Cum stabilesti rutina de dimineata
Intampini probleme in a te trezi de dimineata atat tu, cat si copilul tau? Te-ai saturat de mofturi si paturi nearanjate, haine aruncate pe jos pe care esti nevoit sa le asezi atunci cand te reintorci acasa pentru ca dimineata nu ai avut suficient timp? Atunci probabil ca ar fi momentul sa afli cateva lucruri care te ajuta sa respecti rutina de dimineata.
1. Calculeaza in minute distanta dintre scoala copilului si casa.
2. Estimeaza in cat timp v-ati putea incadra dimineata tu si copilul tau pentru a va pregati de plecare. Nu evita realizarea patului sau un dus de dimineata din cauza lipsei de timp. Micul dejun este absolut obligatoriu si tine cont de faptul ca cel mic s-ar putea pata cu mancare, ca poate mananca mai incet si astfel, are nevoie de cateva minute bune.
3. Realizeaza o lista cu toate lucrurile ce trebuie indeplinite dimineata: trezirea, spalatul pe fata si pe maini, aranjarea patului, imbracatul, luarea primei mese a zilei, pieptanarea parului, spalatul pe dinti, luarea hainei si a ghiozdanului si indreptarea spre usa.
4. In cazul in care au mai ramas 5 minute, timp in care tu pregatesti pachetelul pentru copil, il poti lasa sa faca ceea ce isi doreste, insa cu cateva conditii. Trebuie sa-ti spuna ce vrea faca. Nu iese din casa. Va sta in apropiere pentru ca atunci cand il strigi pentru plecare sa vina cat mai repede. Poate sa se uite la televizor ori sa se joace. Evita sa-l lasi de dimineata la calculator. Dureaza destul de mult pana cand se deschide si se incarca programele, iar cand va incepe sa se joace, va fi momentul sa pleci si vei avea parte de o serie de rugaminti pentru “inca 5 minute, mai avem timp”. Ar fi de preferat sa se joace cu animalul de casa, sa se legene pe balansoarul din fata casei, sa cante la pian sau sa coloreze. Daca aveti animale de casa poti sa-i ceri sa le hraneasca.
5. Fa o lista cu pasii pe care cel mic trebuie sa-i indeplineasca dimineata si asaz-o undeva la vedere astfel incat sa stie exact ce are de facut. E mai bine decat sa-i tot strigi din bucatarie si sa-l intrebi daca si-a facut patul, daca s-a pieptanat etc. Asa ca, plaseaza lista in cateva locuri din casa, prin care trece copilul tau. Fii sigur ca, aceasta hartie ii va fi utila in primele saptamani, dupa care toate activitatile vor intra in obisnuinta.
6. Verifica intotdeauna daca a reusit sa indeplineasca toate elementele de pe lista si nu uita sa-l lauzi de fiecare data. Cu atat mai mult cu cat nu a avut nevoie de ajutorul tau la fiecare pas, ci a fost de ajuns sa arunci o privire in camera lui, sa verifici ca totul e aranjat si pus la locul lui, iar copilul s-a imbracat singur si e pregatit sa ia micul dejun si sa plece.
7. Vor exista dimineti in care s-ar putea sa nu reuseasca sa le faca pe toate la timp. Nu e nicio problema atata timp cat tu respecti ora si minutele la care ai iesit din casa. Nu s-a imbracat inca? Se va imbraca pe drum. Nu e pieptanat? Ia-l cu tine si pe drum se va pieptana, daca nu cumva prefera sa ramana ciufulit la scoala, intreaga zi. Aminteste-ti sa-i specifici cadrului didactic faptul ca incerci sa-l faci mai independent asa ca, in primele zile s-ar putea sa aiba un aspect putin mai imprastiat, dar lucrurile vor intra pe fagasul lor, in curand. Evita sa-i dai posibilitatea copilului tau de a se bucura pentru ca a intarziat. Te va vedea lipsit de control si nervos, cu reactii neasteptate si se vor isca poate si certuri. Astfel ca,in loc sa te enervezi pentru ca a intarziat, permite-i sa vada care sunt consecintele faptului ca nu a respectat programul.
Planificarea si rabdarea sunt elementele cheie. Daca sunt organizate toate lucrurile si nu il bruschezi pe cel mic amintindu-i din 5 in 5 minute, cat timp i-a mai ramas, sansele ca el sa fie gata la timp sunt mai mari. Cu toate astea, nu uita sa controlezi cateva lucruri precum:
- Cartile aranjate in ghiozdan de seara.
- Hainele in dulap sunt mereu asezate la locul lor, usor de observat pentru a le putea gasi cu usurinta in cazul in care vestimentatia gandita de cu seara nu e potrivita raportat cu vremea de afara, foarte schimbatoare.
- Formeaza-i deprinderea de a adormi la aceeasi ora pentru ca dimineata sa se trezeasca mai usor.
- Pune intotdeauna cate doua alarme la ceas atat pentru el, cat si pentru tine. Atentie, ceasul nu se aseza langa pat, foarte aproape fiindca exista cazuri in care din cauza oboselii opresti alarma cu mana intinsa si adormi la loc. Pozitioneaza-l in asa fel incat sa fii nevoit sa te ridici din pat pentru a opri alarma.
- Fixeaza alarma cu 10 minute mai devreme decat este nevoie, pentru a fi sigur ca te incadrezi in timp.
Toate indicatiile de mai sus poti fi utilizate nu numai atunci cand copilul merge la scoala, ci si daca in urmatoarea zi are loc un eveniment important si e necesara trezirea de dimineata.
Tu cum reusesti sa il determini pe cel mic sa respecte rutina de dimineata?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Hiper independenta - ce inseamna si cum apare inca din copilarie
Hiper independenta inseamna determinarea deseori exagerata a unei persoane de a fi independent intru totul, chiar si atunci cand ar fi cazul sa accepte ajutorul sau sprijinul celor din jur.
-
Cand parintii corecteaza excesiv greselile copiilor
Nu e deloc usor sa iti privesti copilul facand greseli. Ne dorim ce e mai bun pentru ei si am vrea cumva sa ii ferim de orice este gresit sau chiar "imperfect".
-
De ce copiii care primesc totul risca sa esueze la maturitate
Atunci cand oferim totul copiilor, oferim cu siguranta o multime de avantaje, insa nu garantam succesul pe termen lung, chiar daca aceasta este intentia.
Adauga tu primul comentariu: