Depresia dupa nastere
Nasterea unui copil este un moment miraculos pentru parinti, dar si un moment extrem de dificil, mai ales pentru mame, carora le revine responsabilitatea de a ingriji copilul.
Pentru ca la nivel de societate, nu vorbim suficient de mult si de clar despre dificultatile emotionale pe care le poate intampina o mama in perioada imediat urmatoare nasterii, multe mame raman singure in lupta cu emotii dificile, precum lipsa de speranta, teama coplesitoare, epuizare fizica si emotionala si chiar ganduri de autovatamare.
Primul lucru pe care o proaspata mamica ar trebui sa il stie despre perioada postnatala este ca toate aceste emotii negative sunt mai frecvente decat ar crede si ca sunt mai usor de depasit o data ce sunt acceptate, exprimate si intelese. 91% dintre mame au ganduri infricosatoare despre cum anume isi vor creste nou-nascutul, iar 88% din tati au ganduri anxioase sau infricosatoare cu privire la abilitatea lor de a avea grija de copil.
Al doilea lucru pe care este bine sa il stii este ca uneori sprijinul emotional al prietenilor si al familiei nu este suficient pentru a depasi aceste probleme, iar acest lucru este, din nou, natural. Prietenii si familia ofera adesea ajutor si sfaturi cu intentii bune, insa acestea deseori nu se adreseaza problemei emotionale in sine, ci problemelor concrete legate de viata de mama. De exemplu, o mamica epuizata este sfatuita sa iasa pe afara, sa ia aer sau sa doarma mai mult si sa ceara ajutorul unei rude pentru ingrijirea copilului. Aceste sfaturi sunt utile in sine, dar daca mama se simte prea epuizata pentru a le pune in aplicare, nu vor fi de ajutor, iar proaspata mamica se va simti si mai izolata sau neinteleasa decat inainte.
Al treilea lucru pe care este nevoie sa il intelegi este ca emotiile si gandurile negative legate de rolul tau de mama nu inseamna ca esti o mama rea sau ca nu iti iubesti copilul. Temerile, epuizarea sau lipsa de speranta sunt doar reactii intense pe care le ai in fata noii tale responsabilitati si sunt modalitati prin care mintea umana incearca sa se adapteze. Nu sunt cele mai eficiente modalitati de adaptare si de aceea, este cel mai bine sa ceri ajutor.
Depresia dupa nastere. Zece semne care o anunta
Daca ai nascut recent, daca esti proaspat tatic sau cunosti o mama care trece prin procesul de adaptare la noile responsabilitati, iata 10 semne care, potrivit CDC (Center for Disease Control and Prevention) ar trebui sa iti atraga atentia:
- Dificultati de a adormi, chiar si cand copilul doarme
- Oboseala extrema
- Plans mai frecvent decat de obicei
- Furie frecventa
- Izolare emotionala si retragere fata de cei dragi
- Dificultati de concentrare a atentiei
- Apatie emotionala si lipsa sentimentului de conectare cu nou-nascutul
- Ganduri negative sau infricosatoare despre lucruri care ii pot face rau copilului
- Ingrijorari legate de capacitatea de a ingriji copilul sau de riscul de a-i face rau
- Stare de rusine, vinovatie sau lipsa de valoare ca mama
Daca esti proaspata mamica si treci prin momente dificile, dar nu esti sigura cat de serioase sunt problemele emotionale prin care treci, poti completa chestionarul Edinburgh Postnatal Depression Scale, online in limba engleza.
Riscul de a suferi de depresie dupa nastere este mai crescut pentru femeile care se afla in urmatoarele situatii:
- trec prin evenimente de viata stresante (de exemplu: divortul, pierderea unei persoane dragi, dificultati financiare majore)
- statut socioeconomic scazut
- istoric de depresie in familie
- sarcina multipla (gemeni, tripleti etc.)
- nastere prematura
- complicatii in sarcina si la nastere
- spitalizarea copilului dupa nastere
Sprijinul psihologic dupa nastere poate reduce in mod substantial suferinta mamelor si poate aduce vindecarea mai repede. De aceea, nu ezita sa ceri ajutorul unui psiholog sau psihiatru daca esti ingrijorata in legatura cu echilibrul tau emotional. Ai dreptul sa primesti ajutor si sprijin, iar faptul ca le cauti nu inseamna ca ai esuat, ci ca iti asumi responsabilitatea pentru sanatatea ta si a copilului tau. Terapia sau consilierea dau rezultate vizibile in tratamentul depresiei dupa nastere, asa ca nu amana sa ceri ajutor specializat.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Momentele mici de bucurie - de ce sunt importante pentru echilibrul emotional
Ti s-a intamplat ca privind un apus de soare, sa ramai fermecat de imagine? Sunt momente in care te opresti din ce faci pentru a-ti privi copilul cum rade si simti recunostinta intensa pentru familia ta? Astfel de clipe de incantare, momente scurte de bucurie intensa poarta numele de ”glimmers”, sau momente de bucurie pura.
-
Semne ca ai avut o copilarie dificila
O copilarie dificila poate lasa urme adanci in sufletul unei persoane si poate influenta modul in care aceasta se va dezvolta atat din punct de vedere fizic, cat si emotional si mintal.
-
Cum putem creste toleranta la stres
Putem face mai usor fata stresului daca detinem o serie de abilitati si tehnici care sa ne ajute sa gestionam situatiile neplacute.
Adauga tu primul comentariu: