characters characters

Vulnerabilitatea in rolul de parinti

Propus de: SuntParinte.ro   |   04 august 2021    |   957 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

vulnerabilitatea in rolul de parinti
Rolul de parinte aduce pentru multi dintre noi sentimentul de vulnerabilitate, din diferite motive. De ce este important sa gestionam vulnerabilitatea ca parinti si cum ne poate ajuta aceasta, din perpectiva autoarei si cercetatoarei Brene Brown.

Citeste si:

10 lucruri pe care este bine sa te vada copilul tau ca le faci

Compasiunea fata de sine la parinti


Vulnerabilitatea in rolul de parinti


Cum ajuta momentele de vulnerabilitate ale parintilor dezvoltarea emotionala a copiilor?


Pentru copii, momentele in care se simt vulnerabili – le este frica, sunt dezamagiti sau le este rusine – sunt frecvente si fac parte din procesul de crestere emotionala. Parintii pot ajuta copiii sa treaca prin aceste momente daca impartasesc la randul lor momente similar din propria copilarie. Este important sa ai in vedere cateva recomandari cand alegi sa faci acest lucru:

  • Impartaseste povesti adecvate varstei copilului despremomente dificile. Prescolarii vor fi incantati sa auda cum si tu iti imaginai monstri sub pat cand erai mic, insa nu sunt pregatiti neaparat sa auda despre temerile si nemultumirile tale de adolescent, de exemplu.
  • Incheie mereu intr-o nota pozitiva, orice poveste ai spune, oricat de dura sau incarcata de emotii este. In acest mod, copilul va invata ca indiferent cat de grea poate sa para o situatie la un moment dat, putem sa o depasim, mereu vor exista solutii si la final ne vom da seama ca am devenit putin mai curajosi si mai puternici decat inainte. Nu este nevoie sa inventezi un final fericit atunci cand acesta nu exista sau sa diminuezi cat de dificila a fost problema cu care te-ai confruntat, dar este important sa arati copilului ce ai invatat din situatia respectiva si cum ai devenit mai puternic datorita ei.

Lasa-l pe copil sa te observe cand iesi din zona ta de confort. Vulnerabilitatea apare atunci cand incercam sa ne extindem limitele, cand traim teama si incercam sa o depasim si cand putem exprima deschis emotiile pe care le traim. Observandu-si parintele in momentele de vulnerabilitate, copilul invata ca la randul lui poate trece prin asemenea momente si nu numai ca poate supravietui acestora, ci va deveni mai puternic datorita lor. Cand inveti lucruri noi, incerci activitati care te sperie sau te confrunti cu dificultati, este benefic sa ii vorbesti copilului tau in mod calm despre emotiile prin care treci sau ai trecut. Este essential in aceste situatii sa iti exprimi vulnerabilitatea nu pentru a primi incurajare sau consolare din partea copilului, ci pentru a-l ajuta sa vada ca aceasta este naturala.

Rolul de parinte trezeste la randul lui o multime de vulnerabilitati, majoritatea fiind temeri legate de cresterea copilului, dar si sentimente de rusine sau vinovatie fata de alegerile facute in relatia cu copilul nostru. Este important sa constientizezi aceste vulnerabilitati si sa le accepti ca parte naturala a rolului de parinte. Nesiguranta, indoiala sau confuzia sunt etape normale in rolul de parinte si pot fi depasite treptat, pe masura ce descoperim care sunt valorile morale in functie de care vrem sa ne crestem copiii, care sunt lucrurile pe care le putem schimba la noi insine si in felul in care interactionam cu copilul nostru. Flexibilitatea psihologica si disponibilitatea de a invata sunt esentiale cand vine vorba de gestionarea propriilor noastre vulnerabilitati.


Familia este locul in care putem sa ne exploram in siguranta vulnerabilitatile, in care decidem sa le transformam in experiente de invatare si de crestere. Putem face asta, indiferent daca vorbim de copii sau de parinti, numai daca simtim ca suntem inconjurati de curaj, incredere, empatie si ca cei din jur sunt dispusi sa ne asculte fara a ne judeca.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Momentele mici de bucurie - glimmers
    Momentele mici de bucurie - de ce sunt importante pentru echilibrul emotional
    04 noiembrie 2024   

    Ti s-a intamplat ca privind un apus de soare, sa ramai fermecat de imagine? Sunt momente in care te opresti din ce faci pentru a-ti privi copilul cum rade si simti recunostinta intensa pentru familia ta? Astfel de clipe de incantare, momente scurte de bucurie intensa poarta numele de ”glimmers”, sau momente de bucurie pura.

  • Semne ca ai avut o copilarie dificila
    Semne ca ai avut o copilarie dificila
    30 octombrie 2024   

    O copilarie dificila poate lasa urme adanci in sufletul unei persoane si poate influenta modul in care aceasta se va dezvolta atat din punct de vedere fizic, cat si emotional si mintal.

  • Cum putem creste toleranta la stres
    Cum putem creste toleranta la stres
    11 octombrie 2024   

    Putem face mai usor fata stresului daca detinem o serie de abilitati si tehnici care sa ne ajute sa gestionam situatiile neplacute.

Mai multe