characters characters

Detasarea emotionala a parintilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   20 mai 2022    |   1276 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 18 ani +, 0 - 3 ani.

detasarea emotionala a parintilor
Relatia dintre parinte si copil este una dintre cele mai intense si mai complexe relatii de atasament dintre oameni. Uneori insa, iubirea neconditionata este dificil de oferit de catre parinti, mai ales in primele zile sau luni de viata. Ce inseamna cand parintii se simt detasati emotional de propriul copil si cum poate fi rezolvata aceasta situatie?

Citeste si:


Cum treci de la iubirea conditionata la iubirea neconditionata


Ambivalenta emotionala la parinti


Detasarea emotionala a parintilor, un subiect rar discutat


Neimplicarea emotionala, detasarea emotionala sau „lipsa de iubire” a parintelui fata de copil reprezinta un subiect tabu in parenting, dar descrie un fenomen destul de frecvent. Daca nu te simti conectat emotional fata de copilul tau, fie ca esti mama, fie ca esti tata, este important sa treci dincolo de tendinta de a te invinovati, judeca sau critica, pentru a intelege cauzele exacte ale problemei.

Iata cateva cauze frecvente care duc la detasarea emotionala a parintilor fata de copii.

Depresia postnatala

Dificultatea de a te conecta emotional cu bebelusul tau, epuizarea emotionala si tendinta de a te retrage, de a-l evita pe copil sau chiar ganduri de a-i face rau sunt semne ale depresiei postnatale, nu semne ca esti o mama inadecvata. Este important sa intelegi ca aceasta tulburare nu este o problema a caracterului tau moral, ci este o problema emotionala, care poate fi rezolvata cu ajutor specializat. In plus, este o problema extrem de frecventa in randul mamelor.

Epuizarea fizica si coplesirea din cauza problemelor

Acestea pot da nastere la resentimente fata de rolul de parinte si, implicit, la detasarea emotionala fata de copil. Cand parintii se confrunta cu probleme financiare, de cuplu sau au un program epuizant de munca, poate aparea epuizarea parentala, care inseamna in esenta, lipsa de energie fizica si emotionala pentru indpelinirea rolului de parinte.

In plus, sarcinile neplanificate, care au ingreunat planurile de viitor ale parintilor sau sarcinile planificate pentru salvarea relatiei de cuplu pot crea situatii de acest fel, in care parintele simte ca nu are rezervele emotionale necesare pentru a fi conectat cu adevarat cu copilul.

Probleme de atasament in propria copilarie

Relatia de atasament cu propriii parinti poate fi cauza pentru care ai dificultati acum in a te atasa de copil. Atasamentul sigur dintre parinte si copil () faciliteaza dezvoltarea armonioasa emotionala si, implicit, capacitatea de a oferi ingrijire si iubire la maturitate. Cand nu am primit in copilarie iubirea de care am avut nevoie, este dificil la maturitate sa o oferim la randul nostru.

Pot aparea mai multe tipuri de probleme:

Competitia si invidia fata de propriul copil – cand devenim parinti, constientizam mai puternic lucrurile pe care nu le-am primit de la propriii copii, trecerea timpulului, oportunitatile ratate etc. Aceste ganduri si emotii pot fi extrem de dificil de acceptat, iar deseori se exprima prin reprosuri voalate sau comparatii cu propriul copil.

Incercarea de a compensa lipsurile din propria copilarie, atat cele materiale, cat si cele emotionale. In incercarea de a evita repetarea greselilor propriilor parinti, riscam sa cream greseli opuse: oferim mai mult decat are copilul nevoie, creand fara sa vrem alte feluri de probleme decat cele cu care ne-am confruntat noi in copilarie.


Repetarea aceluiasi tip de atasament pe care l-ai avut cu propriii parinti. Atunci cand parintii nu constientizeaza ca propria relatie de atasament din copilarie a fost nesigura, vor tinde sa ofere acelasi tip de relatie si propriilor copii.


Poate fi extrem de dificil pentru un parinte sa isi dea seama ca relatia emotionala cu propriul copil nu este atat de apropiata pe cat si-ar dori. Insa aceasta situatie poate fi depasita, iar solutiile se regasesc deseori in reconstruirea rezervelor de energie emotionala si fizica a parintelui, prin terapie, stil de viata sanatos si dezvoltare personala.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Cum putem preveni intensificarea conflictelor
    Cum putem preveni intensificarea conflictelor
    11 decembrie 2024   

    Conflictele si neintelegerile sunt parte din viata de zi cu zi intre-un cuplu, insa indiferent care ar fi motivele ce stau la baza, important este sa reusim sa gasim solutii impreuna.

  • Ce inseamna inflorirea psihologica si cum o putem incuraja
    Ce inseamna inflorirea psihologica si cum o putem incuraja
    02 decembrie 2024   

    Conceptul de ”inflorire psihologica” este unul multidimensional, propus de psihologia pozitiva in care se pune accent pe dobandirea fericirii si a starii de bine, a satisfactiei cu viata, a avea sanatate fizica si mentala, un sens si o semnificatie in viata, caracter si virtuti si relatii sociale aarmonioase.

  • Semne care indica faptul ca esti un parinte inteligent emotional
    Semne care indica faptul ca esti un parinte inteligent emotional
    26 noiembrie 2024   

    Cine sunt parintii ideali? Exista o multime de carti si articole despre cum sa devii un parinte mai bun, iar toate resursele pe care le gasesti au in comun inteligenta emotionala. A creste copii inteligenti emotional incepe cu a fi un parinte inteligent emotional.

Mai multe