Despre odihna
6 tipuri de odihna de care avem nevoie
Dormi suficient in fiecare noapte, dar te trezesti obosit? Poate ai nevoie de alt tip de odihna decat cea fizica. In perioada vacantelor si concediilor, este important sa reflectam asupra felului in care alegem sa ne refacem fortele.
Citeste si:
20 de activitati de relaxare pentru mame
Cum poti avea o vacanta cu adevarat odihnitoare
Despre odihna si relaxare - 6 tipuri de odihna
Odihna fizica
Este primul tip de odihna la care ne gandim, pentru ca efectele oboselii fizice sunt cele mai evidente si cel mai usor de constientizat. Odihna fizica poate fi pasiva (somnul) si activa (masaj, activitati sportive usoare precum yoga sau exercitiile de intindere si relaxare).
Odihna mentala
Stresul, efortul de a organiza si planifica, ingrijorarile si fricile, tendinta de a rumina sau de a regandi o situatie din trecut ori vocea critica interioara sunt surse ale oboselii mentale. Toate eforturile cognitive si emotionale pe care le facem consuma energie, desi rareori constientizam acest lucru.
Semne ale oboselii mintale includ: dificultatea de concentrare (senzatia de „ceață” mentala), senzatia de a fi coplesit de ganduri si activitati care trebuie indeplinite, un nivel crescut de iritabilitate si o toleranta scazuta la frustrare sau incertitudine. Incapacitatea de a te relaxa (nu poti adormi usor pentru ca te tot gandesti la lucruri care te streseaza) si tendinta de a uita lucruri pe care le ai de facut sunt de asemenea efectele oboselii mentale.
Exercitiile de mindfulness si meditatie, scrierea in jurnal si organizarea timpului astfel incat activitatile solicitante din punct de vedere emotional si intelectual sa primeasca suficient timp sunt modalitati prin care poti combate oboseala mentala. Limitarea timpului petrecut pe retelele sociale este de asemenea o optiune pentru reducerea oboselii mentale.
Odihna emotionala
Poate fi privita ca o subcategorie a odihnei mentale, dar merita atentie speciala, deoarece emotiile consuma extrem de multa energie, mai ales atunci cand sunt reprimate. Semne ca ai nevoie de odihna emotionala: esti ingrijorat excesiv, te indoiesti de propriile abilitati, esti excesiv de critic fata de greseli minore pe care le faci sau devii in general deconectat emotional fata de cei din jur. Cauzele oboselii emotionale includ: contagiunea emotionala (deseori preluam furia sau stresul altor persoane), reprimarea emotionala si lipsa timpului pentru gestionarea situatiilor emotionale intense.
Odihna sociala
In functie de temperament si stil de viata, interactiunile sociale pe care le avem zi de zi pot fi prea multe sau prea putine pentru nevoile noastre. In asemenea situatii, apare oboseala sociala – fie din cauza ca am consumat prea multa energie interactionand cu ceilalti, fie pentru ca ne simtim singuri si nu avem interactiuni sociale care sa ne aduca implinire. In plus, oboseala sociala apare si cand petrecem prea mult timp in situatii sociale care nu ne aduc bucurie sau implinire – interactiuni stresante, neinteresante sau solicitante emotional.
Semne ca ai nevoie de odihna sociala: simti ca nu te poti implica autentic in conversatiile cu cei din jur, te simti izolat si deconectat, observi ca tinzi sa judeci alte persoane sau te simti singur.
Odihna sociala poate insemna pentru un temperament introvertit timp petrecut singur, in liniste sau, pentru un termperament extravertit, timp petrecut in compania altor persoane. De aceea, este important sa intelegi mai intai care sunt nevoile tale sociale.
Odihna senzoriala
Nevoia de odihna senzoriala este cel mai usor de inteles cand ne gandim la timpul petrecut intr-un mediu zgomotos. Dar si prea multi stimuli vizuali contribuie la epuizare, la fel ca toate celelalte categorii senzoriale (gustativ, olfactiv, tactil etc.).
Senzatia de coplesire senzoriala se poate manifesta prin nevoia de a parasi un loc prea aglomerat, zgomotos sau prea dinamic vizual, prin incapacitatea de concentrare a atentiei sau chiar simptome fizice precum durerile de cap.
Odihna senzoriala presupune sa ne deconectam cat mai mult simturile – petrece timp in liniste, cu ochii inchisi, in solitudine si limiteaza timpul petrecut pe retelele de socializare.
Odihna creativa
Epuizarea creativa nu afecteaza doar artistii sau persoanele care lucreaza in domenii de inovatie, ci pe fiecare dintre noi, atunci cand ne simtim plictisiti, lipsiti de inspiratie si entuziasm, incapabili sa gasim o solutie pentru o problema care ne deranjeaza etc.
Odihna creativa inseamna a lua o pauza de la activitatea in care avem nevoie de creativitate si sa ne implicam in activitati care ne inspira. Plimbarile in natura, vizitele la muzeu, explorarea rezultatelor creativitatii altor persoane sunt modalitati prin care ne refacem fortele creative.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Activitati de vara pentru sanatatea emotionala
Vara este anotimpul ideal pentru a te conecta cu natura si pentru a-ti reincarca bateriile de energie si bunastare emotionala.
-
Cum poti avea mai mult timp pentru tine ca parinte in vacanta de vara
Gasirea timpului liber pentru un parinte este o provocare reala, insa este esentiala pentru a te mentine sanatos fizic si mental. Iata cateva strategii care te vor ajuta sa ai mai mult timp pentru tine, in vacanta.
-
Starea de bine a parintilor in vacanta de vara
Starea de bine a parintilor este influentata de mai multi factori, atat de natura fizici, cat si psihologici.
Adauga tu primul comentariu: