Preadolescentul dezordonat
O data cu inceperea gimnaziului, copilul devine din ce in ce mai independent. Nevoia de independenta a preadolescentului poate face mai dificila incercarea parintelui de a-l convinge pe copil sa fie mai ordonat sau mai organizat. Astfel, multi parinti se confrunta cu problema “Copilul meu e prea dezordonat.”.
Cum il inveti pe preadolescent sa fie ordonat?
Recomandare. Invata-l sa schematizeze informatiile transmise la clasa, sa foloseasca prescurtari si sa-si imparta foaia in cadrane in care sa treaca: ideile principale, cuvintele noi, informatiile pe care nu le cunoaste si care nu ii sunt clare. Un semn al intrebarii pus in dreptul unei informatii il poate ajuta ca ulterior, acasa, sa stie ca e nevoie sa caute explicatii in alta parte. In plus, utilizarea de culori diferite pentru a marca ideile importante si detaliile ii vor fi de mare folos.
2. Dezordinea din camera. O camera cu haine imprastiate peste tot, cu patul nefacut sau cu rechizite abandonate este de obicei imaginea stereotipa a camerei unui adolescent sau preadolescent.
Recomandare. Ajuta-l mai intai sa faca o curatenie generala in camera si sa organizeze toate lucrurile.
- Ideea de baza este ca totul sa fie simplu: hainele, cartile si caietele sa fie usor de gasit si de asezat, in locuri accesibile si in general, in locuri special destinate lor. Astfel, curatenia va fi mai usor de pastrat. Impartiti hainele in functie de anotimp si de frecventa cu care le poarta. Asigura-te ca obiectele folosite cel mai frecvent sunt cele mai accesibile.
- Evita de asemenea sa asezi prea multe obiecte pe biroul copilului. Cartile si caietele este bine sa fie depozitate separat, lasand pe birou o lampa, computerul si un suport de instrumente de scris. De obicei, biroul oricum se aglomereaza cu alte obiecte pe care copilul le foloseste (un pahar cu apa, o carte pe care o citeste momentan, reviste etc.).
- Pune-i la dispozitie, cutii, rafturi, umerase suficiente.
- Poti opta si pentru carlige pe care sa le lipesti pe perete sau pe usa, pentru a putea aseza acolo haine sau alte obiecte pe care le foloseste des (ghiozdan, umbrela etc).
- Ajuta-l sa decida singur cum vrea sa isi organizeze lucrurile in camera, orientandu-l cu intrebari ajutatoare. („Iti e mai usor daca pui cartile pe care deja le-ai citit intr-o cutie, iar cartile pe care le vei citi pe raft?”)
3. Faceti un obicei din a arunca sau dona lucrurile pe care nu le folositi. Dezordinea apare si pentru ca exista prea multe lucruri intr-un spatiu prea mic.
Recomandare: Nu ezita sa arunci sau sa reciclezi (daca ai posibilitatea) rechizitele vechi ale copilului, sa donezi hainele pe care nu le mai poarta si sa ii ceri sa sorteze obiectele care nu mai functioneaza sau pe care nu le mai foloseste. Cu cat are mai putine obiecte in camera, cu atat ii va fi mai usor sa pastreze ordinea.
4. Definiti impreuna ce inseamna sa fii ordonat. Pentru un preadolescent, faptul ca si-a facut patul si a pus hainele in dulap, poate inseamna ca este ordine in camera, desi a lasat pe birou o farfurie si un pahar, iar pe jos nu a mai dat cu aspiratorul de doua saptamani.
Recomandare. In functie de inclinatiile copilului tau si de preferintele sale, este bine sa ajungeti la un compromis. Poate prefera sa isi tina colectia de reviste pe jos sau nu simte nevoia sa aiba un birou perfect ordonat (exista si persoane care nu lucreaza bine intr-un mediu „prea organizat”). Este recomandabil sa il lasi pe copil sa aleaga nivelul de organizare care ii este confortabil, sa ii spui si care sunt cerintele tale (sa isi faca singur curat in camera, de exemplu) si sa il ajuti sa se organizeze, daca simte nevoia de ajutor. Cu alte cuvinte, este bine sa fii pregatit sa renunti la cateva dintre standardele tale de curatenie si ordine, deoarece camera copilului tau este spatiul sau (deci are dreptul de a alege cum il foloseste) si astfel ai mai multe sanse sa il inveti sa fie organizat.
5. ”Nu stiu ce vreau, asta-i adevarul”. Dezordinea apare si atunci cand copilul nu stie ce isi doreste, incearca sa faca mai multe lucruri deodata si in general, este coplesit de sarcinile pe care le are de facut. Aceasta situatie da nastere asa- numitei ”gandiri dezordonate”.
Recomandare. Vorbeste cu copilul tau despre programul sau, despre activitatile pe care isi doreste sa le realizeze si despre cum isi poate organiza timpul mai eficient. Este posibil sa fie nevoie sa renunte la anumite activitati extrascolare sau sa isi revizuiasca prioritatile. Ajuta-l pe copil sa isi dea seama ce isi doreste, care sunt interesele sale si cum poate sa depaseasca problemele de organizare pe care le intampina. Nu uita ca la aceasta varsta, relatia cu prietenii devine foarte importanta, asadar permite-i copilului tau sa petreaca timpul cu alti copii de varsta sa, in masura in care acest lucru este posibil.
6. Ordinea in mediul virtual. Calculatorul a devenit deja o parte din viata multor copii, asadar le este util sa stie sa isi organizeze si informatiile pe care le stocheaza pe computer.
Recomandare: Sugereaza-i sa realizeze un folder pentru fiecare categorie mare de fisiere de care are nevoie („scoala”, „filme”, „muzica”, „fotografii” etc.), in cadrul careia poate organiza fisierele in alte foldere, mai mici. Pentru fotografii, poate opta pentru impartirea pe fisiere ordonate cronologic si spatial (locul si perioada in care au fost realizate), documentele de care are nevoie la scoala le poate imparti in functie de materii, de stadiul in care se afla (proiecte incheiate si proiecte in curs de realizare) etc. De asemenea, invata-l sa isi clasifice in foldere si „semnele de carte (Bookmark)”, pentru a regasi mai usor un link de care are nevoie.
In ce situatii este dezordonat copilul tau?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Copilul dezorganizat. Cum poti sa il ajuti
Copilul tau intarzie frecvent la scoala pentru ca nu se poate organiza eficient dimineata? Sau ai un adolescent care nu isi gaseste niciodata lucrurile de care are nevoie ori un preadolescent care pare sa uite mereu un detaliu important pentru o tema sau un proiect la scoala. Dezorganizarea in randul copiilor de varste mai mari poate ascunde probleme de atentie sau functii executive.
-
Copilul cu rol de parinte. Urmarile la maturitate
Un fenomen deseori intalnit in familiile mai putin functionale este copilul care isi asuma rolul de parinte, avand responsabilitati specifice adultilor.
-
Afecteaza dezordinea performanta scolara a copilului tau?
Se spune deseori ca „un birou dezordonat inseamna o minte dezordonata”, dar si ca „un birou dezordonat inseamna o minte creativa”.
Comentează:
:) :) :) ;)