Cum il inveti pe copil sa ceara permisiunea?
Invata-l pe copil sa ceara permisiunea
Exista o multime de situatii in care copilul trebuie sa ceara permisiunea: atunci cand se afla intr-un mediu nou, cand vrea sa faca o actiune noua sau sa foloseasca obiecte care nu ii apartin.
• Discuta cu copilul tau la ce se refera sentimentul de proprietate si subliniaza faptul ca doar obiectele pot intra in posesia noastra, nu si oamenii. In acest fel va intelege ca nu poate sa controleze dupa bunul plac, comportamentul altor persoane (nu putini sunt copiii care par mici tirani in grupul de prieteni si care incearca sa dicteze tot ceea ce se intampla in interiorul grupului). Copilul poate sa inteleaga repede ca orice obiect are un proprietar pentru ca si el e proprietarul obiectelor lui si sigur nu i-ar placea sa le foloseasca altcineva fara sa ii ceara voie. O situatie mai sensibila e atunci cand vrea sa se integreze intr-un grup daja format si trebuie sa ceara voie. Poate sa foloseasca expresii precum: "Pot sa ma joc si eu cu voi?", "Pot sa stau si eu aici? Scaunul acesta e liber?", "Mai aveti loc si pentru mine?" asumandu-si insa faptul ca ceilalti pot spune da sau nu.
• Invata-ti copilul care sunt etapele procesului de a cere permisiunea: cauta persoana care este responsabila de obiectul pe care il vrei sau de situatia in care te afli, adreseaza cerinta ta sub forma de intrebare (“Pot sa folosesc creionul?” , “Am voie sa ...?”) si asteapta raspunsul. De asemenea, invata-l sa se orienteze in situatiile in care nu stie cui sa ceara voie. Atunci cand mai multi copii sunt supravegheati de un adult e usor sa se adreseze direct lui. Dar cand in preajma sunt in acelasi timp mai multi copii sau mai multi adulti, ce-i de facut? Daca a gasit in parc o jucarie cu care vrea sa se joace, stie ca aceasta are un proprietar caruia ar fi frumos sa i-o ceara, dar cum il identifica? Asteapta sa apara proprietarul, ia jucaria in mana si intreaba tare a cui este, se duce cu jucaria la fiecare copil si il intreaba daca e a lui? Solutiile nu sunt chiar multe si nici usor de implementat, asa ca in aceasta faza e bine sa fii prin apropiere in caz ca se incing spiritele.
• Vorbeste-i despre situatiile in care e nevoie sa ceara permisiunea: atunci cand dorim ceva ce nu ne apartine, cand ne aflam in casa altei persoane, daca vrem sa facem ceva ce poate afecta si persoana de langa noi, cand vrem sa facem ceva si nu stim daca ceilalti sunt de acord cu noi etc. Este important nu numai sa te vada cerand permisiunea, dar sa le si explici de ce faci acest lucru atunci cand: ceri cuiva sa-ti imprumute pixul ca sa completezi un formular, vrei sa rasfoiesti o carte din raftul cunostintelor la care sunteti in vizita, vrei sa deschizi geamul intr-o sala de asteptare unde sunt mai multi oameni, vrei sa servesti cu bomboane o fetita din parc si ii ceri intai voie mamei ei ori vii cu o propunere de actiune care ii afecteaza pe altii sau chiar te oferi sa ajuti pe cineva si ii ceri voie inainte.
• Reactioneaza calm atunci cand uita sa ceara permisiunea. Coboara spre el pentru a stabili contact vizual, explica-i faptul ca aceasta este o situatie in care e nevoie sa ceara permisiunea si cere-i sa iti aminteasca pasii necesari pentru a cere permisiunea Pe masura ce creste, situatiile in care iti va cere permisiunea vor fi din ce in ce mai putine. Si e si firesc pentru ca obiectivul e chiar invers … sa-ti cresti astfel copilul incat sa nu mai fie nevoie sa iti ceara tie permisiunea. Dar, fireste, sa ia singur decizii sanatoase.
• Aminteste-ti ca tu, la randul tau vei fi pus in situatia de a cere permisiunea, chiar daca asta inseamna sa o ceri chiar de la copil. Cum anume? Vrei sa iei un pix de pe masa lui de lucru pentru a nota ce vrei sa cumperi din magazine? Ai grija sa nu uiti sa ii ceri permisiunea. Un simplu “pot sa iti imprumut cateva minute pixul?” este suficient pentru a-i arata copilului cat de mult conteaza pentru tine acest process intreg de a cere voie cuiva pentru ceva. Asa cum invatam copiii sa ceara permisiunea altora asa e nevoie ca si parintii sa le ceara permisiunea propriilor copii, aratandu-le ca le respecta dreptul de proprietate si nu numai: le arati ca le respecti si libertatea proprie, dreptul de a alege, posibilitatea de a se dezvolta singuri etc. atunci cand te adresezi cu: “Imi dai voie sa te ajut?”,“Pot sa iti arat cum?”,” E ok sa iti dau pantalonii jos sa te vada domnul doctor?”, “Cioc, cioc, pot sa intru?”.
O situatie speciala este atunci cand copilul cere permisiunea prea des, chiar si pentru lucrurile pentru care nu e nevoie. In acest caz, probabil este o problema de incredere in sine si de independenta. Poti inversa intrebarea si sa ii spui “Tu ce crezi?” sau “Tu ce ai raspunde in locul meu?”. Asigura-te ca iti da si argumente care sa justifice raspunsul pe care ti l-a dat. Incepe cu acele intrebari la care raspunsul sau va coincide cu cel pe care i l-ai da tu (cand iti cere voie sa faca ceva ce stie sa faca din experienta anterioara, de exemplu).
A cere permisiunea este o abilitate care il va ajuta pe copil sa se descurce bine in multe situatii: la gradinita, in relatie cu alti copii sau cu alti adulti si care ii va face adaptarea si integrarea sociala mai usoara. Copilul tau cere permisiunea in situatiile in care este nevoie?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum reactionezi cand copilul are comportamente neplacute in mod intentionat
O situatie dificila si aparent fara iesire pentru parinti: copilul are comportamente neplacute in mod intentionat si repetat, cu aparentul scop unic de a-i enerva sau atrage atentia parintilor.
-
Un exercitiu care dezvolta autocontrolul
Autocontrolul sau capacitatea de a ne controla propriul comportament astfel incat sa luam decizii benefice pe termen lung se dezvolta in timp si este un factor esential al succesului in orice domeniu.
-
Copilul impulsiv - cum poti sa il intelegi si sa il ajuti
Fara interventii timpurii, comportamentele impulsive ale copiilor pot sa se inrautateasca in timp, cu efecte negative nu doar asupra propriei persoane, ci si asupra celor din jur. Exista insa si vesti bune fiindca cei mici pot fi invatati abilitati prin care sa dobandeasca mai mult control asupra impulsurilor, pe masura ce cresc.
Comentează: