Prevenirea violentei in scoli
Violenta in randul copiilor se manifesta destul de frecvent in scoli si poate lua mai multe forme: batai, bullying, violenta verbala sau distrugerea bunurilor altor copii. Toti parintii isi doresc ca fiul sau fiica lor sa invete intr-un mediu sigur, in care pericolul de a fi victima unor agresiuni fizice sa fie redus. Desi prevenirea violentei in scoli pare a fi responsabilitatea conducerii scolii sau profesorilor, in realitate parintii contribuie foarte mult la acest demers prin masurile pe care le iau in educatia copiilor.
Cum poti contribui la prevenirea violentei in scoala?
Iata cum poti sa il ajuti pe copilul tau sa nu devina victima sau initiator al violentei la scoala:
1. Invata-l pe copil sa comunice nonviolent. Chiar daca actiunile celor din jur ii trezesc emotii neplacute, invata-l sa evite sa foloseasca un ton ridicat, cuvinte dure sau gesturi violente.
2. Recomanda-i sa nu intervina in conflictele fizice in care sunt implicati alti copii, ci sa cheme un adult care sa aplaneze conflictul.
3. Invata-l ca atunci cand un prieten apropiat este agresat de catre alt coleg, sa ramana neutru si sa avertizeze un cadru didactic sau un paznic.
4. Este bine sa nu se lase antrenat confruntari cu alti elevi mai mari ori care dispun de diverse arme sau obiecte pe care le pot folosi drept arme.
5. Invata-l sa recunoasca emotiile proprii, dar si emotiile celor din jur.
6. Recomanda-i sa nu reactioneze impulsiv. Cum poate face acest lucru? Poate folosi tehnica ”Stop gandire”, care presupune a te opri din elaborarea oricarei concluzii si de a numara in mod descrescator de la 10 la 1, in timp ce respiri in 4 timpi pentru a-ti induce o stare de relaxare. Astfel, pot fi evitate deciziile gresite, care sunt de multe ori luate in graba sau sub efectul unor emotii precum furia si supararea.
7. Invata-l sa ierte actele celorlalti copii, chiar daca se simte jignit, frustrat sau nedreptatit.
8. Invata-l sa isi ceara scuze cand greseste si sa isi asume responsabilitatea pentru actele sale.
9. Prezinta-i situatii ipotetice in care copiii sunt implicati in conflicte violente la scoala. Cere-i parerea despre cea mai buna modalitate de rezolvare a unei asemenea situatii, despre cum ar fi putut fi evitata si intreaba-l cum ar reactiona el daca s-ar afla intr-o asemenea situatie.
10. Discuta cu invatatoarea copilului tau despre modalitati in care puteti colabora pentru a-i invata pe copii modalitati nonviolente de rezolvare a conflictelor: jocuri, concursuri, activitati in afara scolii etc.
Chiar daca elevii din clasele primare sunt implicati mai rar in conflicte fizice, este bine ca educatia de prevenire a violentei in scoli sa inceapa cat mai devreme, pentru a evita aparitia unor situatii mai grave pe viitor.
Ce masuri de prevenire a violentei se iau in scoala copilului tau si de catre parintii elevilor?
*Sursa foto: Pixabay.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Rusinea si experientele adverse din copilarie
Experientele adverse din copilarie (trauma, abuz, separarea de parinti, bullying-ul sau hartuirea) pot da nastere la rusine toxica pe termen lung, care nu dispare la maturitate fara un efort constient sau fara sprijin terapeutic.
-
Efectele bullying-ului. Cum sunt afectate victimele, dar si agresorii si martorii acestuia
Bullying-ul sau hartuirea intre elevi nu le afecteaza doar pe victimele acestuia, ci si pe agresori si pe copiii care asista la aceste interactiuni.
-
Comportamentele agresive in randul fetelor
De la ce varsta incep fetele sa fie rautacioase sau agresive verbal? Cum poti sa o ajuti pe fiica ta sa faca fata acestei probleme?
Comentează:7 comentarii
Pentru asta trebuie luate măsuri drastice cu acei copii.
Am fost sa vb cu dumneaei și a reacționat foarte urât ????
Nu am reușit sa purtam o conversație sa fiu lămurita care a fost cauza agresiuni deoarece doamna învățătoare era foarte nervoasă , din cauza țipetele ei nu am reușit sa discutam mare lucru dar din gesturi și vorbele aruncate am inteles un singur lucru "URA PERSONALA PE COPILUL MEU " nu este prima oara când este agresat este a 2 sau a 3 oara dar am tot trecut cu vederea, cauza a fost mereu copilul ,el nu era deacord sa merg sa discut cu dumneaei deoarece era convins ca după tot pe el își varsă doamna nervi cum a făcut și pana acum punându-i note proaste chiar și 2 note la un singur obiect într-o zi offff ce sa fac , nu știu ((((????
Sau, ca nu ii intereseaza ce se intampla in jurul lor si ii lasa pe copii sa faca ce vor!
Nu numai copii si parintii sunt vinovati!
(exemplu: elev batut si umilit de catre d-na director la scoala 30 Grigorie Ghica Voievod la sfarsitul lunii ianuarie 2013)
diriginta imi spune tot mie educati-va copilul sa nu fie agresiv
spuneti-mi vi se pare corect ?