characters characters

Cu copilul la logoped

Propus de: Mihaela Zaharia   |   12 septembrie 2012    |   10279 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

Cu copilul la logopedMulti copii prescolari au dificultati in pronuntarea unor sunete sau cuvinte. Cautand o solutie pentru aceasta problema, parintii ajung inevitabil la posibilitatea de a cere ajutorul unui logoped. Daca va intrebati cum decurge o sedinta de logopedie, cititi despre experienta unui parinte care tocmai a trecut prin aceasta situatie.


Baietelul meu inca nu il spune bine pe R, desi a facut  logopedie la gradinita. Cel mai bine ii iese un fel de R spus cu pietre-n gura, chiar si atunci cand isi spune propriul nume – Robert. Asa ca fiind in vacanta la bunici in Suceava, am mers cu el la o sedinta de logopedie la o prietena de a mea, Emilia Crismariu, pe care el o cunostea mai demult din vizitele pe care ni le faceam. Asa ca era foarte nerabdator sa o vada si in noua postura – ca profesionist care lucreaza cu copiii.

Dupa ce a inspectat putin cabinetul si mai ales jucariile puse la vedere, Robert si Emilia au inceput sa lucreze amandoi in fata oglinzii. Primele exercitii au fost de captare a atentiei, utilizand  pozitiile spatiale si orientarea in schema corporala cu distragere din partea logopedului, cum e exercitiul ,,Nas -Cer-Pamant" sau „Faci ce spun, nu ce fac eu”. Pentru a se asigura de atentia copilului, logopedul iil pacalea spunand ,,Nas" si arata spre cer (in sus) sau spunea ,,Pamant "si arata nasul etc. . Da, usor de spus ... mai greu de facut.

Dupa acesta introducere vesela au urmat exercitiile de incalzire a fetei/obrajilor si a limbii in care a avut ocazia sa bea apa ca pisica si sa se linga pe bot cu limba pana la nas daca e posibil. Au continuat cu exercitiile de respiratie, bucuros ca poate sa dea mingiuta in poarta dintr-o suflare prin pai sau fara. O perioada mai lunga s-au jucat cu metronomul, facand diferite miscari in ritmul lui, ori mai incet, ori mai rapid.

Dupa atata pregatire, la un moment dat au devenit vrajitori si l-au transformat pe „la” in „ra”. Mai ales dupa ce Robert a vazut la calculator prin intermediul unui model 3D exact cum se formeaza sunetul „R” (din fata si din profil, din exterior, dar si din interior – vazand muschii, dintii si limba) si a imitat constiincios pozitia corecta a organelor aparatuluifonoarticulator propusa de calculator.

Dupa ce a reusit sa il exerseze pe R mai corect in diferite combinatii, s-au jucat alte jocuri, toate implicand pronuntarea de cuvinte care contin sunetul „R” la inceput, la mijloc sau la sfarsit, despartite la inceput in silabe sau nu: au dat mancare la porcusor, au dus albinele la stup, au adunat ouale de la gaini, au mers cu trenuletul si s-au distrat de minune.

Nici auzul nu l-au lasat ne-exersat, Robert identificand sunetele auzite la calculator aratand pe o plansa obiectele, animalele sau activitatile care le provoaca.

Si ce-au mai facut?  Ceea ce face Robert acasa de-atunci incoace! L-a spus pe „R” sarind ca mingea. Asa ca acum Robert are o scuza cand sare in pat si spune cuvinte cu R. Mai ales ca ... ii ies din ce in ce mai bine! Multumim, Emilia!

Voi ati fost cu copilul la logoped? Ce experiente noi ati trait impreuna?


Psih. Mihaela Zaharia
Sunt psiholog de 13 ani, trainer de 9 ani si mamica de 8 ani pentru fetita mea, acum eleva in clasa I si de 5 ani jumate pentru baietelul meu, elev in clasa zero.
Lucrez in principal cu parinti in cadrul firmei de training si coaching, Mind Master si imi place sa scriu pentru SuntParinte.ro.


Comentează:
8 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • minoka_05
    minoka_05    18.11.2013 - 09:11
    buna ziua,
    sunt mamica un baietel de 6 ani cu probleme la pronuntia anumitor sunte: F,V, S... deaceea sunt foarte interesata sa merg la un Logoped; este posibil sa ma indrumatio catre un cabinet ori un logoped in sectorul 1 Bucuresti?
    Multumesc din suflet!
  • Utilizator Anonim
    ramona    17.06.2013 - 13:18
    Va multumesc sin suflet
  • Zaharia Mihaela
    Zaharia Mihaela    17.06.2013 - 09:58
    Ti-o recomand cu caldura pe Emilia Crismariu,
    tel. 0746 354 395. Cabinetul ei e in zona G. Enescu, piata mica.
  • Utilizator Anonim
    ramona    16.06.2013 - 22:15
    Buna asi vrea sa stiu si EU unde este logoped in suceava am DOI copii care au nevoie de logoped
  • Caciula 2 Ioana
    Caciula 2 Ioana    19.04.2013 - 16:34
    @verzea nikol: In general, copiii isi dezvolta vorbirea in ritmuri diferite, iar la 4 ani limbajul se afla in plina expansiune. Daca baiatul dvs. are dificultati serioase in a se face inteles de catre ceilalti si nu reuseste sa pronunte anumite sunete, atunci ar fi bine sa apelati la serviciile unui logoped, care mai intai va evalua limbajul copilului si, daca este cazul, va stabili un program de interventie adaptat copilului dvs. Ioana Caciula - psiholog
  • Utilizator Anonim
    verzea nikol    18.04.2013 - 18:18
    Am un baietel care are 4 ani si nu poate pronunta decat anumite cuvinte .Ce pot face?E cazul sa merg la logoped?
  • anemary
    anemary    16.11.2012 - 15:31
    Doamna Zaharia, am si eu o rugaminte... Imi puteti da niste sfaturi legate de fetita mea de 2 ani si 10 luni? Sunt putin ingrijorata datorita faptului ca nu vorbeste la fel ca alti copii de varsta ei... nu ma intreaba, nu imi raspunde la intrebari (decat cu "nu" daca nu vrea ceva), nu imi raspunde cand o chem sau strig! De cele mai multe ori, cand vorbesc cu ea (de ex, cand se joaca daca o intreb ce face), nu reactioneaza deloc (ca si cum nu asi fi langa ea... da senzatia ca e in lumea ei). Plus ca, am citit pe net ca trebuie sa privesti copilul in ochi atunci cand vorbesti sau ii explici ceva... eu nu reusesc sa ii "prind" privirea... si daca o fac, isi intoarce repede ochii in alta directie! in alta ordine de idei, canta destul de clar, recunoaste cam 3 sferturi din alfabet (majuscule), numara in romana si engleza pana la 10, stie toate formele geometrice, culorile, animalele, etc! Pronunta clar consoane precum "R, C, D"... Dati-mi un sfat, va rog... e prea mica sa "isi dea drumul la vorba" sau pot exista probleme? Am vorbit cu medicul de familie si acesta m-a spus ca nu e nicio problema, sa nu imi fac griji insa nu am foarte mare incredere in el pentru ca a dat-o in bara cu alte diagnosticuri mult prea clare! Multumesc anticipat!

    P.S. daca va e mai usor, puteti sa imi scrieti si pe mail: ane_mary1985@yahoo.com
  • Utilizator Anonim
    Belascu Alexandra Roxana    01.11.2012 - 09:00
    Foarte interesant si util articolul. Si eu sunt psiholog si logoped si am observat ca este important ca parintii sa asiste din cand in cand la sedintele de logopedie, pentru a invata mici trucuri, cum sa lucreze cu copilul acasa.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe