Cum il inveti sa accepte un refuz?
Ce simte un copil cand este refuzat? Frustrare, tristete, furie, confuzie, nemultumire... Reactiile emotionale si comportamentale variaza in functie de intensitatea dorintei care i-a fost refuzata. Pe masura ce creste, copilul invata cum sa accepte si refuzul, ca posibil raspuns al celor din jur. Este important sa inteleaga ca cei din jur nu gandesc la fel ca el, ca pot vedea situatiile diferit si, prin urmare, ii pot refuza o cerere sau o propunere pe care el o considera pe deplin justificata.
Ce ii poti spune pentru a-l ajuta sa faca fata unui refuz? Atunci cand ti s-a spus “Nu”:
1. Priveste persoana in ochi.
2. Spune-i ca ii accepti raspunsul, insa ti-ai dori sa stii care sunt motivele sau argumentele pentru care a adoptat o astfel de pozitie.
3. Pastreaza un ton al vocii ferm si mentine-ti calmul.
4. Evita sa gesticulezi prea mult si sa tradezi nemultumirea ta, prin ritmul vorbelor si tonalitate.
5. Cauta sa fii natural si sa accepti ca uneori, cei din jur s-ar putea sa nu fie de acord cu ceea ce propui tu.
6. Accepta ca oamenii gandesc diferit si au dreptul sa decida asa cum doresc. Fiecare are libertate de gandire si exprimare.
7. Incearca sa cauti in motivele si argumentele expuse de cealalta persoana, ideile cu care ai fi si tu de acord. Poate ca intr-adevar are dreptate in a te refuza si gasesti sensul celor spuse.
8. Gandeste-te la posibilitatea de a modifica pozitia pe care ai adoptat-o, in asa fel incat sa o determini pe cealalta persoana sa fie de acord cu tine.
9. Daca i-ai propus deja cateva alternative cu care nu este de acord, este cazul sa renunti.
10. Cauta sa intelegi modul de gandire al celorlalti si sa te pregatesti pe viitor, pentru situatii similare cu care te-ai putea confrunta. Atunci cand propui ceva cuiva, este bine sa aiba in vedere personalitatea, valorile, obiceiurile persoanei respective.
11. Accepta faptul ca nu poti controla oamenii, vorbele, gandurile si comportamentele lor. Iti va fi mai usor daca te obisnuiesti cu aceasta idee.
12. Indeparteaza-te de cel care te-a refuzat si gandeste “la rece” intreaga situatie.
13. Saluta politicos si lanseaza posibilitatea de a va mai revedea.
14. Gandeste-te acum la un plan pentru ziua in care va veti revedea. Ii vei purta ranchiuna fiindca te-a refuzat? Nu vei mai vorbi cu acea persoana? Din pacate, aceasta nu este cea mai buna solutie. Astfel ca, incearca sa te pui in locul celuilalt, sa cauti exemple de situatii in care chiar si tu ai refuzat la randul tau anumite sarcini, cerinte. Cum crezi ca a acceptat celalalt refuzul tau? Cum crezi ca s-a simtit?
Recomandarile tale
Ti s-au parut utile recomandarile noastre? Asteptam si parerea ta despre acest subiect.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cand copilul spune „Nu poti sa ma obligi!”
Cand parintii se confrunta cu refuzul copilului si ridica tonul, insista sau ameninta, creeaza un climat agresiv, care nu va duce decat la inrautatirea situatiei. Forta in general declanseaza rezistenta, iar parintii ajung in momentul in care copilul refuza sa faca orice i se cere raspunzand „Nu ma poti obliga!”.
-
Cand prescolarul cauta atentie prin comportamente negative
Prescolarii, dar si copiii mai mari, se pot obisnui sa aiba comportamente dificile doar pentru a-ti atrage atentia. De ce se intampla astfel? Explicatia are legatura cu reactia ta fata de comportamentele negative ale copilului.
-
Sindromul copilului cuminte sau ce pierd copiii prea ascultatori
„E un copil cuminte, nu imi face probleme.”. Aceasta replica va fi spusa de cele mai multe ori cu multumire si zambet de catre orice parinte.
Comentează:4 comentarii