characters characters

Cum il invatam pe copil sa isi ceara iertare

Propus de: SuntParinte.ro   |   25 iunie 2021    |   1352 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

cum ii invatam pe copii sa isi ceara iertare
Iertarea este un proces complex de schimbare, extrem de benefic, insa care necesita efort considerabil si implicare. Cu totii facem greseli si uneori inevitabil ne aflam in situatii in care avem nevoie sa fim iertati sau sa iertam. Cum ii invatam pe copii sa repare rupturile care apar in relatiile cu cei dragi? Iata cateva recomandari despre ce inseamna sa ne cerem iertare in mod autentic.

Citeste si:

De ce e important sa iti ceri scuze de la copil

Cum ii ajutam pe copii sa faca fata respingerii sociale


Atunci cand cautam sa fim iertati, indiferent de varsta, specialistii sustin ca exista cativa pasi pe care trebuie sa ii urmam:

  • Sa recunoastem ce am facut, fara a incerca sa ne gasim scuze: spunem ce am facut gresit in mod clar si exact.
  • Sa oferim scuze sincere. Scuzele implica asumarea responsabilitatii si exprimarea remuscarii pentru cele intamplate, dar si rusinea, parerea de rau si dezamagirea pe care o simtim. Cheia este de a comunica persoanei fata de care am gresit, tristetea si parerea de rau.
  • Sa observam durerea pe care am provocat-o. E important sa exprimam empatie fata de persoana careia ii cerem scuze pentru a-i arata ca intelegem prin ce trece.
  • Sa aratam ca apreciem relatia pe care o avem cu persoana fata de care am gresit. Important nu este cine castiga sau cine are dreptate, mai ales daca prin asta relatia tinde sa sufere.
  • Sa intrebam persoana fata de care am gresit ce putem face pentru a remedia situatia, chiar daca raspunsul s-ar putea sa nu fie pe placul nostru.
  • Sa promitem ca situatia nu se va repeta.

Deseori, parintii sunt tentati sa ii forteze pe copii sa isi ceara iertare atunci cand acestia au ranit un alt copil sau au avut un comportament nepotrivit. Aceasta strategie insa nu ii ajuta pe copii sa ofere scuze sincere sau sa inteleaga in totalitate situatia prin care au trecut. Pentru a incuraja cu adevarat dezvoltarea emotionala si sociala a copilului, este important ca scuzele sa fie sincere.

Iata patru pasi prin care il poti ajuta pe copil cand a gresit fata de cineva:

Etapa de reflectie asupra celor intamplate si asupra impactului pe care greseala a l-a avut asupra tuturor celor implicati. Ajuta-l pe copil sa isi dea seama singur daca se simte vinovat sau rusinat de alegerea facuta, cum crede ca se simte cealalta persoana si daca regreta sau nu greseala.

Decizia de a ierta sau a cere iertare. Dupa ce ati analizat impreuna ce s-a intamplat, cum se simte copilul tau si daca vrea sa repare greseala facuta, copilul poate decide daca va cere iertare sau daca il va ierta pe celalalt copil.


Intelegerea motivelor si perspectivei celui ce a gresit sau celui care e nevoit sa ierte. Atat copilul care a gresit, cat si copilul caruia i se cere iertare au nevoie sa inteleaga perspectiva celuilalt.

Gasirea semnificatiei celor intamplate si formularea unei lectii pentru viitor. Indiferent daca iertarea a fost sau nu primita, este important ca in final, copilul sa invete o lectie utila pentru viitor.

Greselile fac parte din procesul normal de dezvoltare, iar iertarea aduce nenumarate beneficii nu doar asupra relatiei cu cel fata de care s-a gresit, ci si la nivel de dezvoltare personala. Iertarea ne poate face sa fim mai buni si sa ne simtim mai bine atat cu cei din jur, cat si cu noi insine. In plus, iertarea este un proces de invatare si cunoastere: atunci cand copilul isi cere iertare, are ocazia sa se cunoasca mai bine, sa invete modalitati mai eficiente de a relationa cu cei din jur si sa inteleaga mai bine perspectiva altor persoane.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Singuratatea in adolescenta - efectele pe termen lung
    Singuratatea in adolescenta - efectele pe termen lung
    09 septembrie 2024   

    Adolescenta este considerata o perioada critica, in care cel putin 50% din adolescenti traiesc sentimente intense de singuratate, ce pot sa aiba efecte puternice asupra starii lor de bine. Singuratatea creste riscul de a dezvolta simptome depresive, anxietate, ganduri si ideatii suicidare si chiar izolare sociala.

  • 4 faze ale prieteniilor intre copii
    4 faze ale prieteniilor intre copii
    04 aprilie 2024   

    Copiii leaga cele mai multe prieteni incepand cu perioada prescolara. Unele vor dura ani de zile, in timp ce altele se vor destrama la primul conflict. Se spune ca fiecare copil are deja un patern dupa care isi alege prietenii, model pe care il va folosi tot restul vietii sale.

  • Valorile morale
    Cum il ajuti pe adolescent sa isi identifice valorile morale
    12 ianuarie 2024   

    Valorile sunt atitudini fundamentale ce ne ghideaza in procesul nostru mintal si comportamental ce ne ofera sens si semnificatie propriei vieti.

Mai multe