characters characters

Copilul invizbil

Cand parintii sunt coplesiti de probleme

Propus de: SuntParinte.ro   |   16 mai 2022    |   980 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 18 ani +, 0 - 3 ani.

copilul invizibil
Toti parintii isi doresc sa ofere ce este mai bun copiilor lor. In unele situatii insa, problemele cu care se confrunta parintii in viata de zi cu zi pot fi atat de numeroase sau de dificile, incat acest lucru nu este posibil. In aceste cazuri, copiii pot primi de la parinti toate lucrurile materiale de care au nevoie pentru a a creste (hrana, adapost, resurse de invatare), dar mai putin sprijin si validare emotionala. Prin urmare, copiii crescuti astfel risca sa ajunga sa se simta invizibili din punct de vedere emotional – pentru ca nevoile si emotiile lor nu sunt suficient reflectate de catre parinti.

Citeste si:


Cum afecteaza depresia parintilor dezvoltarea copiilor


Neglijarea emotionala a copilului sensibil – efectele la maturitate


Copilul invizibil


Dr. Jonice Webb, autoarea cartii “Running on Empty No More”, in care descrie fenomenul de neglijare emotionala si urmarile sale la maturitate, descrie copiii neglijati emotionali ca fiind “copii invizibili”. Iata de ce. Asa cum o oglinda reflecta imaginea noastra fizica si ne ajuta sa ne formam o imagine de sine fizica, relatiile cu cei din jur pot reflecta emotiile si nevoile pe care le exprimam fata de acestia. In copilarie, parintii sunt principala oglinda emotionala a copiilor, cei mici venind la parinti atunci cand sunt tristi, furiosi, frustrati sau entuziasmati, veseli ori fericiti. Cand parintii sunt prea ocupati, prea stresati sau prea obositi pentru a raspunde la emotiile copiilor in mod frecvent, copiii invata ca emotiile lor nu conteaza. Asa cum nu am putea sa ne formam o imagine de sine fizica daca nu ne-am vedea reflectia in oglinda, nici copiii nu isi accepta, inteleg si valorizeaza emotiile in lipsa unei comunicari emotionale cu parintii.

Urmarile pe termen lung ale neglijarii emotionale se refera la:

Un nivel scazut de constientizare a propriilor emotii si nevoi. Copiii crescuti de parinti coplesiti de probleme vor incerca sa reduca povara asupra parintilor, evitand sa ceara sprijin, sa isi exprime ganduri si emotii si chiar preluand responsabilitati de adult. La maturitate, acest lucru ramane valabil si in relatiile cu alte personae si chiar la locul de munca. Adultii cu o astfek de copilarie se pot simti neimportanti, pot pune nevoile altor persoane pe primul loc si risca sa fie codependenti. Prin urmare, deseori, implinirea personala si profesionala ramane imposibila. 

Relatii sociale nesatisfacatoare. Autenticitatea si vulnerabilitatea emotionala sunt doua conditii esentiale pentru relatii apropriate cu cei din jur. Copiii neglijati emotional invata insa ca autenticitatea este riscanta (duce la pedepse sau respingere) sau pur si simplu, nevaloroasa (parintii nu apreciaza unicitatea copilului, pentru ca sunt prea ocupati sau epuizati). Astfel, pe masura ce cresc, risca sa aiba relatii superficiale cu cei din jur, in care nu isi vor implini nevoile emotionale, pentru simplul motiv ca nu le pot exprima adecvat.


Care sunt principalele cauze care duc la aceasta dinamica intre parinti si copii?

Parintii se confrunta cu probleme precum:

  • depresia
  • anxietatea
  • doliul
  • relatii de cuplu dificile sau violente
  • divortul sau separarea
  • probleme financiare
  • un program de munca aglomerat

O alta cauza a neglijarii emotionale o reprezinta propria copilarie a parintilor. Atunci cand la randul nostru am fost crescuti in lipsa validarii emotionala, cand emotiile noastre dificile au fost respinse sau pedepsite de catre parinti, va fi dificil sa oferim copiilor nostril sprijinul emotional de care au nevoie.

 

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce este necesara tristetea
    De ce este necesara tristetea
    06 noiembrie 2024   

    Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.

  • Momentele mici de bucurie - glimmers
    Momentele mici de bucurie - de ce sunt importante pentru echilibrul emotional
    04 noiembrie 2024   

    Ti s-a intamplat ca privind un apus de soare, sa ramai fermecat de imagine? Sunt momente in care te opresti din ce faci pentru a-ti privi copilul cum rade si simti recunostinta intensa pentru familia ta? Astfel de clipe de incantare, momente scurte de bucurie intensa poarta numele de ”glimmers”, sau momente de bucurie pura.

  • Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    01 noiembrie 2024   

    In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.

Mai multe