characters characters

Cum se scrie o biografie

Propus de: SuntParinte.ro   |   23 iunie 2013    |   31574 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Cum se scrie o biografieEste posibil ca la un moment dat, copilul tau sa aiba ca tema sa scrie despre viata unei personalitati importante. Cu alte cuvinte, sa scrie o biografie. Acest gen de tema nu este pe placul multor copii, deoarece multe dintre biografiile pe care le-au citit au oferit informatii pe care nu le-au putut retine usor sau care nu le-au atras interesul. Daca acesta este si cazul copilului tau, inseamna ca este momentul sa ii arati ca o biografie poate fi scrisa intr-un mod interesant!

 

 

 

 

Recomandari pentru a scrie o biografie interesanta


1. Asigura-te ca stie ce inseamna o biografie si ca face distinctia fata de „bibliografie”. Multi elevi folosesc in mod gresit aceste cuvinte, in contexte diferite. Biografia prezinta detalii despre viata unui individ, pe cand bibliografia ofera un ansamblu de surse utilizate in scrierea unui proiect, a unui text etc.

2. Recomanda-i sa foloseasca surse de informatie de incredere. Interesati-va care sunt sursele pe care cadrul didactic le-a oferit la scoala, surse pe care si copilul tau le poate folosi in realizarea temei. Biblioteca scolii ar trebui sa fie prima sursa, insa si cea pentru copii/scolari din oras poate fi la fel de buna. Apoi sa nu uitam de internet si biblioteca personala. Revistele de specialitate pot sa fie si ele de mare folos.

3. Sustine-ti copilul din punct de vedere moral. Nu este deloc usor sa faci o biografie, cu atat mai mult cu cat intampini dificultati in a gasi informatii. Daca e vorba de un scriitor, ii poti sugera sa caute si carti scrise de el fiindca, deseori, in primele pagini se gasesc informatii despre viata autorului.

4. Dupa ce a cautat materialele, urmeaza organizarea si sistematizarea informatiei.
Ce cuprinde o biografie?
- Data si locul nasterii, precum si data mortii, in cazul in care persoana a decedat
- Informatii despre istoricul familial: primii ani de viata, copilaria si adolescenta
- Anii de debut in domeniul in care a activat
- Impliniri din punct de vedere profesional
- Premii, diplome, distinctii si medalii primite
- Evenimente majore de viata
- Impactul sau asupra societatii, asupra epocii in care a trait, numele persoanelor a caror viata le-a influentat (de exemplu, rolul Veronicai Micle in viata lui Mihai Eminescu)

5. Recomanda-i sa se asigure ca nu repeta informatia. Desi exista surse numeroase, unele s-ar putea sa prezinte aceeasi informatie, sub forme diferite. Din graba si neatentie, copilul poate include paragrafe care, desi „suna” altfel,  spun acelasi lucru.

6. Dupa ce si-a organizat datele si stie ce anume are de scris,  atrage-i atentia asupra frazei de inceput. Poate alege un eveniment cat mai interesant si captivant din viata personalitatii respective. Recomanda-i sa evite fraze precum ”Marele scriitor X s-a nascut la data de….in localitatea….si a decedat in anul…”.  Poate apela la un citat al unui autor care se refera la personalitatea despre care scrie copilul tau, la un citat chiar din opera personalitatii sau la un amanunt surprinzator din viata acestuia. Astfel, copilul tau se va asigura ca va capta atentia celui care ii citeste materialul.

7. Pentru a aduce detalii interesante in biografie, spune-i sa introduca si informatii despre:
-    evenimente din copilarie sau din viata care l-au schimbat din punct de vedere emotional, al personalitatii, caracterului sau
-    o trasatura de personalitate care i-a dictat calea actiunilor pe care le-a intreprins
-    adjective care il descriu cel mai bine, cuvinte cheie din viata lui, care il definesc ca persoana, dar si ca reprezentant al domeniului in care si-a desfasurat activitatea
-    puncte de turnura, momente importante, suisuri si coborasuri de pe parcursul existentei sale

8. Atrage-i atentia asupra finalului. Acesta se poate referi la importanta personalitatii, la rolul sau ori la felul in care a fost vazuta de catre cei din jur personalitatea respectiva.

Copilul tau a realizat pana acum o biografie? Asteptam cu interes parerile si sugestiile tale!


Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    victoria    23.10.2016 - 18:16
    este foarte important asta
  • Utilizator Anonim
    Fulop Zsofia    03.01.2012 - 15:34
    Mi- a placut, cateodata stim cum trebuie rezolvat tema de vacasa, dar nu vin ideile pe moment. Multumesc...

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe