Codul bunelor maniere in vizita
Iti amintesti cu siguranta schita de I.L. Caragiale, „In vizita”. Dincolo de aspectele de care ne-am amuzat cu totii atunci cand am citit-o, este bine sa vedem si mesajul serios al acesteia: rolul pe care bunele maniere in vizita il joaca in educatia copiilor. Iti prezentam in continuare cateva aspecte pe care este bine sa le ai in vedere pentru ca cel mic sa fie un musafir politicos si o gazda perfecta.
Bunele maniere atunci cand copilul este gazda
Iata cateva reguli esentiale pe care ar fi bine sa le stie copilul inainte de a primi vizita unor oaspeti.Salutul
Comunicarea cu invitatii
Indiferent cine sunt persoanele care vin in vizita, limbajul folosit de copil trebuie sa fie unul care arata foarte mult respect. Daca e vorba de oameni mai in varsta, invata-l sa salute politicos, sa isi tempereze miscarile si sa raspunda politicos intrebarilor pe care acestia le adreseaza.
Daca oaspetii au adus cadouri, explica-i celui mic faptul ca va fi nevoie sa asteptati sa se aseze confortabil pe o canapea, dupa care le veti deschideti in fata lor si le veti multumi pentru ceea ce v-au oferit. Invata-l pe copil cum anume sa-si arate recunostinta. Bunele maniere cer ca el sa multumeasca si sa aprecieze gestul chiar daca respectivul cadou nu ii este pe plac sau daca are deja jucaria respectiva.
Daca printre musafiri se numara si copii, cel mai bine este sa-i duci in camera copilului tau si sa le puneti la dispozitie jucarii si jocuri pentru a petrece timpul in mod placut. Este indicat ca cel mic sa se joace cu ei, sa imparta jucariile si sa le faca pe plac.
La plecare, un semn de buna crestere este sa isi ia la revedere de la toti invitatii si sa le multumeasca pentru vizita.
Bunele maniere atunci cand copilul este musafir
Iti prezentam regulile pe care este bine sa le cunoasca un copil inainte de a merge in vizita la cineva.Comunicarea cu gazdele
Invata-l sa salute atunci cand sunteti primiti de persoanele pe care le vizitati.
Aminteste-i sa foloseasca frecvent cuvintele “Multumesc frumos” si “Te rog frumos” pentru momentele in care, la masa, i se schimba farfuria cu mancare. De asemenea, sugereaza-i copilului tau sa ceara politicos ceva care se afla la distanta de el. Daca, de exemplu, farfuria cu friptura se afla mai departe, ar putea sa ceara cuiva sa aduca mai aproape mancarea respectiva.
Chiar daca il plictisesc discutiile adultilor, sfatuieste-l sa-si gaseasca ceva de facut cu jucariile sau obiectele pe care gazda i le-a pus la dispozitie. In cazul in care va dori sa intervina in discutia adultilor, invata-l ca bunele maniere spun ca trebuie sa astepte pana cand cineva termina de vorbit si sa ceara voie sa intervina si el.
Daca are nevoie sa mearga la toaleta, fie poate sa-ti spuna tie incet, fie sa se apropie de gazda si sa o intrebe respectuos unde se afla aceasta.
La plecare, invata-l sa isi la revedere de la gazde si sa le multumeasca pentru gazduire.
Comportamentul copilului in vizita
Explica-i celui mic faptul ca atunci cand va merge in vizita, nu va avea voie sa alerge prin casa. De asemenea, spune-i ca doar acasa la voi poate cauta prin sertare, dulapioare sau prin alte locuri. Invata-l sa ceara voie atunci cand vrea sa vada sau sa atinga un lucru aflat intr-o vitrina si sa nu deschida un sertar sau un dulap decat daca gazda i-a spus sa faca acest lucru. De asemenea, este bine sa stie ca nu are voie sa nu ia din casa gazdei nimic din ceea ce nu ii apartine, atata timp cat nu i-a fost daruit.
Gazda ta are animale de casa? Sugereaza-i celui mic sa se apropie de animal doar dupa ce a primit permisiunea gazdei de a-l mangaia. In plus, invata-l sa il mangaie usor si sa nu il bruscheze. Copiii de varste mici au nevoie de aceste recomandari pentru ca inca nu stiu ce actiuni pot rani sau deranja un animal.
Daca s-a intamplat sa distruga ceva din greseala sau sa sparga vreun obiect, sfatuieste-l sa spuna imediat gazdei si sa isi ceara scuze, sa nu incerce sa dea vina pe altcineva ori sa ascunda cele intamplate.
Explica-i celui mic faptul ca atunci cand este musafir, nu este indicat sa insiste ca el sa fie cel care alege programul TV care va fi urmarit, decat daca gazda il invita sa faca acest lucru.
Cand si cum se invata bunele maniere
Pentru ca vizita sa decurga bine, fara incidente majore, este bine sa ii prezinti copilului aceste reguli din timp, nu inainte cu doar cateva minute de a sosi musafirii sau de a pleca in vizita. De asemenea, daca observi ca cel mic a incalcat o regula a codului bunelor maniere, nu te alarma. Explica-i pe un ton firesc cum trebuie sa procedeze, fara a sanctiona greseala in fata celorlalti.Consideri important sa il inveti pe copil bunele maniere si cum sa se comporte atunci cand este musafir sau gazda? Cum s-a descurcat copilul tau prima data cand a indeplinit aceste roluri?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum reactionezi cand copilul are comportamente neplacute in mod intentionat
O situatie dificila si aparent fara iesire pentru parinti: copilul are comportamente neplacute in mod intentionat si repetat, cu aparentul scop unic de a-i enerva sau atrage atentia parintilor.
-
Cum il inveti pe copil sa nu intrerupa discutiile altor adulti
Momentele in care vorbesti la telefon sau cu o alta persoana sau cand lucrezi si nu iti doresti sa fii deranjat sunt momentele in care cel mai probabil, cel mic va avea ceva extrem de important sau de interesant de spus.
-
Comportamentele nedorite ale copiilor si cauzele lor
Intelegand comportamentele nedorite ale copiilor in termeni de nevoi, avem mai multe sanse sa ii ajutam pe copii sa le inlocuiasca cu alte comportamente mai adecvate.
Comentează:4 comentarii
foarte !foarte tare povestea {intimplarea }