune si sa isi exprime aprecierea fata de alte persoane.
Mai mult decat atat, daca iti doresti sa ai o relatie buna cu copilul tau si in perioada in care va fi adolescent, afectiunea fizica oferita in mod deschis va pune bazele unei relatii apopiate pe termen lung. Cu toate acestea este important sa retii cateva lucruri despre afectiunea fizica in relatia parinte-copil:
- este daunator sa oferi imbratisari sau saruturi atunci cand copilul le refuza, chiar si la varste mici, cand pare ca nu este capabil inca sa decida.
- este daunator sa insisti sa primesti afectiune fizica din partea copilului ca dovada de iubire, atunci cand copilul ezita sa ofere o imbratisare sau un pupic. Iubirea nu se manifesta doar prin gesturi de afectiune fizica, ci si prin respectarea limitelor si dorintelor, iar refuzul copilului de a oferi sau primi imbratisari trebuie primit la randul lui cu iubire si acceptare.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Parentingul constient. Ce inseamna si de ce este important
Parentingul constient se refera la un stil de a creste si educa copilul, cu accent pe constientizarea si atentia parintelui in relatia cu copilul sau.
-
10 lucruri care te surprind cand devii parinte
Care sunt lucrurile care se schimba cand devenim parinti, de care nu ne-a vorbit nimeni inainte?
-
Trei idei care te pot ajuta sa fii un parinte mai bun
O mare parte din problemele care apar in relatia parinte-copil se datoreaza intelegerii limitate pe care o avem despre reactiile si comportamentele copiilor.
Adauga tu primul comentariu: