characters characters

Stii ce este bullying-ul?

Propus de: Echipa Intuitext   |   13 noiembrie 2013    |   30506 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

„Violenta este ultimul refugiu al incompetentei” (Isaac Asimov).

Copilul tau da semne de oboseala, nu mai are pofta sa manance, a devenit anxios si evita anumite situatii, precum cea de a mai merge cu autobuzul la scoala? O explicatie pentru aceste comportamente poate fi „bullying-ul”.


Bullying-ul este un act comportamental repetat, indreptat spre ranirea fizica sau mentala a unei persoane.

De asemenea, el se caracterizeaza prin comportamentul unei persoane care incearca sa obtina suprematia asupra altora. Cel mai usor se poate observa aceasta forma de violenta in grupurile de copii. Scoala este mediul in care se manifesta cel mai des luptele pentru putere. Cine este cel mai de temut din clasa, care este „gasca periculoasa”? Cei care se ocupa cu astfel de comportamente de obicei ii lovesc pe cei din jur, ii fac de rusine, ii jignesc si le pun diverse porecle.




A-i obliga pe altii sa faca ceea ce nu doresc este un alt comportament adoptat de aceste persoane. Studiile arata ca intre 15-25% din elevii americani sunt  victime ale bullying-ului, in timp ce o proportie de 15-20% declara ca sunt initiatori ai acestor comportamente (Melton et al, 1988; Nansel et al, 2001). Bullying-ul poate sa transforme scoala intr-un loc de temut. Stresul, anxietatea si chiar fobia sociala pot sa apara ca efecte negative in astfel de situatii.

Care este profilul celor ce agreseaza?

  • Tineri ce cauta sa atraga atentia.
  • Isi doresc cu orice pret sa devina cunoscuti si populari.
  • Atunci cand se leaga de cineva mai mic decat ei, acest lucru ii face sa se simta importanti si puternici.
  • Unii pot sa provina din familii dezorganizate in care a tipa, a arunca cu obiecte in celalalt sau a te comporta urat este o modalitate de raspuns la situatia stresanta sau problematica.
  • O parte dintre cei considerati „rai” sunt constienti de disconfortul la care isi supun colegii, dar altii nu-si dau seama cat de dureroasa poate sa fie postura in care sunt puse „victimele lor”.
  • Cei care cad victime sunt in general copiii timizi, lipsiti de forta, care se supara foarte repede, incapabili de a se apara singuri.


Cum facem fata fenomenului de bullying? Una dintre tacticile cele mai interesante si utile este exprimata foarte bine in sintagma „all aboard!”. Acest lucru inseamna ca pentru stoparea violentei toata lumea trebuie sa fie implicata. Vorbim de faptul ca, scoala, profesorii, elevii si personalul auxiliar trebuie sa colaboreze pentru a face din spatiul scolar un zona sigura. Nu sunt suficiente doar niste semnale verbale de alarma trase de fata cu toti elevii scolii.

Mai poti sa ii intaresti increderea in propria persoana: atat in mediul scolar, cat si extra-scolar. ScoalaIntuitext.ro te poate ajuta cu o noua abordare in ceea ce priveste invatarea. Asa cum este creata platforma, copilul tau va lua propriile decizii, isi va pune la incercare abilitatea de a raspunde corect in functie de cat de bine stapaneste notiunile predate la scoala si isi va dezvolta creativitatea si imaginatia.


Ce sfaturi poti sa-i dai copilului tau pentru a evita sa devina victima?

  • Incearca sa eviti astfel de persoane. Asta nu inseamna ca ar trebui sa nu mai mergi la scoala, ci pur si simplu, de exemplu sa o iei pe un alt traseu.
  • Patreaza-ti o postura dreapta si curajoasa. Atunci cand te afli intr-o situatie neplacuta, posibila victima a celor mai mari decat tine e normal sa-ti fie frica. Incearca sa nu arati acest lucru pentru ca uneori o simpla atitudine mai curajoasa te poate salva din situatie.
  • Simte-te bine cu tine insuti! Nimeni nu e perfect, dar stim cu totii ca se poate lucra la asta. Poate ar fi bine sa ii formezi un program de odihna si unul alimentar mult mai sanatos.
  • Fa-ti prieteni. Sentimentul de apartenenta la un grup te ajuta sa faci fata conflictelor si problemelor pe care le-ai putea intampina cu cei din afara grupului.
  • Daca cineva se leaga de tine, incearca sa nu raspunzi si sa fii indiferent(a).
  • Vorbeste cu un adult atunci cand ai probleme. Nu ezita sa ceri ajutorul cuiva daca situatia devine periculoasa.


Copilul tau a fost victima unor astfel de comportamente? Este violenta verbala si fizica o problema in scolile din Romania?

*Credit foto:stockimages, FreeDigitalPhotos.net

Iti recomandam sa citesti si:

Mituri despre copiii agresori si bullying
Cum il ajuti pe copil sa faca fata bullying-ului
Agresiunea virtuala la copii - fenomenul cyberbullying
Cum iti ajuti copilul daca e agresat de alt copil
Violenta verbala si efectele ei asupra copiilor

Comentează:
19 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Briella Briella
    Briella Briella    05.03.2018 - 10:42
    Diana, părinții tăi sunt cei care ar trebui să intervină și să ceară dirigentului și directorului să ia măsuri pentru ca problemele surorii tale să nu se mai repete. Din păcate, foarte puține cadre didactice și foarte puțini directori știu cum să procedeze pentru a opri bullying-ul sau hărțuirea în rândul copiilor. În aceste cazuri, singura soluție este schimbarea școlii sau clasei, dacă este posibil. Este important ca sora ta să meargă la consilierul școlar, care o poate ajuta să depășească această traumă mai ușor și să își dezvolte abilități sociale care să o ajute să își facă prieteni, dar și să reacționeze la bullying mai eficient.
  • Fără foto
    Diana    02.03.2018 - 16:30
    Buna ziua,sora mea mai mica se confrunta cu aceasta problema, are 12 ani, colegii de clasa o bat si o fac paduchioasa, raioasa, si in multe alte feluri. Am fost de multe ori la director nu am rezolvat nimic.
    In fiecare pauza plange ca nimeni nu sta cu ea si toti rad de ea. Nu stiu cum sa mai procedez.
  • Fără foto
    Ana maria    15.03.2017 - 19:29
    Va multumesc foarte mult
  • Fără foto
    Angelica    20.02.2017 - 20:07
    Mai multe aveti?
  • Fără foto
    melania    13.02.2017 - 16:31
    Am patit asta la scoala si nu mi-a fost usor.Inca mai am traume.
  • Fără foto
    Paul    01.07.2016 - 11:05
    Bullying - agresiune, hărțuire;
    https://www.jw.org/ro/invataturi-biblice/familie/adolescenti/animatii-pe-tabla/pui-la-punct-un-bully-fara-pumni/
  • Fără foto
    Stefania    13.04.2016 - 08:33
    Monica,se mai poate numi si hartuire psihologica.
  • Fără foto
    Monica    07.03.2016 - 16:25
    Chiar nu se poate găsi o traducere românească pentru acest termen, oameni buni? Auzi și tu...Bullying. Patroți, patrioți, dar înghițim pe nemestecate toți termenii englezești doar fiindcă par mai actuali. Și în Academia aia Română se doarme-n papuci la greu.
  • Fără foto
    Anna    06.01.2016 - 21:01
    Am fost și încă sunt o victimă a bullying-ului nu doar cel verbal chiar și cel fizic ...
    Și asta nu doar în cadrul școlii ... Niciodată nu am crezut ca o să fiu o victimă a bullying-ului ... Dar toate vin de unde te aștepți mai puțin....
    În loc ca unele persoane să se intrebe de ce copiii lor ajung să se taie și ajung în depresie , distrugandu-se mai bine s-ar gândi ca poate acei copii nu au cu cine discuta despre ce li-se întâmpla în viață de zi cu zi ...
    Știu ce înseamnă depresia... E cea mai rea "boala" care te poate aduce până în pragul sinuciderii.
  • Utilizator Anonim
    MIhaela    26.10.2013 - 13:11
    Am vorbit cu parinti mei de prima data si parinti mei si a fost ceva de genu : Si ce vrei sa fac? Ma duc acolo sa ma i-au de ei?
    Au luat legatura cu dirigintele insa e mai slab ca parinti mei ... S-au mai linistit apele.
    Acum cand intru in clasa nu salut pe nimeni ,sunt rece cu ei ,astept sa vad ce se intampla .
    Multumesc !
  • Caciula 2 Ioana
    Caciula 2 Ioana    23.10.2013 - 12:55
    @Mihaela: Draga Mihaela, bullying-ul este un fenomen care nu trebuie neglijat si a fi in postura de victima te face sa iti doresti sa nu mai mergi la scoala pentru a evita stresul acesta. Vorbeste cu parintii tai si luati atitudine, explicati-i dirigintelui si directorului scolii ce se intampla, iar acestia trebuie sa discute si cu parintii colegilor tai pentru ca lucrurile sa se normalizeze. Evident ca si psihologul scolar iti poate fi de ajutor in aceasta situatie. In paralel, incearca sa iti faci prieteni in scoala pentru ca apartenenta la un grup poate fi un factor de protectie psihologica si lucreaza cu tine pentru ca ceea ce spun colegii tai sa aiba un impact emotional din ce in ce mai scazut asupra ta. Mult curaj si mai scrie-ne despre tine!
  • Utilizator Anonim
    emy    22.10.2013 - 10:43
    Mihaela, este important sa vorbesti cu parintii tai despre aceasta problema, pentru ca impreuna cu dirigentele si psihologul scolar sa gasiti o solutie. Din pacate, multi adolescenti au comportamente agresive la adresa colegilor. De asemenea, este important sa inveti modalitati prin care poti face fata atacurilor colegilor tai, pentru a nu-i incuraja sa continue. Cere ajutorul psihologului scolar in aceasta privinta. Si nu uita ca in aceste cazuri, vina apartine agresorilor, nu celui agresat.
  • Utilizator Anonim
    MIhaela    21.10.2013 - 15:28
    Eu...inca ma confrunt cu asta!
    Am fost la mare ,pe gat si pe maini m-ia ramas piele moarta arata cu 'jeugul' ,azi toti colegi au inceput sa rada de mine.
    Chiar au scris pe tabla : ' HAI SA NE SPALAM!'. Colegii care nu vorbeau cu mine ma chemau afara din clasa doar sa imi puna un bilet in banca cu : 'SPALA-TE!'.
    Din clasele primare ma confrunt cu bulling.La un moment dat am schimbat clasa spernad ca o sa fie mai bine,dar nu.
    Acum la liceu spun tot felul de chesti dirigintelui cum ar fi : ca ma droghez , ca sunt lezbiana ,ca in loc sa ma duc la scola stau cu halba de bere in mana ,etc. iar dragul meu diriginte a sunat-o pe mami...fascinant.
    Nu stiu cum sa scap !La un moment dat m-am gandit chiar sa renunt la scoala.Ajutor!
  • Utilizator Anonim
    Malice Black    19.02.2013 - 19:21
    Si eu am patit toate astea cu bulliyng-ul la scoala in clasele V-VIII si la un moment dat imi era frica sa ma mai duc la scoala, imi era frica sa-i spun mamei sau cuiva din cauza ca va veni la scoala si se va inrautati situatia. M-a afectat psihic foarte tare acea perioada, de atunci numai am incredere in nimeni, imi este frica sa-mi exprim parerea de frica sa nu rada de mine, in fine, multe lucruri. Uneori ii intalnesc pe strada pe cei care ma agresau la scoala si imi vine sa-i strang de gat dar ma abtin cu toate ca si acum imi arunca priviri ciudate si incearca sa ma jigneasca dar nu mai au tupeul de altadata, eu m-am schimbat, se vede pe fatza mea, probabil de asta. Am devenit o persoana dura, la liceu am inceput si eu sa-i lovesc pe altii cand imi perdeam controlul, apoi ma simteam vinovata, am inceput sa ascult rock din cauza asta, am vrut sa ma dau si la satanism, imi placea sa vad oameni suferind, am inceput si sa ma indepartez de societate, incepusem sa-i stresez si eu pe altii ... m-au afectat mult anii aia , dar ma rog, nu vreau sa imi aduc aminte.

    Deci un mesaj pentru parinti: interesati-va daca copii dumneavoastra se confrunta cu asemenea probleme la scoala ca abuzurile fizice sau psihice (gen luarea in ras ) de la colegi si ajutati-l, vorbiti cu directorul, face-ti orice sa-l scapati de asta pentru ca va deveni adultul de maine si il va afecta asta.
  • mihai12_sp
    mihai12_sp    22.06.2012 - 13:03
    Si eu m-am confruntat cu aceste probleme, in copilarie. Unul dintre colegi, credea ca, a fi smecher inseamna a-i bate si a-i umili pe cei din jur.Cu toate acestea, a venit o zi, ziua in care m-am hotarat sa ma apar! Colegul meu a fost uimit sa vada ca ”m-am trezit”, asa ca, l-am lovit la randul meu... Vazand ca sunt cel putin la fel de puternic, a luat-o la fuga!... De atunci, m-a ocolit. Nu insa si pe ceilalti colegi...
  • Utilizator Anonim
    Victor    03.06.2012 - 10:11
    Intotdeauna scoala a fost un mediu violent. Acolo am cele mai intunecate amintiri ale tineretii fragede. In scoala. Atunci mi se parea normal si faceam totul sa ma integrez intr-o gasca si sa invat sa ma bat. Mi-am format "idealuri" care ce-i drept, cu timpul le-am depasit pentru ca am avut sansa sa evoluez si sa depasesc momentul. Acum rad de situatia in care, la un moment dat am fost in stare sa ma antrenez serios luni la rand ca sa ma confrunt cu un "lider" pe care l-am si bagat un trimestru in spital. Evident, consecintele au fost dezastruoase nu doar pentru el ci si pentru mine, dar mi-a adus pe langa un 7 la purtare si sansa sa scap de mediul respectiv ajungand in alta unitate de invatamant. Interesant este faptul ca am incercat sa atrag atentia dirigintei dar nu s-a luat nici o masura, problema fiind mult subestimata dupa cum vad acuma. Ironia soartei a facut sa lucrez putin timp si in invatamant si sa am ocazia sa vad aceste lucruri si din spatele catedrei. Intr-adevar, de acolo lucrurile par mici, neinsemnate...probleme ale copiilor. Asa cum ai privi de la 5000 m altitudine batalia de la Oituz de exemplu...
  • Caciula 2 Ioana
    Caciula 2 Ioana    14.11.2009 - 20:50
    Cred ca aceasta situatie ar trebui discutata atat cu familia respectivei eleve, cat si cu conducerea scolii, si cu consilierul scolar, pentru a vedea ce masuri pot fi luate pentru a o ajuta pe eleva sa isi schimbe atitudinea. De asemenea, si celelalte cadre didactice de la clasa ar trebui sa fie implicate in rezolvarea acestei situatii. In cazul in care lucrurile raman asa, profesorul poate sa decida daca mai doreste sau nu sa predea la clasa respectiva.
  • diana mariana
    diana mariana    14.11.2009 - 15:28
    Din pacate astfel de cazuri nu sunt o exceptie. Invatamantul romanesc se degradeaza incet, de aceea sunt necesare interventiile. Ar fi bine sa exista o colaborare intre conducerea scolii, cadrele didactice si parintii acestui copil. Daca intr-adevar nu se poate face nimic pentru ca asa functioneaza sistemul ar fi bine sa gaseasca singura niste metode. In primul rand, daca se acorda importanta comportamentului indezirabil, copilul va continua pentru ca in acest fel este intarit. Ar fi bine ca nora dumneavoastra sa incerce pe cat se poate sa evite aceasta eleva, sa nu-i bage in seama comportamentul. Ignorarea ar fi una dintre cai. De asemenea se poate purta cu dansa o discutie pe aceasta tema: de ce face astfel de lucrui, ce anume vrea sa obtina, ce nu-i convine etc. In niciun caz, tacerea nu va rezolva nimic. Lucrurile trebuie sa se schimbe. Ar putea de asemenea sa gaseasca o cale de a comunica. Aceasta profesoara ar putea sa afle ce anume o pasioneaza pe fata si sa incerce ca in cadrul orelor de engleza sa discute despre subiectul respectiv. Intotdeauna exista o cale de mijloc, insa trebuie sa o cautam si sa nu ne deceptionam la primul esec. Mult spor !
  • Ingeaua Adriana
    Ingeaua Adriana    14.11.2009 - 08:40
    Ce-ati spune de faptul ca viitoarea mea nora(profesoara de engleza in Bucuresti)este injurata,scuipata,agresata fizic de o eleva de clasa a V-a de aproape doi ani si de faptul ca nu se poate apara nici intr-un fel?
Vezi toate comentariile

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe