De la copilarie la maturitate
Ce ii invatam pe copii despre ce inseamna a fi adult
Spunem copiilor ca ar trebui sa se bucure de copilarie cat pot, pentru ca vor creste mari si vor vedea cat de greu este sa fie adult. Regretam ca noi insine nu mai suntem copii si le spunem celor mici cat de bine era in copilarie, cand nu aveam atatea griji. Ne plangem des ca viata este grea, ca suntem obositi si ca nu stim cum sa ne rezolvam problemele.
Prin vorbele si actiunile noastre formam copiilor imaginea despre ce inseamna sa fii adult. Iar de multe ori, cu siguranta fara sa vrem, le cream o imagine mai putin fericita despre aceasta etapa din viata. Apoi, cand cresc, le cerem sa se poarte responsabili, ca niste adulti.
Se spune ca parentingul este arta de a-i pregati pe copii sa fie adulti. Mai bine zis, scopul parentingului ar fi sa iesi la un moment dat din jobul de parinte, cel in care ghidezi, supraveghezi si ajuti copilul sa ia decizii.
Cum pregatesti copilul sa isi asume rolul de adult?
Pierdem din vedere un aspect important atunci cand e vorba de maturizarea copiilor nostri: varsta nu asigura in mod automat maturizarea copilului.
Reflecta asupra felului in care ii vorbesti copilului despre maturitate.
Majoritatea dintre noi suntem stresati si obositi, avem nevoie de odihna si timp pentru noi insine, dar nu stim cum sa le obtinem. Asa ca alegem fie sa ne plangem de cat de greu este sa fii adult, fie sa facem haz de necaz, glumind despre responsabilitatile specifice varstei adulte.
Arata-i copilului si avantajele pe care le aduce maturitatea.
Esti liber sa faci alegeri, de la cele mai minore la cele mai majore, nu trebuie sa justifici actiunile si preferintele tale. Esti liber sa iti construiesti fericirea si sa alegi lucrurile care sunt importante pentru tine. Vorbeste-i copilului tau despre sursele tale de implinire si fericire, nu doar despre dificultati.
Adultii de succes, spunea Freud cu multi ani in urma, sunt acei oameni care au abilitatea de a iubi si de a munci. Asta ar inseamna ca, cu cat parintii fac mai multe pentru a-si pregati copiii sa iubeasca si sa munceasca, cu atat vor deveni mai buni si mai de succes in ceea ce fac. Luate rand pe rand, a-i invata pe copii ce inseamna a fi adulti, inseamna a-i invata despre iubire si despre munca.
Copiii au nevoie de iubire
Comportamentele parintilor care exprima iubire neconditionata ajuta la consolidarea stimei de sine a copiilor, la imbunatatirea abilitatilor de comunicare si de exprimare a propriilor emotii, dar si curajul in fata situatiilor noi sau dificile.
Copiii au nevoie de abilitati practice
Este bine sa il implici pe copil in sarcinile casnice in care copilul tau are ocazia sa invete abilitati de baza precum gatitul, curatenia, spalatul rufelor etc. Astfel va invata sa se descurce singur, iar responsabilitatile casnice nu ii vor produce temeri sau ingrijorari.
Copiii au nevoie sa fie pregatiti sa munceasca
Prin voluntariat, participarea la tot felul de cluburi sportive si de arte, prin job-uri part-time, pe timp de vara sau in vacante si chiar internshipuri, copilul tau se poate obisnui cu activitati si responsabilitati asemanatoare celor profesionale. In plus, copilul tau are nevoie sa se confrunte cu situatii dificile, in care este nevoit sa depuna efort, sa depaseasca obstacole si sa incerce mai multe solutii. A deveni adult nu este usor, dar acest lucru nu inseamna ca este nevoie sau benefic sa iti protejezi copilul de toate dificultatile.
Copiii au nevoie sa fie invatati sa fie antreprenori
Chiar si din timpul scolii, copiii pot fi antreprenori. Copiii pot fi incurajati sa puna bazele unei "afaceri" simple. Vor invata ce inseamna o analiza cost-beneficiu, ce inseamna competitia, ce strategii de marketing se pot folosi, dar nu in ultimul rand, vor afla mai multe despre ei. Copiii pot alege sa vanda obiecte realizate handmade sau sa isi ofere serviciile de baby-sitter sau de ingrijire a animalelor de companie. Daca observi ca exista o tendinta catre acest gen de initiative din partea copilului tau, incurajeaza-o :).
Daca vrei sa iti inveti copilul sa fie un adult fericit, trebuie sa stii ca fericirea este legata de trei obiceiuri:
- Cum gandim si simtim cu privire la lume, implicit cum ne percepem experientele.
- Anumite aspecte ale stilului de viata precum miscarea fizica, alimentatia, meditatia, conectarea cu oamenii, precum si rasul.
- Trasaturi de caracter precum autocontrol, corectitudine, grija fata de cei din jur, intelepciunea, curajul, spiritul de lider si onestitatea.
Modul in care copiii percep ideea de adult este dictat in mare masura de cum anume parintii stiu sa ilustreze aceasta imagine. Daca cei mici isi vad parintii in permanenta plangandu-se ca e greu, ca nu le ajung banii, ca sunt prea multe responsabilitati, copiii ar putea refuza sa accepte schimbarile care vin inevitabil o data cu trecerea anilor si cu asumarea rolului de adult. Astfel, e foarte important ce mesaje transmitem copiilor cu privire la ce inseamna a fi adult.
Tu cum iti inveti copilul despre ce inseamna sa fii adult?
*Sursa foto: Ambro, FreeDigitalPhotos.net
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Hiper independenta - ce inseamna si cum apare inca din copilarie
Hiper independenta inseamna determinarea deseori exagerata a unei persoane de a fi independent intru totul, chiar si atunci cand ar fi cazul sa accepte ajutorul sau sprijinul celor din jur.
-
Cand parintii corecteaza excesiv greselile copiilor
Nu e deloc usor sa iti privesti copilul facand greseli. Ne dorim ce e mai bun pentru ei si am vrea cumva sa ii ferim de orice este gresit sau chiar "imperfect".
-
Cauzele pentru care copiii adulti nu reusesc sa devina independenti
”Nu stiu care este scopul meu in viata.” sau ”Nu am realizat nimic pana acum.” sunt cuvinte frecvent spuse de copiii adulti care nu au reusit sa devina independenti si sa se descurce in lumea adultilor.
Adauga tu primul comentariu: