Cu copilul la logoped
Multi copii prescolari au dificultati in pronuntarea unor sunete sau cuvinte. Cautand o solutie pentru aceasta problema, parintii ajung inevitabil la posibilitatea de a cere ajutorul unui logoped. Daca va intrebati cum decurge o sedinta de logopedie, cititi despre experienta unui parinte care tocmai a trecut prin aceasta situatie.
Baietelul meu inca nu il spune bine pe R, desi a facut logopedie la gradinita. Cel mai bine ii iese un fel de R spus cu pietre-n gura, chiar si atunci cand isi spune propriul nume – Robert. Asa ca fiind in vacanta la bunici in Suceava, am mers cu el la o sedinta de logopedie la o prietena de a mea, Emilia Crismariu, pe care el o cunostea mai demult din vizitele pe care ni le faceam. Asa ca era foarte nerabdator sa o vada si in noua postura – ca profesionist care lucreaza cu copiii.
Dupa ce a inspectat putin cabinetul si mai ales jucariile puse la vedere, Robert si Emilia au inceput sa lucreze amandoi in fata oglinzii. Primele exercitii au fost de captare a atentiei, utilizand pozitiile spatiale si orientarea in schema corporala cu distragere din partea logopedului, cum e exercitiul ,,Nas -Cer-Pamant" sau „Faci ce spun, nu ce fac eu”. Pentru a se asigura de atentia copilului, logopedul iil pacalea spunand ,,Nas" si arata spre cer (in sus) sau spunea ,,Pamant "si arata nasul etc. . Da, usor de spus ... mai greu de facut.
Dupa acesta introducere vesela au urmat exercitiile de incalzire a fetei/obrajilor si a limbii in care a avut ocazia sa bea apa ca pisica si sa se linga pe bot cu limba pana la nas daca e posibil. Au continuat cu exercitiile de respiratie, bucuros ca poate sa dea mingiuta in poarta dintr-o suflare prin pai sau fara. O perioada mai lunga s-au jucat cu metronomul, facand diferite miscari in ritmul lui, ori mai incet, ori mai rapid.
Dupa atata pregatire, la un moment dat au devenit vrajitori si l-au transformat pe „la” in „ra”. Mai ales dupa ce Robert a vazut la calculator prin intermediul unui model 3D exact cum se formeaza sunetul „R” (din fata si din profil, din exterior, dar si din interior – vazand muschii, dintii si limba) si a imitat constiincios pozitia corecta a organelor aparatuluifonoarticulator propusa de calculator.
Dupa ce a reusit sa il exerseze pe R mai corect in diferite combinatii, s-au jucat alte jocuri, toate implicand pronuntarea de cuvinte care contin sunetul „R” la inceput, la mijloc sau la sfarsit, despartite la inceput in silabe sau nu: au dat mancare la porcusor, au dus albinele la stup, au adunat ouale de la gaini, au mers cu trenuletul si s-au distrat de minune.
Nici auzul nu l-au lasat ne-exersat, Robert identificand sunetele auzite la calculator aratand pe o plansa obiectele, animalele sau activitatile care le provoaca.
Si ce-au mai facut? Ceea ce face Robert acasa de-atunci incoace! L-a spus pe „R” sarind ca mingea. Asa ca acum Robert are o scuza cand sare in pat si spune cuvinte cu R. Mai ales ca ... ii ies din ce in ce mai bine! Multumim, Emilia!
Voi ati fost cu copilul la logoped? Ce experiente noi ati trait impreuna?
Psih. Mihaela Zaharia
Sunt psiholog de 13 ani, trainer de 9 ani si mamica de 8 ani pentru fetita mea, acum eleva in clasa I si de 5 ani jumate pentru baietelul meu, elev in clasa zero.
Lucrez in principal cu parinti in cadrul firmei de training si coaching, Mind Master si imi place sa scriu pentru SuntParinte.ro.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Mutismul selectiv. Ce se poate ascunde in spatele refuzului copilului de a vorbi
Mutismul selectiv este o tulburare de anxietate specifica perioadei copilariei si e caracterizata de incapacitatea copilului de a vorbi si de a comunica eficient in situatiile sociale.
-
Ce este bine sa stii daca vrei sa cresti un copil bilingv
Iata ce este bine sa stii daca vrei sa cresti un copil bilingv.
-
Cum dezvolti limbajul copilului
Parintii joaca un rol crucial in dezvoltarea limbajului la copii. Studiile au aratat ca acei copii carora li se citeste si cu care se poarta conversatii indelungate au un vocabular mai dezvoltat si o exprimare gramaticala mai buna decat restul copiilor.
Comentează:8 comentarii
sunt mamica un baietel de 6 ani cu probleme la pronuntia anumitor sunte: F,V, S... deaceea sunt foarte interesata sa merg la un Logoped; este posibil sa ma indrumatio catre un cabinet ori un logoped in sectorul 1 Bucuresti?
Multumesc din suflet!
tel. 0746 354 395. Cabinetul ei e in zona G. Enescu, piata mica.
P.S. daca va e mai usor, puteti sa imi scrieti si pe mail: ane_mary1985@yahoo.com