Copilul si fobia. Frica de moarte
Probabil ca termenul de fobie iti este destul de cunoscut. El se refera la a-ti fi frica de ceva. De ce anume? Oamenii dezvolta frica in situatii diverse, de lucruri, obiecte care pentru altii sunt perfect normale si nu sunt vazute ca si o potentiala amenintare. Atunci cand vine vorba de copii, acestia prezinta simptome specific e unor fobii de: intuneric, paianjeni, dentist, fobia de apa, clovni, dar si de moarte. Cum recunosti un copil caruia ii este frica de moarte? Din pacate sunt multe cazurile in care aceasta fobie apare, insa exista solutii pentru ea. Iata cateva informatii despre fobia de moarte.
1. Ce este fobia de moarte?
Fobia de moarte se refera la o frica foarte mare de a muri. In general copilul se teme ca cei din jur, cei de care este foarte apropiat, cum sunt parintii sau fratii, vor pati ceva. Frica de a fi raniti cei dragi este caracteristica fobiei de moarte.
2. Cum se manifesta?
Copilul poate sa aiba tendinta de a va cauta in somn, de a plange foarte des si fara cauze aparente. Cosmarurile sau visele in care se regaseste preocuparea pentru binele parintilor sunt si ele specifice. Copiii pot sa puna intrebari referitoare la moarte si acest subiect sa ii preocupe destul de mult: “De ce mor oamenii? Unde se duc oamenii dupa ce mor? O sa mor si eu, si tu si tati?” etc. Plansetele, dorinta de a fi imbratisat, de a va simti aproape vor fi prezente in permanenta. S-ar putea sa fiti trezit in timpul somnului de strigatele copilului sau sa le simtiti prezenta in pat atunci cand au visat ceva urat si s-au speriat ca ati disparut de langa ei. Dificultati pot sa apara si cand sunt lasati la gradinita fara a va avea in apropiere cateva ore.
3. Care sunt cauzele aparitiei?
Unii copii devin preocupati de moarte atunci cand un eveniment de acest gen are loc in proximitatea lor. Poate au fost nevoiti sa participe la ritualul inmormantarii, s-au confruntat cu moartea catelului sau a animalului preferat sau au fost partasi la un accident etc. Acestea sunt punctele de pornire in aparitia fobiei fata de moarte. Exista si diferente individuale. Unii copii pot participa la mai multe inmormantari in anii prescolaritatii si sa nu aiba astfel de probleme, in timp ce altii sa fie marcati dupa un singur astfel de eveniment.
4. Ce putem face pentru a reduce frica copiilor fata de pierdere/moarte?
-
Fii dispus sa vorbesti despre temerile copilului tau.
-
Raspunde-i la toate intrebarile pe care le are despre moarte, accidente, viata de dupa moarte etc.
-
Ofera-i explicatii pe intelesul lui. Nu incerca sa ii oferi o perspectiva foarte intortocheata. Prezinta-i lucrurile simplu folosind o exprimare clara si concisa.
-
Unii aleg sa il separe pe copil total atunci cand are loc un deces in familie. Copilul este dat pentru o saptamana in grija altcuiva. Vor aparea o serie de intrebari: De ce restul lumii a disparut dintr-o data din sfera lui de existenta? Unde sunt parintii? De ce e nevoit sa stea la altcineva? De ce parintii poarta haine negre si au urme de lacrimi pe obraji? Toate acestea vor produce pur si simplu deruta copilului. Incearca sa gasesti o cale prin a-i explica moartea si inmormantarea ca si pe o modalitate de a-ti lua ramas bun de la cineva pe care l-ai iubit.
-
Accepta faptul ca si tu ai avut temeri atunci cand ai fost de varsta copilului tau.
-
Pedepsele pentru ca cel mic are momente de frica trebuie excluse din start. Acceptarea celuilalt cu emotiile pe care le traieste, cu punctele forte, dar si cele slabe sunt aspectele esentiale in educarea copiilor si in facilitarea comunicarii dintre parinte-copil.
Recomandarile tale
Am incercat sa raspundem la cateva intrebari esentiale despre frica sau fobia de moarte care poate sa apara atat la copii, cat si la adulti. Tu ce ai mai adauga? Impartaseste-ne din experienta ta.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum se formeaza in copilarie teama excesiva fata de lume si viata
Copiii care nu au primit sprijin in copilarie in fata temerilor, nu au fost ajutati sa isi gestioneze stresul sau sa se confrunte cu situatii noi pot ajunge la maturitate sa se teama de pericole improbabile sau inexistente.
-
Patru frici frecvente in randul copiilor
Frica de esec, frica de ridicol, frica de necunoscut si frica de succes sunt printre cele mai frecvente frici care se nasc in copilarie, din interactiunea celor mici cu adultii din jur. Cum se manifesta aceste frici la copii si care sunt convingerile despre lume care sunt asociate cu acestea.
-
De ce nu este bine sa cedezi in fata fricilor copilului
Modul in care parintii se raporteaza la temerile copiilor conteaza foarte mult si poate prezice cum anume se vor descurca copiii in viitor din punct de vedere emotional, cand se vor confrunta cu diferite provocari si obstacole
Comentează:8 comentarii
Anxietatea apare atunci cand simtim ca nu avem control asupra propriei vieti sau asupra lumii din jur. Iar adevarul este ca nu putem controla calamitatile, moartea sau alte dezastre. Putem incerca sa le prevenim, putem invata sa reactionam eficient in caz de dezastru, dar nu putem sa le evitam in totalitate, stau in afara controlului nostru. Incearca sa iti dedici energia si atentia lucrurilor care stau in controlul tau: relatiile cu cei dragi, studiul sau munca ta. Preia controlul asupra lucrurilor pe care le poti controla, alege sa depui efort pentru lucrurile pe care vrei sa le faci si care sunt semnificative pentru tine.
Numai bine, sper să aflu vesti bune de la tine :)
Lecturile pe cont propriu despre anxietate, despre gandire rationala sau exercitii de calmare pot fi de asemenea de folos.
De multe ori, frica devine irationala in momente de stres (de exemplu, inainte de un examen sau cand incepem un job nou) si se poate manifesta in legatura cu alte aspecte decat cele care ne ingrijoreaza de fapt. Astfel, in momentele de stres, putem deveni mai preocupati de propria sanatate, putem interpreta simple dificultati drept catastrofe de nedepasit sau putem ajunge sa ne gandim doar la lucrurile negative care se intampla in lume.
În plus, ajută-l să câștige cât mai multă autonomie și control asupra vieții sale, în general.
Pe de altă parte, aceste frici sunt naturale la copii și apar de multe ori doar ca urmare a conștientizării ideii de moarte. Înțelegerea faptului că viața este finită poate fi asemănată cu o traumă, pe care fiecare dintre noi o rezolvăm în diferite feluri. Discută deschis cu copilul tău, nu evita subiectul morții, vorbește-i despre faptul că viața este frumoasă dacă o folosim pentru a evolua și a face lumea mai bună.
Este important ca tu însăți să îți poți controla emoțiile în această discuție și să îți cunoști propriile anxietăți și frici legate de acest subiect. Sper ca lucrurile să se rezolve cu copilul tău :).
Vorbește-i despre lucrurile pe care le putem face pentru a fi în siguranță: cum putem evita accidentele și cum putem acționa în situații de urgență. Dă-i, cu alte cuvinte, toate informațiile care să îi arate că oamenii nu sunt neajutorați în fața amenințărilor.