characters characters

Cum iti ajuti copilul daca e agresat de catre un alt copil?

Propus de: SuntParinte.ro   |   09 ianuarie 2012    |   12704 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

Cum iti ajuti copilul cand este agresat de alt copil?“La scoala, copilul meu este frecvent lovit sau impins de catre copiii mai mari. Niciodata nu riposteaza tocmai pentru ca vrea sa evite ca astfel de situatii sa se mai intample. Dar ele se repeta, zi de zi. Ce sa fac sa-mi ajut copilul?”
Cuvintele de mai sus par a fi un strigat de ajutor al parintelui care nu stie ce sa mai faca pentru a-si ajuta copilul sa nu mai fie agresat la scoala.

Cum poti actiona atunci cand copilul tau este agresat de alti copii?

1. Poti sa vorbesti cu copilul tau. Incearca sa afli de la copilul tau cat mai multe detalii despre situatia prin care trece. Foloseste o atitudine deschisa si comunicativa asigurandu-ti copilul in acelasi timp ca nu vei face nimic, ci doar vrei sa afli adevarul. A-l forta sa iti ofere cat mai multe detalii inseamna a-l pune intr-o situatie in care se simte constrans, la fel ca si in relatia cu agresorul sau. Asadar, evita sa-ti fortezi copilul sa se deschida. Ai rabdare cu el si asigura-l de toata increderea si suportul tau.

2. Poti sa vorbesti cu copiii care il agreseaza. E nevoie de putin timp pentru a clarifica toate detaliile problemei. E bine sa cunosti si varianta celorlalti copii implicati in aceasta situatie.

3. Daca cel mic este agresat la scoala, discuta cu invatatoarea si chiar cu conducerea scolii. Discutia cu cadrul didactic este absolut necesara. In primul rand, el este cel care trebuie sa intervina, cu atat mai mult cu cat situatia are loc in cadrul scolii. Prezinta-i situaia asa cum o cunosti si cere-i parerea. “Dumneavoastra ce parere aveti? Ce se intampla cu adevarat?”. Astfel de intrebari il vor determina pe profesor sa caute explicatii plauzibile si sa se implice tot mai mult in situatia creata. Desigur ca, daca nu esti multumit de masurile luate de cadrul didactic pentru a rezolva problema, este bine sa apelezi la directorul scolii. Le poti propune cadrelor didactice si conducerii scolii sa implementeze programe de prevenire a violentei in scoli, pentru a evita ca asemenea situatii sa se repete.

4. Poti lua legatura cu parintii agresorilor. Este posibil sa intalnesti una dintre urmatoarele categorii de parinti:
a. Cei care nu stiu cum anume se comporta copiii lor. In astfel de cazuri e bine sa oferi cat mai multe detalii despre ce anume se intampla cu copilul tau. Nu vorbi in general, ci ofera situatii concrete. De exemplu: “In ziua X, copilul meu a fost lovit de catre copilul dumneavoastra, a cazut si si-a julit genunchiul. In plus, are bratul vanat de la modul in care a fost strans.” sau “In pauza mare, copilul meu a fost impins pe trepte si a cazut pe scari de fata cu toti ceilalti copii. Exista martori care sustin ca cel ce l-a impins a fost copilul dumneavoastra” etc.

b. Cei care refuza sa accepte imaginea pe care le-ai oferit-o despre copiii lor. In astfel de situatii foarte greu vei reusi sa le arati parintilor care este adevaratul comportament al copilului lor. Poti incerca sa vii cu dovezi clare, sa ii pui pe copii fata in fata ori efectiv sa apelezi la cadrul didactic care sa iti sustina afirmatiile.

c. Cei care stiu cum se comporta copiii lor si nu vad nicio problema in asta. Unii parinti sunt constienti ca au copii cu un comportament dificil si nu cred ca este necesar sa ia vreo masura. Majoritatea merg pe premisa ca in viata trebuie sa castigi, orice ar fi. Daca trebuie sa se bata pentru a castiga ceva, pentru a fi pe primul loc sau pentru a iesi in evident atunci, sa se bata. Aceasta este o conceptie de viata pe care nu o vei putea schimba singur asa ca poti apela la o intalnire cu parintii respectivi mediata de consilierul sau psihologul scolar.

d. Cei care recunosc ca au niste copii putin mai “agitati” si care vor incerca sa rezolve problema. Cu acestia va fi cel mai usor de colaborat, pentru ca vor fi dispusi sa gaseasca o solutie. Le poti oferi propria parere despre cum puteti rezolva problema, aratandu-te astfel dispus sa colaborezi cu ei, pentru ca va aflati de aceeasi parte.

Important!
  • Copilul tau are nevoie de tine sa il asculti si sa il crezi.
  • Copilul tau are nevoie sa stie ca se poate baza pe tine si ca ii vei fi aproape.
  • Copilul tau are nevoie sa stie ca vei lua masurile necesare pentru a-l ajuta.
 
 
 

Copilul tau a trecut prin asemenea situatii pana acum?

Comentează:
12 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    Euuu    04.12.2017 - 03:01
    Poate am sa.l pleznesc si eu acel copil sau mai bine,voi pune niste tot minori de gen boschetari sa agreseze si pe el asa precum mi.a agresat el copilul cu niste picioare in burta..sau sa.i rupa o mana...100 de euro si cazul s.a intamplat intre copii si toata lumea e fericita fiind ca vad ca nu avem lege in Romania..fac eu atunci cu mana meaaa..sa invete minte..
  • Fără foto
    Iuliana    28.02.2017 - 23:13
    Da copilul meu este abuzat si batut de un alt elev si nu se face nimic.Am mers si la politie Am stat de vorba si cu Doamna Director de la scoala.nu se face nimic..
  • Fără foto
    Dumitriu Ioana-Maria    18.12.2016 - 10:12
    Mie mi se par cele mai bune metode si îi multumesc mult creatorului pentru ca am avut o tema de facut la scoala din ele.
  • Fără foto
    Simona    19.05.2016 - 12:55
    Eu am baitelul la camin si este batut zilnic de alt baiat.am discutat cu educatoarele datoria si_o fac aici recunosc sunt multumita il pedepsesc pe cel rau am vb cu parintii lui de nenumarate ori si ce credeti ca am rezolvat?am fost facuta nesimtita sau tipat la mine si miau spus sa ii las in pace ca sunt copii.apropo acum o saptamana ia bagat o culoare in ureche fiului meu si ieri la dat cu capul de perete.eu ce ar trebui sa fac?
  • Fără foto
    Vali    25.02.2016 - 14:57
    Pentru Crok - datorita unara ca tine care nu stiu sa educe un copil, astazi poate este doar un conflict usor dar cand copilul va creste si problemele vor creste si atunci va fi prea tarziu sa mai faci ceva . Ai sanse de 90% sa ii trimeti pachet la puscarie. - cea ce si meritati amndoi cretinilor.
  • Fără foto
    andreea    05.09.2015 - 00:58
    Eu am un băieţel de patru ani,de mic am încercat sa ii explic in diferite moduri ca a bate alţi copii e greşit si a înţeles,problema e ca acum este el cel agresat de copii din jurul lui si sincer ma doare sa vad cum a pumni,palme sau alt fel de chestii,e si genulcarare nu se apară,nu ştiu ce sa fac,îl incurajez si sunt alături de el,uneori îmi vine sa îl învăţ sa dea inapoi dar ştiu ca nu e bine...deci,e greu sa ai un copil agresiv dar mai greu unul agresat :(
  • Utilizator Anonim
    andra    22.02.2014 - 20:31
    Eu mereu vin batuta de la scoala si imi adreseaza cuvinte urate si mamaie zice ca le face la inspectorat si aduce proteveu peste ei
  • Utilizator Anonim
    costea monica    24.01.2014 - 15:41
    Ori est un nebun ori dus cu sorcova (acelasi lucru un tampit ) cum poti spune sa se duca parintii copilului agresat la psiholog ? In cat mai multe scolii se intalnesc copii care au o satisfactie sa jigneasca ;sa loveasca sa fie ei in centru atentiei sa umileasca alti copii lot ar trebuii sa le spui sa se duca la psiholog cu parinti cu tot.
  • Larisa368
    Larisa368    16.10.2012 - 11:25
    vreau sa intervin nu cu o remarca si cu o intrebare, un subiect de dezbatere.
    eu am o fetita de 4 ani jumatate.
    se joaca cu fete de 4, 5, 6 ani si se mai lovesc intre ele din diverse motive stupide gen: "mi-a luat papusa preferata" sau "a vorbit in timp ce eu ascultam ce spune mickey mouse".
    la inceput, printre primele dati cand fetita mea venea plangand la mine pe aceasta tema eu mergeam si rugam celalalt copil sa-si ceara scuze de fata cu toti si bineinteles ca fiind la o varsta atat de frageda ma asculta si problema se rezolva instantaneu.
    insa cu timpul, odata ce am vazut ce o palma devine un picior, am inceput sa-i explic fetitei mele, ca desi mereu i-am spus ca nu are voie sa foloseasca violenta, atunci cand este batuta are voie sa se apere.
    am avut discutii contracdictorii cu parinti care considera ca bataia este complet gresita, chiar si in cazul autoapararii ,parinti ai coror copii "incaseaza" tot ce primesc fara sa faca nimic.
    si nu stiu cum si ce este corect sa fac.
    problema pt mine nu este grava in momentul de fata, insa nu stiu daca am adoptat o pozitie buna in aceasta situatie si daca este corect pt copil sa creasca cu ideea ca este ok sa se bata atata timp cat nu incepe el bataia.
  • Dana Mihalcea
    Dana Mihalcea    15.10.2012 - 12:42
    pentru crok.
    sa nu te superi dar cred ca-i cazul sa mergi tu la psiholog.deci,daca un copil e batut,inseamna ca la el e problema???????ti-ai pus intrebarea ca ,poate,exista copii educati ca nu trebuie sa se bata?ca nu cu bataia se rezolva conflictele?ca poate pe lumea asta mai sunt si copii care au cei sapte ani de acasa?
  • Utilizator Anonim
    Crok    08.08.2012 - 09:57
    Parerea mea este ca intotdeauna sunt parintii de vina. Copiii sunt oglinda parintilor. Copilul nu este agresat fara motiv. NU exista o conspiratie mondiala impotriva nimanui. E simplu - oamenii agresivi in interior sau egoisti sunt marginalizati. Iar pentru aceste trasaturi prezente la un copil sunt de vina parintii. Copilul imita in viata ceea ce vede acasa sau ceea ce simte din partea parintilor. Daca parintii sunt aroganti ii vor insufla copilului ideea de superioritate asupra celorlalti copii. Acestia din urma vor simti dispretul si vor reactiona, chiar daca el nu va fi afisat ostentativ. Daca parintii sunt agitati sau agresivi, copilul va fi ori agresiv ori temator, ambele cazuri atragand consecintele de rigoare. Asa ca daca copilul este batut la scoala, parintii ar trebui sa mearga la psiholog sa-si rezolve problemele.
  • maria ilincescu
    maria ilincescu    10.01.2012 - 14:05
    Este necesara o discutie reala, care sa nu depinda de timp- foarte importanta pentru echilibrul copilului.Discutiile cu copiii trebuie sa decurga in asa fel incat acestia sa se simta membrii importanti ai familiei.Am intalnit parinti care isi invatau copilul "sa nu vii batut acasa"," sa planga mama-sa ,nu eu", sau care nu accepta comportamentul copilului sau.La o privire superficiala , totul pare simplu dar cheia este existenta unor relatii sanatoase intre membrii familiei- fiecare sa-l asculte pe celalalt cu adevarat,nu de fatada.Copiii au nevoie de reafirmarea dragostei parintesti.
Vezi toate comentariile

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe