characters characters

Copilul introvertit

Propus de: SuntParinte.ro   |   08 aprilie 2011    |   13262 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

copilul introvertitCu siguranta ai observat si copii care prefera sa stea singuri, care nu vorbesc prea mult si care nu sunt interesati sa faca parte dintr-un grup. Cei mai multi dintre noi i-am caracteriza pe acestia din urma ca “izolati”, “timizi” sau “neadaptati”. Este posibil, totusi,  sa fie vorba de o trasatura de temperament.


Ce inseamna temperamentul introvertit

Psihologii vorbesc despre doua tipuri de temperament, in functie de orientarea persoanei:
- catre lumea exterioara- temperamentul extravertit
- catre cea interioara- temperamentul introvertit.
Cei mai multi dintre noi nu se incadreaza perfect intr-una din cele doua categorii, ci undeva la “mijloc”, intre nevoia de a fi cu ceilalti si nevoia de a fi singur.

Cum poti recunoaste un copil introvertit?

Se adapteaza greu la schimbari. Schimbarea profesorilor, a domiciliului sau a colegilor pot fi situatii dificile pentru copilul introvertit. Are nevoie de timp pentru a se obisnui cu persoane sau locuri noi.

Are putini prieteni. Copiii introvertiti au de obicei unul sau doi prieteni foarte buni si sunt multumiti, deoarece nu au nevoie de mai multi. Numarul redus de prieteni al copilului tau trebuie sa te ingrijoreze doar daca observi ca cel mic se simte singur sau ar vrea sa se apropie de alti copii si nu stie cum sa faca acest lucru.

Este un bun ascultator si observator. Pentru ca nu simt nevoia sa se implice in activitatile sau discutiile celor din jur, copiii introvertiti vor observa si asculta atent ce se intampla in jur, inclusiv in familie. Datorita capacitatii de a asculta, isi pot forma prieteni adevarati si pot memora informatiile cu usurinta.

Are o buna capacitate de concentrare a atentiei.  Deoarece lumea exterioara nu ii intereseaza asa de mult, copiii introvertiti se concentreaza foarte bine asupra sarcinilor de invatare sau activitatilor in care sunt implicati. Aceasta este una dintre calitatile care il pot ajuta pe copil sa obtina rezultate bune la scoala.

Prefera munca individuala. Cei mai multi copii introvertiti nu inteleg utilitatea grupurilor de studiu sau de lucru pentru anumite proiecte si considera ca pot invata cu adevarat doar singuri.

Nu apreciaza conversatiile “superficiale”.  Persoanele introvertite gasesc inutile sau dificil de intretinut discutiile “marunte”, care sunt pentru persoanele extravertite atat de usor de initiat si de mentinut. Introvertitii prefera discutiile “serioase”, in urma carora afla lucruri interesante sau pot schimba idei.

Este calm
, gandeste inainte de a vorbi sau actiona. Chiar si in situatii de urgenta, introvertitii tind sa reactioneze lent.

Diferenta dintre copilul timid si copilul introvertit

Copiii introvertiti pot fi etichetati ca “rusinosi” sau “timizi”. Timiditatea nu este o caracteristica a copiilor introvertiti, ci poate aparea si la copiii extravertiti, care simt nevoia interactiunii sociale, dar se tem de ea. Timiditatea se caracterizeaza prin nesiguranta si teama in situatii sociale, precum si prin senzatia de “amenintare”, de pericol. Copilul resimte orice situatie sociala ca “amenintatoare”. Aceasta teama nu este o trasatura specifica temperamentului introvertit.

Cum il poti ajuta pe copilul introvertit?

Acorda-i timp si spatiu personal. Deoarece interactiunea sociala ii consuma energia, o persoana introvertita are nevoie de intervale de timp in care sa stea singura si sa faca activitatile care ii fac placere. Un copil introvertit este rareori auzit spunand ca se plictiseste daca este lasat singur. Prin urmare, poate fi frustrat daca este nevoit sa imparta camera cu un frate sau cu o alta persoana.


Pregateste-l pentru situatiile sociale
in care va interactiona cu multe persoane. Invata-l modele de comportament pentru situatiile cand cunoaste persoane noi, cand intampina pe cineva sau cand merge in vizita. Puteti repeta impreuna aceste modalitati de comportament inainte de a ajunge in situatiile respective.

Ai rabdare
in comunicarea cu el. Este posibil sa nu aiba tot timpul suficienta energie pentru a povesti despre ce a facut la scoala sau la joaca. Respecta-i dorinta de a fi singur si asigura-l ca poate sa vina sa iti vorbeasca oricand doreste. Atunci cand discutati, ai rabdare sa termine tot ce are de spus si nu il grabi. Copiii introvertiti pot sa isi gaseasca mai greu cuvintele, sa vorbeasca mai lent sau sa ezite atunci cand comunica.

Nu incerca sa il schimbi. Temperamentul este o trasatura innascuta a oamenilor, este determinata fiziologic si nu poate fi “schimbat” doar pentru ca ne propunem acest lucru. Explica-i acest lucru si copilului tau. Nu il poti schimba pe copiul tau, dar il poti ajuta sa invete strategii de adaptare la situatiile sociale.


Arata-i ca il apreciezi si il accepti asa cum este. Intr-o lume in care persoanele extravertite sunt singurele apreciate, multi copii introvertiti se confrunta cu dificultati in plan social sau cu respingerea celor din jur. Mai mult, introversia este considerata de multi oameni ca o trasatura negativa sau chiar patologica. A fi introvertit inseamna doar a avea un anumit tip de temperament, cu alte caracteristici decat majoritatea. Multi copii introvertiti simt ca sunt diferiti fata de ceilalti. Este bine sa ii explici acest lucru copilului si sa scoti in evidenta toate calitatile sale. Arata-i cum poate folosi trasaturile temperamentului sau in mod pozitiv si vorbeste-i despre oameni celebri care au fost introvertiti. Iata cateva exemple: Charles Darwin, Albert Einstein sau Hans Christian Andersen.

Copilul tau este introvertit sau socializeaza cu usurinta? Povesteste-ne din experienta ta!


Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • maria ilincescu
    maria ilincescu    03.05.2011 - 14:01
    Este un copil energic,vioi, se adapteaza usor noii situatii,foarte guraliv chiar suparator de vorbaret dar nestatornic.Isi exprima atat emotiile pozitive cat si pe cele negative, ofera ajutor si sprijin celorlalti colegi.Deoarece este comunicativ are prieteni de incredere.Parintii sa aiba rabdare sa-si asculte copiii, sa-i laude, sa-i incurajeze, sa le vorbeasca cu respect. Daca anticipati nevoile copiilor, probabilitatea ca ei sa fie mai cooperativi va creste.

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • 3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
    3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
    18 noiembrie 2024   

    Rezilienta este o super putere a copiilor care ii ajuta sa faca fata oricaror probleme in viata. Inca din primii ani de viata, ei se vad nevoiti sa rezolve probleme, sa isi gestioneze emotiile si sa isi asume riscuri, de aceea, e important sa incerci ca parinte sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte cat de timpuriu rezilienta.

  • De ce este necesara tristetea
    De ce este necesara tristetea
    06 noiembrie 2024   

    Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.

  • Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    01 noiembrie 2024   

    In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.

Mai multe