characters characters

Cum il ajuti sa isi aleaga prietenii

Propus de: SuntParinte.ro   |   24 septembrie 2010    |   4515 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

Prieteniile din copilarie sunt printre cele mai frumoase amintiri care ne raman din aceasta perioada. Cu toate acestea, ce faci daca prietenii pe care i-a gasit nu sunt cei potriviti, iar copilul tau nu poate sa-si dea seama de asta? Ce ii spui in situatia in care a incercat sa lege prietenii si toti ceilalti l-au dezamagit? Ce modele si exemple ii oferi despre cum anume arata prietenul adevarat?

 

Iata ce spune un parinte despre felul in care poti sa ajuti un copil sa isi aleaga prietenii cand este inca prea mic pentru a intelege si identifica in mod corect calitatile pe care este bine sa le aiba un prieten: "Ai avea mai mult succes daca i-ai oferi ca modele personaje pozitive din povesti si basme (chiar inventate de tine)... comentati impreuna comportamentul acestora... il intrebi pe care il prefera si de ce... apoi il intrebi cu care ar dori sa fie prieten si de ce... asa il ajuti sa constientizeze (prin exemple concrete-la 6 ani gandirea este concret-intuitiva) notiunile morale pe care doresti sa le transmiti... incearca... vei vedea o schimbare in bine... in timp, copilul tau isi va selecta prietenii in functie de modelul pozitiv pe care singur (cu ajutorul tau) l-a constientizat."

 

Iti oferim si noi o serie de recomandari pe aceasta tema:
1. Mentine o relatie cat se poate de onesta si deschisa cu copilul tau. Astfel vei sti ce anume il preocupa, care sunt gandurile si intentiile lui de actiune in ceea ce priveste initierea unei relatii de prietenie cu un alt copil. Fiind mereu deschis si aratandu-i ca se poate increde in tine, vei reusi sa ii oferi sprijin atunci cand se va simti dezamagit si astfel va avea parte de ceea ce poarta numele de “ventilare emotionala” (descarcare din punct de vedere afectiv prin povestirea altei persoane a lucrurilor care te preocupa).


2. Ofera-i exemple din experienta ta personala. Vorbeste-i despre cum aratau din toate punctele de vedere, prietenii tai. Subliniaza valorile si virtutile persoanelor, activitatile in care va implicati impreuna, hobby-urile pe care le aveati si multitudinea lucrurilor in comun. Accentueaza de asemenea si faptul ca a fi popular nu inseamna neaparat ca persoana respectiva poate fi si un prieten adevarat, iar persoana cea mai retrasa din clasa poate fi un om de la care sa ai numeroase lucruri de invatat.


3. Invata-l sa respecte orice persoana si sa nu faca discriminari. Atunci cand isi alege prietenii nu ar trebui sa tina cont de statutul social, etnia sau varsta acestora.


4. Incurajeaza-l sa-si aduca acasa prietenii sau colegii de clasa pentru a lucra la diverse proiecte impreuna ori pur si simplu pentru a-si petrece o dupa-amiaza unul langa celalalt. In acest fel vei putea sa urmaresti si tu din “umbra” cum arata, se comporta si ce educatie are partenerul copilului tau. Din interactiunea lor, poti trage concluzii si informatii care sa-l ajute pe cel mic in luarea deciziei despre o potentiala prietenie cu copilul respectiv.


5. Cumpara-i carti care pun accent pe relatiile de prietenie si valorile umane. Vorbeste cu el si condu conversatia in asa fel incat copilul tau sa isi poata creiona portretul ideal al prietenului pe care si l-ar dori. Ii va fi mai usor in acest fel sa trieze dupa caracteristicile setate, copiii cu care ar putea lega o relatie de prietenie.


6.  Stabileste cateva reguli. Persoana cu care copilul tau ar putea sa fie amic/a, nu trebuie sa isi bata joc de ceilalti copii, sa raneasca animalele, sa fie barfitor, sa incalce regulile scolii/clasei si nici sa aiba tentative de a fugi de acasa etc. 


7. Ajuta-l sa isi recunoasca sentimentele si emotiile. De fiecare data cand se afla in preajma altor copii ar trebui sa se gandeasca si la cum anume il fac
acestia sa se simta. Daca se simte inferior, rusinat, prost, neajutorat, infricosat, probabil ca nu este cel mai adecvat mediu pentru el. Langa un prieten adevarat, copilul tau ar trebui sa se simta in largul lui, fericit, liber, sa simta ca are sprijin si ajutor si ca se poate baza pe celalalt.

 

Recomandarile tale
Tu ce altceva ii spui copilului tau atunci cand vine vorba de a-si alege prietenii? Asteptam si sugestiile tale.

Comentează:
3 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • adelia
    adelia    04.01.2011 - 06:44
    imi plac ,recomandarile dv .
  • Utilizator Anonim
    Anonim    10.11.2010 - 19:21
    Doamne de unde sunteti?:-o Stam cu cine vrem si ne place noi nu vam spus cum va imbracati sau cu cine stati lasati-ne suntem adolescenti vorbim fara sa gandim si actionam :-j comunismul asta va facut rau la creer :))
  • Utilizator Anonim
    GABRIELA LUPAŞCU    28.09.2010 - 00:47
    PĂRINŢII NI-I DĂ D-ZEU, PRIETENII NI-I ALEGEM SINGURI. SPUNE-MI CU CINE TE ÎNSOŢEŞTI, CA SĂ-ŢI SPUN CINE EŞTI. SUNT DE PĂRERE CĂ LA TOATE VÂRSTELE PĂRINŢII TREBUIE SĂ VEGHEZE ASUPRA ANTURAJULUI COPIILOR DUMNEALOR, DE ACEEA PLEDEZ PENTRU O RELAŢIE DE PRIETENIE CU COPIII NOŞTRI ŞI PENTRU SELECTAREA CU FOARTE MARE GRIJĂ A CERCULUI DE PRIETENI. SUNT ÎMPOTRIVA STATULUI DE GEABA ÎN FAŢA BLOCULUI ŞI CU CONCEPTUL DE GAŞCĂ.

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • 4 faze ale prieteniilor intre copii
    4 faze ale prieteniilor intre copii
    04 aprilie 2024   

    Copiii leaga cele mai multe prieteni incepand cu perioada prescolara. Unele vor dura ani de zile, in timp ce altele se vor destrama la primul conflict. Se spune ca fiecare copil are deja un patern dupa care isi alege prietenii, model pe care il va folosi tot restul vietii sale.

  • Conflictele dintre copii
    Conflictele cu alti copii. Cum poti sa il ajuti pe copil sa le gestioneze
    29 septembrie 2022   

    O mare parte a experientei scolare a copiilor nostri nu este legata de invatare, lectii si teme, ci de relatiile de prietenie pe care le formeaza la scoala si gradinita.

  • Abilitati sociale
    Relatiile armonioase cu alti copii: esentiale pentru succesul scolar
    22 septembrie 2022   

    Cand ne gandim la succesul copiilor la scoala sau la gradinita, ne gandim in primul rand la abilitatile lor intelectuale: cat de atenti sunt la lectii, cat de usor inteleg explicatiile sau cat de repede retin informatiile noi.

Mai multe