Cum comunici cu invatatoarea despre problemele de integrare in clasa ale copilului
Copilul tau nu si-a facut prea multi prieteni printre colegi, are probleme cu unii dintre ei care nu il accepta in grupul si, in general, nu este prea fericit in clasa? Este posibil sa intampine probleme de integrare in grupul clasei. Cu cat incerci mai repede sa rezolvi aceasta problema, cu atat va fi mai bine. Intalnirea cu doamna invatatoare a copilului tau poate fi primul pas.
Ce intrebari este bine sa adresezi invatatoarei atunci cand copilul are probleme de integrare in clasa
1. „Are copilul meu prieteni la scoala?”
Afla de la cadrul didactic informatii importante despre cum interactioneaza copilul cu colegii sai: daca in pauze copilul tau vorbeste sau se joaca cu alti colegi, daca a fost implicat in conflicte cu acestia, daca isi gaseste repede un partener atunci cand au de realizat proiecte in echipa etc.
2. „De ce credeti ca exista probleme de socializare in ceea ce-l priveste pe copilul meu?”
Aceasta intrebare te ajuta sa afli parerea cadrului didactic despre posibile cauze ale problemelor de socializare. Este bine sa ai in vedere si perspectiva unui cadru didactic cu experienta, pentru a putea gasi o solutie potrivita.
3. „Cu ce il pot ajuta pe copil astfel incat sa se integreze in clasa de elevi?”
Incearca sa afli de la invatatoarea copilului tau care ar putea fi actiunile prin care il poti ajuta pe copil sa isi faca prieteni. Cadrul didactic iti poate indica colegii cu care se intelege mai bine copilul tau si pe care ii poti invita la voi acasa, pentru a se juca sau pentru a invata impreuna. De asemenea, iti poate spune ce dificultati intampina copilul in clasa si cum il poti ajuta acasa sa isi formeze abilitatile necesare pentru a depasi dificultatile.
4. „Cum credeti ca il puteti ajuta pe copil pentru a se integra in clasa mai bine?”
Deoarece in timpul orelor, tu nu ii poti fi aproape copilului, este recomandabil sa ceri ajutorul invatatoarei pentru a crea un mediu care sa favorizeze integrarea copilului in grup. Este bine sa verifici daca invatatoarea este dispusa sa faca acest lucru si sa gasiti impreuna diverse solutii: sa il mute in banca cu un copil cu care se intelege bine, sa il incurajeze la ore pentru a raspunde mai des si a se obisnui astfel situatii in care este in centrul atentiei etc.
5. „Ar fi o buna idee sa apelez la psihologul scolar?”
Daca invatatoarea copilului tau considera ca problema este destul de serioasa, este posibil sa iti recomande sa apelezi la psihologul scolar. De asemenea, iti poate da mai multe informatii despre programul psihologului, despre modalitatea de a stabili o intalnire cu acesta etc.
Recomandari generale pentru a rezolva aceasta situatie
O posibila solutie este sa te imprietenesti cu cativa parinti din clasa, pentru a favoriza o relatie mai apropiata si intre copiii vostri. Ii poti invita in vizita atat pe copii, cat si pe parinti, pentru a va cunoaste mai bine- puteti organiza o mica petrecere sau o „sesiune” de joaca la care sa chemati si colegii copilului tau, precum si pe parintii acestuia.
Implica-ti copilul intr-o serie de cercuri si/sau cluburi scolare ce presupun interactiunea cu alti copii de varste similare. Este important sa alegeti impreuna hobby-uri care sa promoveze discutiile, contactele cu alte persoane. De aceea sunt de preferat sporturile ce implica cel putin doi membri (tenis, baschet, volei, fotbal, box etc.) ori jocuri ce pot facilita partea sociala (sahul, puzzle-uri mari, vizionatul filmelor etc. ).
Amenajeaza-ti mediul de acasa in asa fel incat sa fie unul confortabil si prietenos pentru potentialii elevi, prieteni sau viitori prieteni ai copilului tau. Ia legatura cu colegul de banca sau cu altii mai apropiati si invita-i cateva ore pentru a se simti bine in compania voastra, acasa.
Permite-i copilului tau sa invete de la tine modalitati de interactiune sociala: da-i ocazii sa te observe atunci cand te intalnesti cu prietenii, cand vorbesti cu persoane necunoscute sau cand aplanezi un conflict.
Copilul tau cum s-a integrat in clasa?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Metode de a invinge plictiseala la scoala
Cum pot cadrele didactice sa combata monotonia si lipsa de implicare a copiilor in timpul orelor? Iata cateva idei care pot fi utile.
-
Cum pot parintii sa ii sprijine pe profesori in perioada pandemiei
In prezent, avem cu atat mai multa nevoie sa fim dispusi sa cooperam si sa ii ajutam pe cei din jur. Iar cand vine vorba de profesorii copiilor nostri, aceasta nevoie este cu atat mai stringenta. Iti propunem un exercitiu de empatie: sa vedem lucrurile din perspectiva acestora, pentru a putea sa ii sprijinim cat mai bine.
-
5 lucruri despre copilul tau pe care ar trebui sa i le spui invatatoarei
Asa cum parintii vor sa stie cum se descurca copilul la clasa, un cadru didactic vrea sa stie ce aspecte din viata copilului i-ar putea influenta acestuia activitatea de la scoala
Adauga tu primul comentariu: