characters characters

Ce treburi casnice poti incredinta scolarului?

Propus de: SuntParinte.ro   |   03 octombrie 2011    |   6407 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

„Singura responsabilitate a ta este scoala, tu trebuie doar sa inveti, de restul ma ocup eu!” este o replica frecvent intalnita la parintii care doresc sa isi incurajeze copiii sa se implice in invatare intr-un mod cat mai responsabil. Responsabilitatea se invata insa si prin alte activitati. Cele mai simple modalitati de a-l invata pe copil sa fie responsabil si independent sunt activitatile pe care le realizezi in casa si la care ti-ar putea da o mana de ajutor din cand in cand.

Ce treburi casnice poate sa faca un copil


Am pregatit o lista orientativa de sarcini casnice potrivite copiilor in clasele primare. Nu este obligatoriu ca un copil sa le realizeze pe toate si nici nu trebuie ca acestea sa ii ocupe o foarte mare parte a zilei, insa atunci cand are timp liber, iar tu ai treaba, puteti petrece timpul impreuna cerandu-i sa te ajute la treburile casnice.

1. Ajuta-l sa descopere respectul fata de o alta persoana, dar si fata de munca altcuiva.
Ii poti propune copilului sarcini casnice pe care sa le faca impreuna cu o alta persoana:
-  sa puna rufele la uscat dupa ce altcineva s-a ocupat de spalarea lor- (initial, sub supravegherea ta, pentru a invata sa le aseze corect),
- sa isi prepare gustarea pentru dimineata folosind ingredientele pe care le-ai pregatit tu,
- sa aseze cumparaturile in dulap in timp ce tu le asezi in frigider,
- atunci cand rearanjati mobila in casa, sa mute obiectele de dimensiuni mici, in timp ce parintii muta mobila de dimensiuni mai mari
- sa stranga gramezile de mizerie din curte, dupa ce altcineva a maturat,
- sa stearga farfuriile de apa pentru a le aseza pe raft.


2. Invata-l sa fie perseverent. Copiii de varste mai mari pot fi implicati in treburi casnice care sa le solicite atentia sau efortul pentru o perioada mai lunga de timp sau care sa necesite reluarea activitatii.  Iata cateva sarcini casnice care ne solicita rabdarea de obicei:
- sa curete geamul din camera sa. Il poti invata mai intai cum sa procedeze si apoi il poti lasa singur.
- invata-l sa isi calce singur o bluza. Cel mai probabil, va fi nevoie sa stai langa el de fiecare data cand face acest lucru, pentru a preveni accidente. Dar il va invata sa se descurce singur si il va invata sa aiba rabdare si sa persevereze pana cand reuseste sa obtina ce si-a propus.
- sa vopseasca o piesa de mobilier, o usa sau un toc al ferestrei.
- sa lustruiasca diverse suprafete metalice.

3. Invata-l ce inseamna atasamentul fata de un animal sau fata de o persoana. Sarcinile casnice cele mai frecvente in aceste doua situatii vizeaza tocmai a avea grija de un animal sau de o persoana. Iata cateva exemple:
 - sa hraneasca animalul de casa,
- sa curate dupa el,
- sa se asigure ca acesta a fost plimbat sau scos din casa daca e vorba de un caine,
- sa se joace cu animalul de companie.
Daca vine vorba de un om, aici ne referim in principiu la un frate sau o sora mai mica pentru care ar putea sa depuna eforturi in urmatoarele sarcini:
- sa-l ajute sa-si pregateasca gentuta pentru gradinita,
- sa-i puna sandviciul in gentuta,
- sa il hraneasca,
- sa il supravegheze pe copil,
- sa ajute la strangerea jucariilor.

4. Exemplifica-i ce anume inseamna voluntariatul. Ii poti propune copilului sa se implice in activitati casnice pentru persoane varstnice sau bolnave, care nu se pot deplasa. Poate fi  vorba de o vecina care are nevoie ca cineva sa ii cumpere paine, sa o ajute la curatenie in casa sau sa o ajute sa aseze masa sau chiar de activitati realizate in organizatii non profit.

5. Invata-l sa fie independent. Scolarii de varste mai mari sau chiar cei mici, cu spirit de initiativa, pot fi incurajati sa devina independenti, cerandu-le sa realizeze urmatoarele activitati:
- sa isi planifice singur programul zilnic (timpul pentru teme, pentru joaca, pentru hobby-uri),
- sa raspunda la telefon si sa preia mesaje,
- sa aseze singur masa pentru pranz (mai ales cand este singur acasa),
- sa isi planifice petrecerea pentru ziua de nastere impreuna cu tine,
- sa isi faca singuri bagajul atunci cand pleaca intr-o excursie,
- sa faca cumparaturi simple,
- sa isi pregateasca singur cada pentru baie.
 
Care sunt cele mai frecvente trei sarcini casnice pe care le realizeaza copilul tau? 

Te asteptam sa ne spui cum se implica fiul sau fiica ta in treburile casnice si in cadrul concursului “ Treburile casnice si copilul tau”. Participa si poti castiga un costum de Halloween pentru copil!


Comentează:
7 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    roxana    19.02.2014 - 13:57
    sunt super lucrurile astea
  • Utilizator Anonim
    Popescu Ramona    18.03.2013 - 19:35
    Nu stiu ce sa zic.PArerea mea este ca pustii trebuie formati de mici cu ajutatul prin casa pentru ca ulterior sa le atribuim sarcini ceva mai grele pe maSURA CE CRESC.Nu e vorba de nevoia noastra de ajutor la treburi insa acestea ii fac pe copii mai responsabili si mai atenti+ii fac incet incet sa se maturizeze,lucruri care ii vor ajuta in viata.Eu pe Andreea mea am obisnuit-o de mica cu treburile si chiar imi oare bine ca am facut acest lucru.Adica la varste mai mici mai trageam de ea dar acum le face pe toate din proprie initiativa ceea ce ma bucura foare tare.
  • Alina Lagana
    Alina Lagana    21.10.2011 - 11:48
    de ce prostii? poate sa te ajute cu carligele sub supravegherea ta, doar nu pui copilul sa intinda singur rufe...fiica mea are 8 ani si vrea sa ma ajute la gatit..am lasat-o zilele trecute sa puna ea găluştele in supă cu lingura, sub supravegherea mea binenţeles...si a fost super încântată!
  • Caciula 2 Ioana
    Caciula 2 Ioana    10.10.2011 - 13:27
    midv, cred ca pustiul tau alege calea cea mai comoda pentru el, deoarece a observat ca oricum tu speli farfuria si nu exista consecinte pentru el daca nu te ajuta in treburile casnice deloc. Este foarte important ca un copil sa aiba responsabilitati in casa, deoarece astfel invata sa se descurce singur, sa isi asume indatoriri si sa le duca la capat. Tine de tine, ca parinte, sa il inveti sa realizeze aceste sarcini fara a gasi alte scuze. Stabiliti niste reguli in familie, prin care fiecare membru al familiei sa aiba anumite rsponsabilitati casnice, si ai grija ca fiecare sa isi respecte sarcinile. Daca nu, trebuie sa existe si consecinte pentru copil (de ex, daca nu isi spala farfuria, nimeni nu o va spala in locul lui).
  • Utilizator Anonim
    midv    08.10.2011 - 20:16
    Eu m-am invatat pustiul sa-mi dea carlige cand intind rufe; asta cand avea vre-o 2ani. Acum la 6ani cand ii solicit ajutorul imi spune "nu pot am treaba: ma joc" desi nu face nimic. Pe la 3-4ani adora sa-si spele farfurioara in care manca; acum o lasa pe masa si spune: "nu am timp, am treaba!"
  • Ionescu Gabriela
    Ionescu Gabriela    06.10.2011 - 14:14
    cred ca este benefic pentru copil sa fie implicat in treburile casnice de la o varsta cat mai mica. il invata sa fie responsabil si sa respecte munca celor din jur. in plus, ii va fi mai usor sa se descurce singur cand va fi mare. copilul meu de multe ori se ofera sa ma ajute, pentru ca ii face placere sa "lucram" impreuna. desigur, fiecare parinte poate alege ce sarcini casnice da copilului, in functie de circumstante:)
  • giurea
    giurea    06.10.2011 - 10:09
    prostii..."sa intinda rufele"...,fereasca Dumnezeu, locuiesc la etajul 4. sa-si planifice petrecerea.., numai daca merita.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe