Cum iti ajuti copilul daca e agresat de catre un alt copil?
“La scoala, copilul meu este frecvent lovit sau impins de catre copiii mai mari. Niciodata nu riposteaza tocmai pentru ca vrea sa evite ca astfel de situatii sa se mai intample. Dar ele se repeta, zi de zi. Ce sa fac sa-mi ajut copilul?”
Cuvintele de mai sus par a fi un strigat de ajutor al parintelui care nu stie ce sa mai faca pentru a-si ajuta copilul sa nu mai fie agresat la scoala.
Cum poti actiona atunci cand copilul tau este agresat de alti copii?
2. Poti sa vorbesti cu copiii care il agreseaza. E nevoie de putin timp pentru a clarifica toate detaliile problemei. E bine sa cunosti si varianta celorlalti copii implicati in aceasta situatie.
3. Daca cel mic este agresat la scoala, discuta cu invatatoarea si chiar cu conducerea scolii. Discutia cu cadrul didactic este absolut necesara. In primul rand, el este cel care trebuie sa intervina, cu atat mai mult cu cat situatia are loc in cadrul scolii. Prezinta-i situaia asa cum o cunosti si cere-i parerea. “Dumneavoastra ce parere aveti? Ce se intampla cu adevarat?”. Astfel de intrebari il vor determina pe profesor sa caute explicatii plauzibile si sa se implice tot mai mult in situatia creata. Desigur ca, daca nu esti multumit de masurile luate de cadrul didactic pentru a rezolva problema, este bine sa apelezi la directorul scolii. Le poti propune cadrelor didactice si conducerii scolii sa implementeze programe de prevenire a violentei in scoli, pentru a evita ca asemenea situatii sa se repete.
4. Poti lua legatura cu parintii agresorilor. Este posibil sa intalnesti una dintre urmatoarele categorii de parinti:
a. Cei care nu stiu cum anume se comporta copiii lor. In astfel de cazuri e bine sa oferi cat mai multe detalii despre ce anume se intampla cu copilul tau. Nu vorbi in general, ci ofera situatii concrete. De exemplu: “In ziua X, copilul meu a fost lovit de catre copilul dumneavoastra, a cazut si si-a julit genunchiul. In plus, are bratul vanat de la modul in care a fost strans.” sau “In pauza mare, copilul meu a fost impins pe trepte si a cazut pe scari de fata cu toti ceilalti copii. Exista martori care sustin ca cel ce l-a impins a fost copilul dumneavoastra” etc.
b. Cei care refuza sa accepte imaginea pe care le-ai oferit-o despre copiii lor. In astfel de situatii foarte greu vei reusi sa le arati parintilor care este adevaratul comportament al copilului lor. Poti incerca sa vii cu dovezi clare, sa ii pui pe copii fata in fata ori efectiv sa apelezi la cadrul didactic care sa iti sustina afirmatiile.
c. Cei care stiu cum se comporta copiii lor si nu vad nicio problema in asta. Unii parinti sunt constienti ca au copii cu un comportament dificil si nu cred ca este necesar sa ia vreo masura. Majoritatea merg pe premisa ca in viata trebuie sa castigi, orice ar fi. Daca trebuie sa se bata pentru a castiga ceva, pentru a fi pe primul loc sau pentru a iesi in evident atunci, sa se bata. Aceasta este o conceptie de viata pe care nu o vei putea schimba singur asa ca poti apela la o intalnire cu parintii respectivi mediata de consilierul sau psihologul scolar.
d. Cei care recunosc ca au niste copii putin mai “agitati” si care vor incerca sa rezolve problema. Cu acestia va fi cel mai usor de colaborat, pentru ca vor fi dispusi sa gaseasca o solutie. Le poti oferi propria parere despre cum puteti rezolva problema, aratandu-te astfel dispus sa colaborezi cu ei, pentru ca va aflati de aceeasi parte.
Important!
|
Copilul tau a trecut prin asemenea situatii pana acum?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Rusinea si experientele adverse din copilarie
Experientele adverse din copilarie (trauma, abuz, separarea de parinti, bullying-ul sau hartuirea) pot da nastere la rusine toxica pe termen lung, care nu dispare la maturitate fara un efort constient sau fara sprijin terapeutic.
-
Efectele bullying-ului. Cum sunt afectate victimele, dar si agresorii si martorii acestuia
Bullying-ul sau hartuirea intre elevi nu le afecteaza doar pe victimele acestuia, ci si pe agresori si pe copiii care asista la aceste interactiuni.
-
Comportamentele agresive in randul fetelor
De la ce varsta incep fetele sa fie rautacioase sau agresive verbal? Cum poti sa o ajuti pe fiica ta sa faca fata acestei probleme?
Comentează:12 comentarii