characters characters

Sapte feluri in care poti creste un copil optimist

Propus de: SuntParinte.ro   |   26 martie 2021    |   1944 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

copilul optimist
Optimismul se formeaza in copilarie, iar atitudinea parintilor este esentiala pentru incurajarea acestei trasaturi in randul copiilor.

Citeste si:

Optimismul se invata in copilarie

Cum sunt afectati copiii de pesimismul parintilor


Cercetarile in domeniul psihologiei pozitive, arata ca un nivel ridicat de optimism rational poate aduce o multime de beneficii. Optimismul ne poate ajuta:

  • sa vedem esecurile ca fiind temporare
  • sa ne imbunatatim performantele
  • sa ne reducem nivelul de stres
  • sa ne crestem increderea in tine
  • sa evitam sau sa diminuam riscul problemelor emotionale precum anxietatea sau depresia

Sapte feluri in care incurajam optimismul copiilor

Invata-l sa priveasca esecurile ca fiind temporare. Cand gandim pesimist, tindem sa vedem nereusitele ca fiind definitive si de nedepasit. In realitate, in multe situatii, esecurile inseamna doar ca trebuie sa incercam din nou, intr-o maniera mai eficienta. Ajutandu-l pe copil sa vada ca un esec poate fi depasit este primul pas catre dezvoltarea gandirii optimiste.

Imbunatatirea autocontrolului. Cu cat un copil are un autocontrol mai bun, cu atat va putea actiona in directia lucrurilor pe care si le doreste. In primul rand, pentru ca poate rezista mai usor tentatiei de a amana sau de a evita situatiile dificile, iar in al doilea rand pentru ca va avea un sentiment de putere personala – convingerea ca poate sa influenteze prin actiunile si deciziile sale lucrurile care i se intampla. Desigur, este important sa ii vorbesti copilului despre diferenta dintre lucrurile pe care le putem controla si lucrurile pe care nu le putem controla.


Ajuta-l sa evite generalizarile negative. In urma unei dezamagiri, este usor sa ne descurajam si sa credem ca nu avem nicio sansa de reusita. Copiii isi pot forma usor o imagine de sine negativa daca intampina dificultati, au esecuri sau sunt criticati frecvent de cei din jur. De aceea, este important ca parintii sa ii ajute sa vada aceste situatii ca fiind separate de propria identitate personala – esecurile nu trebuie sa ne defineasca.

Acorda atentie cuvintelor pe care copilul le foloseste. Atrage-i atentia atunci cand foloseste cuvinte precum „intotdeauna”, „niciodata”, „trebuie”. Gandirea in termeni absoluti ne impiedica sa gandim flexibili si duce usor la descurajare.

Redirectioneaza-i atentia spre lucruri pe care le poate schimba si nu pe cele asupra carora nu are control. In unele situatii, nu putem schimba decat propria atitudine.

Invata-l sa aiba o persepctiva echilibrata asupra propriei persoane. Accepta atat calitatile sale pozitive, cat si cele negative, punand accentul pe faptul ca fiecare dintre noi este in continua evolutie.

Ajuta-l sa constientizeze propriile calitati si rezultate. Invata-l pe copil sa isi atribuie lui insusi succesul atunci cand ii apartine, la fel ca esecul. Ii vei consolida optimismul ajutandu-l sa se gandeasca la alegerile bune pe care le-a facut, la abilitatile si talentele sale, care ii vor fi de folos si in viitor.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • 3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
    3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
    18 noiembrie 2024   

    Rezilienta este o super putere a copiilor care ii ajuta sa faca fata oricaror probleme in viata. Inca din primii ani de viata, ei se vad nevoiti sa rezolve probleme, sa isi gestioneze emotiile si sa isi asume riscuri, de aceea, e important sa incerci ca parinte sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte cat de timpuriu rezilienta.

  • De ce este necesara tristetea
    De ce este necesara tristetea
    06 noiembrie 2024   

    Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.

  • Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    01 noiembrie 2024   

    In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.

Mai multe