Cum il inveti sa ofere si sa primeasca un cadou
Te-ai gandit la cum sa il inveti pe copil sa ofere si sa primeasca un cadou? Care sunt lucrurile pe care este bine sa i le spui pentru a te asigura ca stie sa ofere cu bucurie si sa primeasca cu eleganta?
Cand si cui trebuie sa ofere copilul cadouri?
Parintii trebuie sa foloseasca orice ocazie pentru a-i explica copilului semnificatia gestului de a oferi in dar un cadou, dar si modalitatea de a-l alege, de a-l oferi corect sau de a-l primi, dupa caz. Un astfel de prilej, cand mama poate tine o lectie de bune maniere celui mic, poate fi acum, odata cu venirea sarbatorilor de primavara. Mama poate aduce in discutie ocaziile in care oferim in dar cadouri celor apropiati: cu ocazia zilelor de 1 si 8 Martie, de Paste, de Craciun sau Revelion, cu prilejul diferitelor aniversari (zile de nastere sau onomastici), cand se sarbatoresc evenimente precum reusita la examen sau castigarea unui concurs sau… oricand persoanelor foarte apropiate.
Cum inveti copilul sa aleaga cadoul potrivit si sa-l ofere in mod corect sarbatoritului?
Sa invatam copiii sa aleaga cadourile cu gandul la sarbatorit si la ceea ce ii face placere acestuia! Daca sarbatoritul joaca tenis, ii putem oferi in dar o racheta sau accesorii de tenis, daca ii plac cartile de aventuri, ii vom lua o carte de Jules Verne, daca ii plac filmele de desene animate, ii vom lua ultima caseta aparuta de la Disney. Este recomandat sa nu oferim in dar animalele preferate ale sarbatoritului (catei, pisici, papagali), cel putin nu inainte de a cere in prealabil acordul parintilor.
Florile si cartile nu dau niciodata gres…
Sa incepem cu florile… niciodata in numar par la noi in tara si niciodata flori artificiale. O floare intr-un ghiveci sau un buchet de flori corect ambalate si oferite in dar reprezinta intotdeauna un cadou potrivit pentru un copil care nu cunoaste foarte bine doamna sau domnisoara pe care doreste sa le surprinda cu un gest elegant.
Astfel, florile se ambaleaza intotdeauna in hartie transparenta sau opaca, dar care nu imbraca in totalitate buchetul de flori… altfel ce sens ar mai avea sa oferim in dar flori pretioase de care doamna sau domnisoara careia i le oferim nu se poate bucura sau admira pentru ca nu se vad prin hartia mata? Parintii trebuie sa le explice de asemenea copiilor ca buchetul de flori se ofera tinandu-l in sus, niciodata in jos, explicatia fiind aceeasi, nu ne-am putea bucura de frumusetea si parfumul florilor daca le-am darui tinandu-le in jos.
Cartile se ofera in dar in functie de preferintele pe care le are copilul sarbatorit. Nu-i vom oferi in dar carti despre inot sau schi daca stim ca nu sunt sporturi pe care le practica sau nu ii plac in mod special. Este bine sa citim sau cel putin sa rasfoim cu atentie cartile inainte de a le oferi in dar pentru a fi siguri ca sunt de calitate si se potrivesc cu varsta si preferintele copilului sarbatorit.
Cateva recomandari:
-
Cartea se poate oferi cu pretul pe ea. Se spune ca o carte in sine este pretioasa, iar valoarea acesteia nu consta in pretul scris pe eticheta
-
Cartea se poate oferi in dar fara a fi ambalata in hartie speciala de cadouri
-
Felicitarile, dedicatiile nu se scriu niciodata pe prima pagina a cartii, aceasta este rezervata autorului. Prin urmare, o felicitare strecurata intre paginile cartii este mult mai potrivit.
Cum invatam copiii sa ofere si sa primeasca cadouri cu bucurie si eleganta?
Cadoul si florile se ofera sarbatoritului in mod natural, fara gesturi teatrale, fara a trage atentia asupra gestului in sine, fara sa vorbim tare. Cadoul se ofera in mana, nu se lasa pe o masa la intamplare sau nu se da mamei pentru a fi “colectat”. Sarbatoritul il primeste cu eleganta, deschizandu-l si bucurandu-se de darul primit, niciodata aratandu-si dezamagirea chiar daca nu este cadoul mult asteptat. Florile se pun intr-un vas cu apa pentru a nu se ofili si pentru a imprastia in camera parfum de sarbatoare.
Violeta Lupu
CLEVER Children – Kids and Teens Training
Mail multe detalii despre cursurile pentru copii gasesti aici
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum reactionezi cand copilul are comportamente neplacute in mod intentionat
O situatie dificila si aparent fara iesire pentru parinti: copilul are comportamente neplacute in mod intentionat si repetat, cu aparentul scop unic de a-i enerva sau atrage atentia parintilor.
-
Cum il inveti pe copil sa nu intrerupa discutiile altor adulti
Momentele in care vorbesti la telefon sau cu o alta persoana sau cand lucrezi si nu iti doresti sa fii deranjat sunt momentele in care cel mai probabil, cel mic va avea ceva extrem de important sau de interesant de spus.
-
Comportamentele nedorite ale copiilor si cauzele lor
Intelegand comportamentele nedorite ale copiilor in termeni de nevoi, avem mai multe sanse sa ii ajutam pe copii sa le inlocuiasca cu alte comportamente mai adecvate.
Comentează:5 comentarii