Cum este influentata dezvoltarea copiilor de mostenirea genetica
Cand vine vorba de dezvoltarea copiilor, punem mult accentul pe rolul parintilor, cadrelor didactice si al mediului. Dar exista inca un factor care influenteaza mult ce fel de persoana va deveni copilul tau: mostenirea lui genetica.
Citeste si:
Rolul mediului in dezvoltarea copiilor
Cum influnteaza mostenirea genetica dezvoltarea copilului
Temperamentul
Temperamentul se refera la maniera stabila in care reactionam emotional si comportamental la lumea externa. Acesta poate fi observat inca din primele zile de viata ale copilului: unii bebelusi plang usor si intens, in timp ce altii sunt mai relaxati; unii bebelusi sunt extrem de activi, in timp ce altii sunt mai linistiti; unii isi pot concentra atentia asupra unui stimul vizual pentru minute in sir, in timp ce altii tind sa isi schimbe directia atentiei rapid. Aceste diferente intre copii tind sa ramana stabile de-a lungul vietii, iar cercetarile arata ca la baza lor stau factori biologici, influentati genetic.
Primele studii despre temperamenul copiilor au fost realizate de cercetatorul Jerome Kagan, care a urmarit de-a lungul anilor dezvoltarea a aproximativ 500 de copii, pe care i-a impartit in urma observatiilor in doua categorii: cu reactivitate scazuta si cu reactivitate crescuta. Copiii cu reactivitate crescuta sunt cei care reactioneaza emotional intens la stimuli externi, deseori devenind inhibati, precauti si usor speriati. Copiii cu reactivitate scazuta se lasa mai putin afectati de mediul din jur, sunt sociabili, curajosi si activi. Pe masura ce au crescut, majoritatea copiilor cu reactivitate crescuta au avut rezultat bune la scoala, si-au facut prieteni si au prezentat un risc mai scazut de a avea comportamente riscante ( de exemplu, consum de droguri sau sarcini timpurii).
Studiile despre componenta genetica a temperamentului atrag insa atentia ca aceste tendinte innascute nu reprezinta o certitudine, ci doar indica o directie in care copiii se pot dezvolta.
Reactiile celor din jur fata de copil
Tendintele naturale de comportament ale copilului, care sunt influentate de factorii genetici vor influenta, indirect, felul in care cei din jur interactioneaza cu acesta, inca din primii ani de viata. Copiii cu un temperament extravertit, care zambeste des, este curios si interactioneaza calm cu cei din jur va trezi reactii pozitive celor din jur. Acest lucru inseamna ca, in timp, copilul isi va forma un sentiment al sigurantei in lume, care ii va da curajul de a incerca lucruri noi si de a cauta oportunitati de crestere. Pe de alta parte, un copil cu un temperament impulsiv, cu un nivel scazut de autocontrol va trezi frustrare, nemultumire si uneori furie in randul parintilor si cadrelor didactice. Aceste reactii pot reduce atat accesul copilului la experiente pozitive de invatare, dar si la o imagine de sine negative a copilului.
Epigenetica – influenta mediului asupra genelor
Studiile arata ca fiecare copil mosteneste in jur de 23 000 de gene de la parinti, insa nu fiecare dintre acestea va deveni activa. Experientele exterioare lasa in urma “semnaturi chimice” asupra genelor, care influenteaza daca si cum genele devin active. Totalitatea acestor semnaturi poarta numele de epigenom, iar modificarile epigenetice influnteaza felul in care se dezvolta si functioneaza organele interne. De aceea, experientele timpurii pot influenta felul in care se dezvolta si functioneaza creierul, inima si alte organze, avand un impact de lunga durata asupra sanatatii. Astfel, experientele adverse din copilarie afecteaza pe termen lung dezvoltarea fizica si psihologica a copiilor.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Parentingul constient. Ce inseamna si de ce este important
Parentingul constient se refera la un stil de a creste si educa copilul, cu accent pe constientizarea si atentia parintelui in relatia cu copilul sau.
-
10 lucruri care te surprind cand devii parinte
Care sunt lucrurile care se schimba cand devenim parinti, de care nu ne-a vorbit nimeni inainte?
-
Trei idei care te pot ajuta sa fii un parinte mai bun
O mare parte din problemele care apar in relatia parinte-copil se datoreaza intelegerii limitate pe care o avem despre reactiile si comportamentele copiilor.
Adauga tu primul comentariu: