characters characters

Cum il inveti pe copil sa invete

Propus de: SuntParinte.ro   |   01 septembrie 2014    |   4902 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/darkdwarf/11057045536


Cu totii pornim de la premisa ca cei mici stiu cum sa invete, in mod natural, dar zeci de ani de studii educationale arata nevoia de a-i invata pe copii cum sa invete. Pentru a-l invata pe copil sa invete mai usor, este esential sa il ajutam sa se gandeasca la felul in care functioneaza propria gandire. Acest lucru poarta numele de “metacognitie” si este considerata de studiile actuale esentiala pentru succesul scolar al copiilor.


Prin ghidarea potrivita si strategii specifice de explorare, copiii pot fi invatati sa fie “stapanii propriilor creiere”. Pentru a ne invata copiii sa obtina control asupra propriei minti, parintii si cadrele didactice pot apela la:

  • Gandirea cu voce tare: elaborarea de presupuneri, predictii, ipoteze, solutii posibile;
  • Conectarea informatiei noi cu ceea ce deja copilul stie, dupa modelul: "Ce stiu? Ce vreau sa stiu? Ce am invatat?";
  • Promovarea curiozitatii: “Hai sa aflam”, “Iti propun sa cautam mai multe detalii”, “Oare ce alte povesti a mai scris?”etc.

  • Invatarea procesului de a rezuma/sumariza: aceasta implica o analiza profunda a tuturor informatiilor care tocmai au fost invatate;
  • Realizarea unui jurnal al invatarii. Recomanda-i copilului sa isi noteze lucrurile pe care le-a invatat, neclaritatile pe care le are sau pe care l-a avut si felul in care le-a depasit, dificultatile intampinate, modalitatile prin care a invatat etc.
  • Vorbeste cu el despre invatare. Adreseaza-i intrebari despre strategiile folosite, ajuta-l sa reformuleze cerintele unei probleme, de exemplu, sau roaga-l sa iti predea lectia pe care a invatat-o.
  • Invata-l sa isi autoevalueze progresul. Pe masura ce invata, recomanda-i copilului sa isi adreseze intrebari referitoare la ce a invatat, la felul in care noile informatii sunt legate de ce stia deja sau referitoare la felul in care teoria poate fi aplicata in practica.
  • Cautati impreuna informatii despre cum functioneaza mintea umana, despre lucrurile care pot influenta invatarea si despre metode de invatare eficienta.
  • Oferă-i produse moderne de invatare, care sa apropie informatia de el in mod placut. Un astfel de produs este site-ul educațional Scoala Intuitext, AVIZAT de Ministerul Educatiei tocmai datorita resurselor educationale foarte utile. Acest site este creat special pentru copiii din clasele primare, urmareste programa scolara si ii ajuta sa inteleaga sau sa exerseze materia predată la clasa de invatatoare in timp ce se bucura de jocuri logice, de animatii explicative sau exeperimente inedite de laborator.

Atunci cand copiii devin constienti de propria lor gandire, devin constienti si de abilitatile pe care le au si strategiile pe care le pot utiliza in invatare. De exemplu, copiii cu memorie vizuala foarte buna reusesc sa retina informatii vizualizandu-le (cand isi amintesc o definitie, de exemplu, “vad” in minte cuvintele care o formeaza). Majoritatea copiilor incearca sa invete fara sa foloseasca o anumita strategie in mod constient. In timp insa, in functie de stilul de invatare, copiii isi formeaza strategii pe care le aplica fara sa isi dea seama ca ceea ce fac se numeste o strategie si ca poate fi imbunatatita sau schimbata.:)


Pentru ca abilitatea de a invata eficient nu se preda la scoala, este esential sa il ajuti pe copil sa descopere care sunt modalitatile prin care invata mai usor. Copilul tau stie sa invete?

Citeste si:

Invata-ti scolarul sa invete

Cum il ajuti cand nu a inteles lectia

De ce este bine pentru copil sa invete singur

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe