characters characters

Cum responsabilizezi un adolescent?

Propus de: SuntParinte.ro   |   24 iunie 2011    |   7182 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

Cum il responsabilizezi pe adolescentMulti parinti ne intreaba cum il pot invata pe copilul lor adolescent sa devina responsabil. A-l responsabiliza pe adolescent este pe cat de important, pe atat de dificil, deoarece in aceasta perioada copiii fac cele mai multe alegeri gresite.

Cum il inveti pe adolescent sa fie mai responsabil


A fi responsabil nu inseamna doar a realiza sarcinile care iti revin intr-o anumita situatie, inseamna si sa stii sa alegi un anumit comportament si sa fii dispus sa faci fata consecintelor comportamentului tau. Il poti invata pe copilul tau aceste lucruri prin mai multe modalitati.

1. Invata-l comportamente. Chiar daca liceanul tau spune ca nu stie sa faca o activitate sau o sarcina data, nu te opri aici. Continua prin a-l lamuri care sunt pasii si acorda-ti si tie timp pentru a-i arata. Va fi mai bine sa acorzi putin timp la inceput, decat sa-i spui un simplu ”Lasa ca ma descurc singura, du-te si fa altceva”.

2. Evita discutiile prea lungi care de obicei se transforma in monologuri. Raspunsurile precum ”Nu stiu”, ”Nu-mi place”, ”Nu vreau”, ”Nu pot” etc. trebuie evitate pe cat posibil. Nu stii? Nu-i nimic. Inveti. Si treci direct la actiune. Evita sa te pierzi in detalii si exemple despre cum ai invatat tu sa faci un lucru sau altul. Daca adolescentul refuza pur si simplu sa faca ceea ce ii ceri, spune-i care vor fi urmarile comportamentului sau si pune-le in practica in mod consecvent.

3. Stabileste clar regulile in familia ta si sarcinile care revin fiecaruia dintre membri. Inainte de a cere adolescentului sa fie responsabil si sa faca sarcinile pe care i le dai, este bine sa te asiguri ca fratii lui nu sunt favorizati in vreun fel si au si ei o serie de responsabilitati in casa. Daca unuia dintre copiii tai nu ii place o anumita sarcina, o poti propune unui alt membru al familiei.

4. Stabileste clar ce se intampla daca nu sunt respectate regulile. Asigura-te ca stie care sunt consecintele faptului ca nu are ordine in camera, ca a ajuns mai tarziu acasa decat ati stabilit etc. Daca apelezi la sanctiuni, ai grija ca acestea sa aiba legatura cu regula incalcata. De exemplu, ii interzici sa mai iasa in oras daca a venit tarziu acasa sau nu ii mai cumperi bluza dorita daca nu isi face ordine in hainele din dulap. Este bine sa te asiguri ca aceste sanctiuni nu sunt exagerate sau prea dure.

5. Atunci cand aplici sanctiunile pentru comportamentele nedorite, explica-i faptul ca el este responsabil pentru aceste consecinte. Daca iti reproseaza ca din cauza ta nu va mai putea sa isi vada prietenii, explica-i faptul ca stia dinainte care vor fi consecintele si totusi a ales sa se comporte in felul in care s-a comportat. Unul din pasii necesari pentru a deveni responsabil este asumarea consecintelor propriilor actiuni.

6. Evita sa transformi totul intr-un conflict de putere. Atunci cand adolescentul refuza o anumita sarcina sau intentioneaza sa incalce o anumita regula, nu insista prea mult pentru a-l convinge sa faca ceea ce iti doresti tu. Explica-i doar care vor fi consecintele comportamentului si pune-le in aplicare. Este important pentru copil sa se confrunte cu aceste consecinte, pentru ca data viitoare sa fie mai dispus sa isi asume responsabilitatea pentru ceea ce face.

7. Implica-l in discutiile de familie, dintre parinti, pe teme despre care in mod normal credeai pana acum ca va privesc doar pe voi, adultii. Ofera-i importanta copilului si demonstreaza-i ca ai incredere in el si il privesti ca pe un adult. Totusi, subliniaza-i si faptul ca te astepti sa-si asume si o serie de activitati si sarcini care revin si adultilor.

8. In masura in care este posibil, incearca sa il lasi sa aleaga sarcinile pe care si le asuma si sa stabiliti impreuna urmarile respectarii si nerespectarii regulilor. In acest fel, adolescentul va fi mai dispus sa isi asume responsabilitatea, pentru ca a avut si el un cuvant de spus in decizie.

9. Recompenseaza si acorda atentie situatiilor in care copilul tau si-a respectat cuvantul dat sau s-a comportat responsabil. Astfel, il incurajezi sa repete aceste comportamente.

Afla mai multe despre motivele pentru care adolescentii iau decizii iresponsabile si despre modul in care-i poti ajuta sa faca alegeri corecte.

Tu cum procedezi pentru a responsabiliza un adolescent? Te invitam sa le impartasesti si celorlalti parinti din experienta ta!

Comentează:
4 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • maria ilincescu
    maria ilincescu    20.07.2011 - 07:05
    Valorile subculturii sunt exprimate in muzica:hit-urile au texte care cuprind elemente ale subculturii"Liber, liber sa fac doar ce vreau...",Lasa-ma papa la mare...""Nu-mi pasa de nimic'..,ele exprima dorinta expresa a adolescentilor de libertate, de rupere de autoritatea parentala, de experiente si aventuri de teribilism.. Si totusi , datoria familiei nu este de a sta cu mainile in san, ci cea de a-i pune pe copii sa stea pe ganduri atunci cand aleg comportamente de risc si dupa parerea mea numai prin comunicare se poate realiza acest lucru , prin deschidere catre lumea lor si a framantarilor pe care ei le traiesc.
  • Caciula 2 Ioana
    Caciula 2 Ioana    01.07.2011 - 09:48
    Draga anymaria15,

    Dupa cum am mai spus, a depune contestatie la aflarea rezultatelor este dreptul oricarui candidat la un examen. In cazul Evaluarii Nationale, acest drept era prevazut in regulamentul de organizare si in calendarul acestui examen. Secretarul scolii nu are atributii in a hotari in privinta depunerii contestatiilor, astfel ca ati putea depune o sesizare la director sau la inspectoratul scolar pentru a semnala aceasta situatie si pentru ca in viitor sa nu se mai intample.
  • anymaria15
    anymaria15    24.06.2011 - 14:51
    buna , numele meu este ana si sunt noua in acest site. nu stiu daca aici trebuia sa scriu despre problema mea dar nu mai stiou ce sa fac. sunt mama a 3 fetite. fata mare are deja 22 ani , cea mijlocie are 14 ani si tocmai a aflat rezultatele la testele nationale. in legatura cu testele nationale am o problema.
    din pacate fetita nu a luat examenul si cand am mers sa depunem contestatie astazi, secretarul scolii a inceput sa tipe la noi ca cu ce drept ne ducem sa depunem contestatie , ca ce noi nu stim ca la contestatie notele se scad si nu se mai maresc , a inceput sa strige la toti copii care erau afara. saracii de frica nu au mai depus contestatie. fata mare la bacalaureat nu i-a convenit nota atat la mate cat si la romana , ea fiind olimpica, iar la contestatie i s-a mai dat 2 puncte si ceva.
    acum daca se poate as dori si parerea voastra , daca este posibil ca in ziua de astazi , cand spunem ca suntem asA DE evoluati si cand ar trebui ca cei de la scoala sa incurajeze copiii , sa se intample asa ceva!!?
    multumesc frumos!!!
  • Ionescu Gabriela
    Ionescu Gabriela    24.06.2011 - 07:56
    Un subiect interesant! si dificil:) copilul meu este inca mic, mai am pana la adolescenta, dar ma gandesc cu teama la perioada aceasta.cred ca este important sa il invatam pe copil sa fie responsabil de la cele mai mici varste, pentru ca la adolescenta sa nu avem asa multe probleme. doar ca ma tem ca de fapt, problemele oricum apar la aceasta, oricat de bine ar fi fost copilul educat pana atunci.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe