Ceața mentală sau lipsa de concentrare a atentiei
Senzatia de ceață mintală sau dificultatea de concentrare a atenției si de organizare a eforturilor pentru o activitate productiva este o problema frecventa in randul adultilor si mai ales, in randul parintilor. Termenul a devenit popular o data cu pandemia Covid, cand printre problemele asociate cu boala s-a descoperit ca se numara si problemele de concentrare a atentiei. Dar acest fenomen nu apare doar ca urmare a unei boli fizice, ci si ca rezultat al stresului cronic.
Citeste si:
Epuizarea parentala - ce inseamna si cum o recunosti
Distragerea atentiei in randul parintilor
Ceața mentală - simptome si semne
Semnele dificultatilor de concentrare a atentiei sunt variate, dar toate sunt rezultatul incapacitatii de concentrare a atentiei:
- confuzie („Nu stiu cu ce sa incep mai intai, am atatea lucruri de facut.”) si stresul sau anxietatea care apar ca urmare a acestei aparente incapacitati de a incepe realizarea lucrurilor pe care le ai de facut.
- agitatia si ocuparea timpului cu sarcini minore, care nu sunt neaparat urgente
- apatia sau lipsa de energie – desi stii ca ai foarte multe lucruri de facut, nu le poti incepe si petreci timpul in mod pasiv – navigand pe internet, de exemplu.
- sentimentul lipsei de control asupra situatiilor cu care te confrunti si asupra propriei persoane. Acesta poate da nastere la anxietate generalizata sau atacuri de panica in timp.
- dificultati in a lua decizii, chiar si pentru probleme minore.
- dificultati legate de memorie si invatare.
- senzatia de detasare si neimplicare in propria activitate de zi cu zi si in relatiile cu cei din jur.
- energie scazuta si senzatie de oboseala persistenta.
- descurajarea, lipsa de motivatie si de bucurie - in timp, dificultatile de concentrare a atentiei si de organizare a activitatilor duc la pierderea sperantei, la lipsa interesului pentru viata si la limitarea acesteia.
Ceața mintala poate avea cauze fiziologice (este frecventa in bolile cronice), dar apare si ca urmare a unei perioade de stres sau a unui stil de viata nesanatos. Pentru ca este o problema care poate fi asociata cu boli fiziologice, este important sa ceri sfatul medicului de familie daca observi aparitia ei. Daca nu exista cauze medicale pentru aceasta problema, cele mai frecvente cauze posibile sunt somnul insuficient, dieta nesanatoasa si stresul cronic.
Cum poti depasi aceasta problema
Cand cauza este legata de stilul de viata, poti lua masuri care sa o remedieze.
Constientizarea este primul pas. Daca observi ca in fiecare zi iti este greu sa iei decizii, sa organizezi activitati sau pur si simplu sa fii productiv, acorda-ti timp pentru a afla cauza problemei si pentru a face schimbari in stilul de viata.
Odihna este primul pas. Nu doar odihna fizica este importanta, ci si cea emotionala, sociala sau senzoriala. Incearca sa cresti numarul de ore de somn, dar si timpul petrecut in natura sau pur si simplu in liniste.
Invata strategii sanatoase de gestionare a stresului. Cand ne este greu sa ne concentram atentia, deseori apelam la strategii nesanatoase de gestionare a stresului, precum distragerea atentiei prin navigarea prelungita pe internet sau prin timpul excesiv petrecut in mod sedentar - urmarirea de seriale, de exemplu.
Elimina intreruperile si sursele de distragere a atentiei. Poate ai nevoie de limite interpersonale mai ferme - de multe ori, mai ales in munca de acasa, intreruperile sunt extrem de frecvente si pot avea un efect daunator asupria capacitatii de concentrare a atentiei. Alteori, conectarea permanenta la retelele de socializare inseamna ca riscam sa fim distrasi de la activitatile noastre de notificari diverse.
Miscarea fizica ajuta de asemenea la cresterea capacitatii de concentrare a atentiei si la imbunatatirea memoriei, dar si la gestionarea stresului. Plimbarile in momentele de confuzie sau dificultati de luare a deciziilor sunt o modalitate buna de a depasi aceste stari.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Momentele mici de bucurie - de ce sunt importante pentru echilibrul emotional
Ti s-a intamplat ca privind un apus de soare, sa ramai fermecat de imagine? Sunt momente in care te opresti din ce faci pentru a-ti privi copilul cum rade si simti recunostinta intensa pentru familia ta? Astfel de clipe de incantare, momente scurte de bucurie intensa poarta numele de ”glimmers”, sau momente de bucurie pura.
-
Semne ca ai avut o copilarie dificila
O copilarie dificila poate lasa urme adanci in sufletul unei persoane si poate influenta modul in care aceasta se va dezvolta atat din punct de vedere fizic, cat si emotional si mintal.
-
Cum putem creste toleranta la stres
Putem face mai usor fata stresului daca detinem o serie de abilitati si tehnici care sa ne ajute sa gestionam situatiile neplacute.
Adauga tu primul comentariu: