Cum inteleg copiii conceptul de moarte, in functie de varsta
*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/pedroklien/5207791421
Am ajuns la un subiect despre care, de obicei, evitam sa vorbim: atunci cand un cunoscut sau membru al familiei moare, ce ii spunem copilului? Ii spunem adevarul? Ii spunem ca cel ce a murit a plecat intr-o calatorie din care nu se va mai intoarce? Ii permitem copilului sa participe la inmormantare sau il ferim de intreg ritualul? Majoritatea familiilor aleg sa il fereasca pe cel mic de fenomenul numit “moarte”. Nu il duc la inmormantare, ci il tin intr-o camera plina de jucarii sau il trimit la niste rude pana cand lucrurile isi reintra in normal. Cum e recomandat sa procedam in astfel de situatii?
Participarea la inmormantare este un proces impartit in mai multe etape. Majoritatea copiilor prescolari participa la slujba religioasa, insa nu merg la cimitir. Prezenta la inmormantare are un rol important in doliu si ii ajuta pe copii sa constientizeze moartea si sa accepte aceasta realitate. Iar sprijinul celor din jur, participanti la inmormantare, ii poate ajuta pe copii sa treaca prin aceste momente dificile.
Un studiu realizat in cadrul universitatii Harvard, pe 125 copii care si-au pierdut unul dintre parinti, a aratat ca participarea la inmormantare a fost benefica pentru cei mici. La cateva luni dupa eveniment, toti copiii au declarat ca participand la inmormantare au avut ocazia sa isi ia ramas bun si sa primeasca afectiunea si consolarile celor dragi.
Cum inteleg copiii moartea?
Copiii sub 5 ani nu inteleg acest proces ca fiind final si inevitabil.
Copiii intre 5 si 9 ani incep sa inteleaga caracterul permanent si inevitabil, insa ei cred ca se poate intampla numai adultilor si, in principal, oamenilor in varsta. Majoritatea adauga fenomenului explicatii fantastice sau religioase pe care le preiau din mass media sau din ceea ce altii le spun despre moarte (ridicarea sufletului la ceruri, intrarea in Rai etc.).
Copiii de 10 ani inteleg ca moartea este universal valabila, oricine poate muri, oricand, indiferent de varsta sau sex. Ei inteleg ca moartea este ireversibila si inseamna o stare in care nu mai functioneaza organismul. Cu toate acestea, unii copii continua sa creada ca moartea nu este finala pentru ca la sfarsitul vietii pe pamant, oamenii vor invia, asa cum ii invata religia.
Dupa 11-12 ani, copiii inteleg moartea mult mai matur, pot sa faca diferenta intre oameni vii si morti si, doar in putine cazuri, mai pastreaza ideea de viata de dupa moarte.
Cum percep copiii procesul mortii si ritualul inmormantarii?
1. Intelegerea mortii ca fenomen. Copiii au nevoie sa li se ofere o explicatie despre ce anume s-a intamplat, modelata pe caracteristicile de varsta si capacitatea lor de intelegere. In acelasi timp au nevoie sa se simta protejati si sa inteleaga ca acest lucru nu inseamna ca intreaga familie se afla in pericolul de a muri.
2. Intelegerea mortii ca o realitate si acceptarea emotiilor care apar. In aceasta faza e important pentru copii sa isi petreaca timpul reflectand la momentele petrecute cu persoana care s-a stins din viata, clipele frumoase si amintirile adunate de-a lungul timpului. Copiii trebuie sa stie ca pot forma si pastra o legatura interna cu cel decedat prin ganduri si amintiri. Nu este indicat sa inoculam copilului ideea ca cel ce a murit se va intoarce la un moment dat pentru a nu da sperante false si pentru a evita dezamagirea.
3. Reorganizarea propriei identitati, a relatiilor cu cei din jur si cu mediul. Copiii au nevoie de siguranta si de confort fizic si mental. Ei trebuie sa isi poata forma in continuare relatii sociale si sa se apropie de alti oameni, fara a trai cu teama ca la un moment dat ar putea sa piarda persoanele de care s-au atasat.
Daca in anii 70, de exemplu, majoritatea oamenilor considerau ca un copil nu are ce sa caute la o inmormantare, acum stim ca, daca sunt ajutati sa inteleaga si sa faca fata tristetii, copiii pot avea de castigat participand la acest ritual. Ai fost nevoit sa vorbesti copilului tau despre moarte pana acum?
Citeste si:
Doliul la prescolari
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
Pentru unii copii, mesele luate in familie sau zgomotul din clasa pot insemna o adevarata tortura. Misofonia este fenomenul in care sunete mici, repetitive precum mancatul sau respiratul pot sa fie extrem de deranjante si imposibil de ignorant. Deranjul auditiv este insotit intodeauna de a reactie emotionala puternica.
-
Urmari mai putin cunoscute ale neglijarii emotionale in copilarie
Atunci cand vorbim de neglijarea emotionala a copilului ne referim la lipsa unor raspunsuri adecvate din partea parintelui, la nevoile emotionale ale copilului.
-
Trei greseli ale parintilor care afecteaza stima de sine a copiilor
Unele comportamente ale parintilor pot afecta in mod negativ stima de sine a copiilor. Este vorba de corectarea constanta a eforturilor/greselilor copiilor, compararea cu altii si minimizarea sentimentelor pe care cei mici le au.
Adauga tu primul comentariu: