Recomandari pentru parintii copiilor introvertiti
Daca esti un parinte extrovertit si ai un copil introvertit, s-ar putea sa ai cateva probleme in a-l intelege. De ce nu vorbeste mai mult? De ce nu se joaca cu alti copii? De ce pare multumit sa stea singur in camera lui atat de mult timp? Acestea sunt doar cateva intrebari care pot sa iti treaca prin minte si sa te ingrijoreze.
In esenta insa parintii vor sa afle raspunsul la intrebarea: cum sa imi ajut copilul introvertit?
Raspunsul este foarte simplu: copilul nu trebuie ajutat. Iar „ajutat” inseamna in acest context „ajutat sa fie mai sociabil” :). Il poti ajuta pe copilul tau acceptandu-l asa cum este, dandu-i cateva recomandari despre bunele maniere si reguli de politete, avand incredere in el si evitand unele dintre cele mai frecvente greseli pe care le fac parintii copiilor introvertiti.
Iata care sunt cele mai importante lucruri pe care sa NU le faci cu copilul tau, daca acesta este introvertit:
Evita sa il rusinezi intentionat.
Unii parinti (si alti adulti) nu stiu cum sa reactioneze la temperamentul introvertit al copilului si vor alege sa faca glume pe seama lui, atragand uneori atentia in public asupra preferintei copilului pentru liniste, preocuparilor lor solitare sau numarului redus de prieteni. Chiar daca pentru tine glumele sunt inofensive sau nu au intentia de a-l face sa sufere, este posibil ca fiul sau fiica ta sa nu le aprecieze deloc.
Asemenea glume il pot face pe copil sa se retraga si mai mult si sa refuze sa comunice cu tine.
Nu il forta sa discute cu altii, daca nu vrea.
Fiecare parinte isi doreste sa aiba un copil sociabil, insa a-l forta sa vorbeasca nu va functiona. Lasa-i timp sa se familiarizeze cu alti copii si nu il indemna de fiecare data sa vorbeasca sau sa se joace cu alti copii.
Copiii introvertiti au nevoie sa se simta confortabil cu cineva pentru a se deschide si a-si face prieteni.
Cauta sa nu dirijezi interactiunile sociale ale copilului.
S-ar putea ca in parc sa mai fie un copil la fel de linistit ca al tau si sa iti vina ideea sa ii ajuti sa se imprieteneasca. Pentru ca niciun copil nu se simte bine cand este impins de la spate, poti ajunge foarte repede in situatia in care tu mentii conversatia cu celalalt copil.
Copiii introvertiti au nevoie de ajutor pentru a-si face prieteni, oferindu-le ocazia de a intalni alti copii si lasandu-i sa se apropie de ei in ritmul lor.
Nu ii cere sa „se dea in spectacol” in fata altora
Sigur ca esti mandru de talentele si abilitatile copilului tau. Dar copiilor introvertiti rareori le place sa primeasca atentia celorlalti, mai ales daca nu se pregatesc dinainte pentru acest moment.
Daca aveti musafiri si ti-ar placea ca cel mic sa cante ceva sau sa arate ce a invatat la cursul de dans, intreaba-l inainte de sosirea oaspetilor daca i-ar placea sa faca acest lucru si respecta-i decizia.
Evita sa vorbesti in locul copilului tau.
Se intampla uneori ca cei din jur sa il intrebe pe copil un anumit lucru, iar parintii sa fie cei care „sar” cu raspunsul. Uneori se intampla asta nu din rea vointa, ci din instinct, insa in niciunul din cazuri, aceasta reactie nu va fi utila copilului.
Copiii introvertiti au nevoie de timp pentru a procesa informatia si pentru a-si pregati raspunsul atunci cand sunt intrebati ceva. Au nevoie de spatiu si timp, precum si de a fi lasati sa vorbeasca singuri.
Nu ii incarca programul.
Majoritatea parintilor tind sa isi inscrie copiii in tot felul de cluburi si la o multime de cursuri in ideea de a explora, a invata din toate cate un pic si a descoperi la ce sunt buni.
Multi copii introvertiti au nevoie de un program cat mai aerisit, cu perioade in care sa isi incarce bateriile in solitudine. Prea multe activitati inseamna prea multi stimuli, carora nu le pot face fata prea bine.
Evita sa il fortezi pe copil sa iasa afara la joaca.
Uneori copiii se mai satura si de joaca si au nevoie sa stea singuri.
Copiii introvertiti au nevoie sa isi incarce bateriile si fac asta stand in camera lor, fara a socializa. Acest lucru nu inseamna ca au probleme, ci ca au luat o pauza.
Indeparteaza tendinta de a reprosa copilului faptul ca e prea tacut.
Unul din cele mai rele lucruri pe care un parinte le poate face este de a reprosa copilului unele trasaturi pe care le are precum: „Esti prea tacut!”, „Vorbesti prea putin!”, „Ia si tu initiativa macar o data!”, „Inceteaza cu sensibilitatea asta! ” etc.
Copiii introvertiti au nevoie sa fie respectati pentru ceea ce sunt. Faptul ca nu vorbesc mult inseamna ca ii asculta pe ceilalti cu atentie, atunci cand sunt tacuti sau indiferenti la mediul exterior isi exerseaza gandirea si imaginatia (sau doar se odihnesc) iar faptul ca nu isi impun ideile celor din jur poate denota toleranta si intelegere fata de cei din jur. :)
Sa nu ii acuzi de obraznicie sau proasta purtare.
Uneori s-ar putea sa nu fie prompti cand intalniti persoane cunoscute pentru a-i saluta sau a initia o conversatie cu acestia. Modul in care reactioneaza nu e un semn de obraznicie sau proasta purtare. Copiii introvertiti pot reactiona mai lent iar daca au fost certati frecvent pentru ca sunt prea tacuti sau putin sociabili, pot deveni tematori in interactiunile sociale.
Copiii introvertiti au nevoie sa fie invatati ca uneori, in situatii sociale cu persoane nu foarte apropiate, e suficient sa zambeasca.
Nu interoga foarte mult prietenii pe care si i-a facut
Copiii introvertiti pot deveni mai sensibili cand e vorba de prietenii lor, pentru ca li s-a atras atentia de nenumarate ori asupra faptului ca nu sunt suficient de sociabili si pentru ca si-au dat si ei seama de faptul ca interactioneaza altfel cu ceilalti. Incearca sa ai o atitudine relaxata si naturala in preajma prietenilor copilului tau.
Copiii introvertiti isi fac greu prieteni, insa deseori acestia sunt de durata.
Pentru a te descurca cu un copil introvertit trebuie sa iti oferi timp sa il cunosti. E important sa stii sa identifici semnalele pe care ti le ofera, sa inveti sa ii respecti limitele si felul de a fi. Chiar daca uneori ti se va parea ca nu il intelegi deloc, respecta-i sentimentele si modul de a fi.
Copilul tau este introvertit? Ce sfaturi ai pentru alti parinti?
*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/apr77/5461569253/
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
De ce este necesara tristetea
Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.
-
Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.
-
Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
Pentru unii copii, mesele luate in familie sau zgomotul din clasa pot insemna o adevarata tortura. Misofonia este fenomenul in care sunete mici, repetitive precum mancatul sau respiratul pot sa fie extrem de deranjante si imposibil de ignorant. Deranjul auditiv este insotit intodeauna de a reactie emotionala puternica.
Adauga tu primul comentariu: