Obiceiuri atomice
Cartea care te poate ajuta sa ai un An Nou mai bun
Atunci cand ne gandim la o schimbare benefica in viata noastra, ne gandim deseori la formarea de obiceiuri noi sau la schimbarea celor vechi. Care sunt cele mai eficiente strategii de formare a obiceiurilor?
Citeste si:
15 obiceiuri pe care le poti adopta in Noul An pentru mai multa bucurie in familie
10 obiceiuri la care sa renunti pentru a fi un parinte mai fericit
Obiceiuri atomice
Obiceiurile reprezint 40% dintre actiunile si deciziile din viata de zi cu zi. Acest lucru inseamna ca cel putin 40% dintre actiunile noastre sunt automate. Actiunile pe care le repetam in fiecare zi (ce fel de alimente consumam, cata miscare facem, cat citim si cat timp petrecem in fata televizorului sau pe retelele de socializare) vor influenta felul in care ne simtim in general. Acelasi lucru este valabil si pentru copii si adolescenti. Rezultatele scolare depend in mare masura de obiceiurile de invatare pe care copiii si le formeaza, dar si de abilitatile lor metacognitive – de capacitatea de a reflecta asupra felului in care invata si asupra felului in care invatarea poate fi imbunatatita. Astfel, obiceiurile sunt esentiale pentru:
- mentinerea sanatatii fizice
- mentinerea sanatatii emotionale
- obtinerea performantei si succesului
”Atomic Habits” de James Clear ofera strategiile cele mai eficiente prin care ne putem crea obiceiuri noi, pentru mai multa eficienta, o stare fizica si emotionala mai bune sau relatii sociale mai armonioase.
Incepe formarea unui obicei cu o actiune simpla, care nu necesita un efort de vointa. Pentru ca schimbarile de orice fel presupun un efort semnificativ si pentru ca motivatia noastra pentru schimbare nu este niciodata constanta, cel mai eficient mod de a construi un obicei nou este de a incepe cu un pas extrem de simplu. De exemplu, daca vrei sa citesti maim ult, incepe cu doar 5 minute de lectura in fiecare zi, daca vrei sa faci mai multa miscare, incepe cu 5 exercitii fizice in fiecare zi. Apoi, poti creste treptat, timpul dedicat obiceiului pe care vrei sa il formezi.
Creste foarte incet timpul dedicate noului obicei. Daca in prima zi copilul tau citeste 5 minute, nu il sfatui ca a doua zi sa citeasca 20 (decat daca este intr-adevar interest de lectura). Pentru ca obiceiurile sa devina stabile, progresul acestora trebuie sa fie lent: de la 5 exercitii in prima zi, treci la 6 exercitii in a doua zi, 7 in a treia etc.
Imparte actiunea in mai multi pasi simpli. De exemplu, daca copilul tau invata sa cante la un instrument si, treptat, ajunge sa exerseze 3 ore pe zi, poate lua o pauza dupa fiecare ora. Pentru a evita oboseala, la inceput este important ca activitatea pe care ti-o propui sa nu devina suprasolicitanta.
Creeaza-ti obiceiuri care devin parte din identitatea ta personala. Copiii si adolescentii care isi dedica timp in mod consecvent unei pasiuni ajung sa se descrie prin intermediul acesteia: de exemplu, “Sunt un sportiv” sau “Sunt un cititor pasionat”. Acelasi lucru se intampla si cu abilitatile noastre: “Ma pricep la desen si design.” sau “Ma pricep la matematica”. Tot ce putem face si tot ce facem in mod repetat devin parte din cine suntem. Acelasi lucru se intampla si cu obiceiurile pe care vrem sa ni le formam. De aceea, cand incerci sa iti formezi obiceiuri noi, este in regula sa stabilesti obiective precum “Vreau sa alerg 50 kilometri” sau “Vreau sa citesc 40 de carti pe an”, dar cel mai util este sa iti formulezi obiectivele in functie de identitatea personala pe care vrei a o construiesti: “Vreau sa fiu un alergator.”, “Vreau sa fiu un cunoscator al literaturii universale.”, "Vreau sa fiu un scriitor" etc. Apoi, prin pasi mici si repetati, iti veo dovedi tie insuti ca esti intr-adevar un alergator, cititor etc.
Una dintre ideile de baza ale cartii "Atomic Habits" este ca atunci atat progresele minore, cat si regresele minore din fiecare zi, ne pot influenta viata in mod semnificativ. Asadar, chiar si cele mai mici schimbari pozitive, daca sunt repetate in fiecare zi, se aduna si contribuie la un rezultat final mai bun decat daca nu am fi facut nicio schimbare. Aceasta poate fi perspectiva realista si constructiva pentru inceperea unui an nou.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Responsabilitatea excesiva in rolul de parinte
Asumarea responsabilitatii este in general un semn al maturitatii. Insa uneori, mai ales in relatia cu propiii copii, putem ajungem sa ne asumam o responsabilitate excesiva, chiar si pentru situatiile care nu sunt in controlul nostru.
-
Doua motive pentru care copiii amana invatarea
Doua stari fizice si emotionale diferite care duc la decizia de a amana proiectele importante.
-
Productivitatea pe intelesul copiilor. Cum ii ajutam sa fie eficienti
Productivitatea nu este primul lucru care ne vine in minte cand ne gandim la copii si copilarie, dar este o abilitate de care au nevoie o data cu inceperea scolii si de-a lungul intregii lor vieti.
Adauga tu primul comentariu: