characters characters

Cand parintele favorizeaza unul dintre copii

Propus de: SuntParinte.ro   |   18 aprilie 2012    |   3240 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

Cand parintele favorizeaza unul dintre copiiCrezi ca este gresit ca un parinte sa aiba un copil preferat? Te-ai gandit vreodata ca te intelegi atat de bine cu unul dintre copiii tai, iar cu celalalt aproape deloc? Favoritismul poate aparea atunci cand parintele are interese si pasiuni comune cu unul dintre copii sau cand comportamentul, temperamentul sau varsta copilului il fac pe parinte sa se apropie cu mai multa usurinta de unul dintre frati. A avea un “copil preferat” inseamna, pe scurt, a te intelege mai usor si a relationa mai frumos cu unul dintre copii.

Cand devine o problema favoritismul parental?

A te intelege mai bine cu unul dintre copii este un fenomen natural. Acest lucru nu inseamna ca il iubesti mai putin pe celalalt sau ca nu esti un parinte bun. Este nevoie insa de un efort pentru ca aceasta preferinta sa nu il afecteze pe celalalt copil.

Favoritismul parental devine o problema atunci cand:
-    parintele nu sanctioneaza copilul preferat atunci cand are un comportament gresit.
-    parintele ofera doar copilului favorizat ce isi doreste.
-    parintele petrece mai mult timp cu copilul preferat si il evita pe celalalt.
-    parintele ia in considerare doar parerile sau preferintele copilului favorit.
-    parintele il ajuta mai mult pe copilul preferat si nu ii ofera sprijin celuilalt.

Iata care sunt consecintele favoritismului parental asupra relatiilor dintre frati si parinti.

La nivel comportamental:
-    comportamente de rivalitate si gelozie intre frati, insotite de conflicte violente
-    apar tipete, plansete si gesturi/cuvinte jignitoare fata de parinti si fata de copilul favorizat
-    copilul defavorizat poate sa se retraga din punct de vedere social si sa devina izolat, dezinteresat de a-si face prieteni

La nivelul gandirii:
-    apar ganduri precum “Nu sunt suficient de bun pentru parintii mei”, “Mereu voi fi pe locul doi in viata parintilor”, “Nu merit sa fiu iubit” etc.
-    la copilul favorizat pot sa apara ganduri de genul “Sunt cel mai bun”, “Merit totul”, “Mie mi se cuvine totul”, “Tot ceea ce fac este perfect”, “Nu suport sa nu primesc atentia pe care o vreau din partea parintilor” . La varsta primara, aceste ganduri nu pot fi verbalizate, insa gandurile de acest gen apar la nivel inconstient.

La nivel afectiv:
-    stima de sine scade, increderea in propria persoana se reduce, scade interesul, motivatia pentru diferite activitati de grup, individuale sau in familie la copilul defavorizat

Cum solutionezi problema copilului preferat?

1. Pentru a evita consecintele serioase ale favoritismului, este bine sa accepti ca este normal ca, intr-o familie cu mai multi copii, un parinte sa se inteleaga mai bine cu un alt copil decat cu ceilalti. Important este cum gestioneaza aceasta problema. Nu este cazul sa te simti vinovat daca te afli in aceasta situatie, insa poti cauta modalitati prin care sa imbunatatesti relatia si cu celalalt copil.

2. Acorda timp tuturor copiilor in mod egal, astfel incat sa te asiguri si sa ii asiguri ca pot oricand beneficia de atentie si ajutor similar ca si restul fratilor.

3. Adreseaza-le intrebari "individualizate". De exemplu, daca stii ca unuia din copii ii place baschetul si a avut la scoala o ora de sport, evita sa folosesti intrebarea generala, valabila pentru toti copiii “Si cum a fost azi la scoala?”, ci “Tie ti-a placut azi la baschet? Dar la tine, cum a fost cu sahul, ai reusit sa-ti bati adversarul? Tu cum te-ai descurcat la citire? Ai stiut poezia?” etc.

4. Programeaza activitatile cu copiii tai. De exemplu, poti face un orar in care, fiecare dintre copii va petrece una din seri cu tine, facand orice planificati impreuna. Totusi, acest lucru nu inseamna ca ceilalti copii vor ramane nesupravegheati. Este bine sa existe o buna colaborare intre soti/parteneri astfel incat niciun copil sa nu simta ca este uitat.

5. Cel putin o data pe saptamana, planificati o activitate de amploare la care sa participe toti membrii familiei.

6. Evita sa faci comparatii intre frati.

7. Arata-le copiilor ca ii apreciezi pentru ceea ce sunt, nu pentru ceea ce fac (rezultatele scolare, participari la concursuri etc.).

8. Nu in ultimul rand, incearca sa descoperi care sunt motivele pentru care nu te intelegi la fel de bine cu toti copiii tai. Acorda atentie felului in care comunici cu copilul mai putin "favorizat", concentrandu-te mai mult pe sentimentele pe care le exprima comportamentele care te nemultumesc la copilul tau si care produc dificultati in relatia voastra.
 
Este important sa retii urmatoarele lucruri:
-  indiferent de varsta, copiii simt atunci cand sunt favorizati sau defavorizati de catre un adult fata de care au format un anumit tip de atasament.
-  atunci cand apare rivalitatea intre frati, este bine sa analizezi felul in care ai relationat cu ei si sa descoperi daca ai “incurajat” in vreun fel rivalitatea dintre ei.

Tu cum ai rezolvat problema favoritismului parental in familia ta?

Comentează:
3 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    Mda asta e    10.02.2018 - 21:40
    Si copilul nefavorizat ce poate face sa scape de ura pe frate? Sora mai mica cu 4 ani e favoritata. E lasata sa fumeze. Sa stea in fiecare zi afara cate 12 ore. Sa doarma la "prietena" ei. Are 16 ani doar. E lasata sa isi faca baie cand vrea. Sa nu se duca la liceu. Sa injure ca la usa cortului.

    Eu am 20 de ani. De la 12 ani am vazut ca mami mereu da vina pe mine e rea cu mn. Ma bate cand ii vin nervii. Ma injura. Mi a spart un laptop. Da vina si ma cimpara cu ceilalti frati mai mici. Imi spune doar mie sa fac curat dar fratii mei nu mai sunt mici. De la 12 ani pana azi la 20 tot doar mie imi spune sa fac curat. Chiar si dupa fratii mei.
    Daca ii spun dc nu le spune si frarilor ca sunt f mari? Tipa la mn si are nervi. Spune ca nu ma conpae eu cu fratele meu (e cu un an mai mic) mereu.. imi vine sa ii omor cate nedreptate de peste 10 ani am..
  • Utilizator Anonim
    Ana Maria    26.11.2012 - 14:14
    este foarte adevarat ce spui,insa cunosc un caz concret si crede-ma ,chiar exista asa parinti,este trist dar ei exista si ceea ce imi pare mai rau este ca ei nu recunosc acest lucru desi toti cei din jur il observa cu foarte mare lejeritate,iar in acest caz, niciodata nu-si vor indrepta comportamentul,pentru ca in viziunea lor ei se comporta super ok...
  • COTIRLAN LUMINITA
    COTIRLAN LUMINITA    25.04.2012 - 12:04
    Copilul preferat...Nu cred ca este firesc sa am un copil preferat. Nici unul dintre ei nu m-a "obligat" sa-l aduc pe lume. Au venit firesc, din dragoste, fiecare cu chipul sau,cu personalitatea sa, cu talentul sau... Deci, cum sa-i compar? Cum sa ranesc sufletul lor nevinovat, introducandu-l intr-un sablon. Fiecare are calitati si defecte, la fel ca mine. A iubi, inseamna a-ti accepta copii asa cum sunt, fiecare din ei.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe