characters characters

Cuvintele care ii ajuta pe parinti sa supravietuiasca: “Avem timp suficient”

Propus de: SuntParinte.ro   |   18 august 2014    |   1437 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/reisverhalen/6200640593


Cum reusesc unii parinti sa supravietuiasca stresului, in timp ce altii ajung sa se simta condamnati unei vieti imprevizibile si pline de “suspans” din momentul aparitiei primului copil? Parintii care reusesc sa isi pastreze calmul si nu se lasa coplesiti de stres in momentele dificile au un stil de gandire rational si optimist, orientandu-se catre aspectele pozitive ale situatiei.


Ei au invatat ca uneori nu iti ramane decat sa recunosti ce poti controla si ce nu poti controla in relatie cu copilul tau, sa respiri adanc si sa o iei de la capat spunandu-ti, in functie de situatie, ca:


"Avem timp suficient." Chiar daca mai mereu ne simtim presati de termene limita, pana la urma vei gasi timp pentru toate. Mai ales daca in loc sa te grabesti sau sa faci mai multe lucruri in acelasi timp, le iei pe rand si ceri ajutorul celor apropiati:). De asemenea, daca reusesti sa creezi rutine de dimineata  si de seara, lucrurile se asaza altfel in familia ta. Iar daca sunteti dispusi sa puneti in aplicare si metode mai speciale de organizare, precum Agile, familia ta va deveni mult mai eficienta.


Nu a vrut sa spuna cu adevarat ceea ce a spus.”. Se intampla ca cei mici sa ne arunce din cand in cand vorbe dure precum “, “Te urasc”, “Nu mai vreau sa fii mama mea”, “Nu te mai iubesc” etc. La fel ca adultii, si cei mici reactioneza impulsiv cand se infurie si spun vorbe pentru a-i rani pe ceilalti. Desigur, doar un copil care sufera poate sa spuna asemenea lucruri parintelui, asa ca este bine sa privesti situatia cu intelegere.


Eu sunt parintele, el este copilul.” e o incurajare care iti vine in ajutor atunci cand faci ceva spre binele copilului, desi acesta are impresia ca vrei sa il ranesti sau sa ii strici ziua:). Daca ii refuzi ceva, iar cel mic pare sa fie condamnat la o tristete si o furie interminabile, e bine sa iti amintesti ca tu esti parintele si ca in unele situatii iti poti da seama mai bine decat el care este binele copilului.


Si alti copii se pateaza si se murdaresc atunci cand se joaca.” Pare ca forta de atractie a pamantului este mai puternica decat dorinta noastra de a avea copii curati si mereu se vor murdari atunci cand ies la joaca. E posibil ca acest lucru sa se datoreze faptului ca cei mici se distreaza mai bine atunci cand se murdaresc:). Asa ca este bine sa iti formezi asteptari realiste fata de cat de curate vor fi hainele copilului cand se duce la joaca.


Aceasta nu este copilaria mea”. De fiecare data cand devii iritat de alegerile copilului tau sau te surprinzi ca nu intelegi preferintele lui si ca incerci sa il convingi sa se joace cu o anumita jucarie, sa prefere un anumit prieten sau sa se imbrace intr-un anumit fel, aminteste-ti aceste cuvinte. Pe cat posibil, este important sa respectam alegerile copiilor nostri daca ne dorim sa aiba o copilarie fericita.


Bine ca nimeni nu fost ranit!”. Din dorinta de a explora sau de a-si pune in aplicare toate ideile trasnite, copiii pot ajunge in situatii cu urmari neplacute mai ales pentru adulti: pereti pictati, flori distruse, mobila zgariata sau camere in care ordinea inseamna haos:).Cat timp nimeni nu s-a ranit, poti alege sa te amuzi de asemenea situatii in loc sa te enervezi. Pana la urma, despre ele veti povesti impreuna peste ani, cu zambetul pe buze, cand va veti aminti copilaria.


Acestea sunt cele mai comune incurajari pe care parintii le folosesc pentru a trece cu brio de situatiile mai putin placute. Tu ce iti spui pentru a te incuraja sa mergi mai departe?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce este necesara tristetea
    De ce este necesara tristetea
    06 noiembrie 2024   

    Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.

  • Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    01 noiembrie 2024   

    In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.

  • Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
    Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
    16 octombrie 2024   

    Pentru unii copii, mesele luate in familie sau zgomotul din clasa pot insemna o adevarata tortura. Misofonia este fenomenul in care sunete mici, repetitive precum mancatul sau respiratul pot sa fie extrem de deranjante si imposibil de ignorant. Deranjul auditiv este insotit intodeauna de a reactie emotionala puternica.

Mai multe